Te rekordy mogą dotyczyć osób o których Pan pisze. 4 maja 1914 r. zawarli związek małżeński w Detroit.matt13 pisze:Ponawiam prośbę czy ktoś coś by miał.matt13 pisze:Witam, Chciałbym zapytać o moich przodków którzy byli w USA, najprawdopodobniej w Detroit. Chodzi o Piotra Serwatkę (ur. 13. Października 1891 roku w miejscowości Mała Wieś, parafia Kuflew, województwo mazowieckie, rodzice Wojciech i Ludwika z Kowalczyków) oraz jego żonę Karolinę Serwatkę z domu Ćwiertniewicz (urodzona w 1889 roku w miejscowości Sroczków, parafia Pacanów, województwo świętokrzyskie, rodzice Jan Ćwiertniewicz i Józefa). Nie potrafię stwierdzić czy poznali się jeszcze w Polsce czy już w USA (patrząc na sporą odległość od miejsc zamieszkania wydaje mi się, że mogli się pobrać już w USA), zmienili także nazwisko z Serwatka na Serwatowski/ska (obecnie moja rodzina posługuje się nazwiskiem Serwatowski, nie znam genezy zmiany). Mieli dwóch synów którzy prawdopodobnie urodzili się już w USA (jeden w 1919 roku). Po powrocie do Polski osiedlili się w miejscowości Szczytniki, parafia Proszowice województwo małopolskie (na pewno wrócili przed II wojną światową).
Piotr miał jeszcze dwóch braci Stanisława urodzonego 1890 rok oraz Bronisława urpdzonego w 1894 roku i oni także mogli emigrować (nie mogę znależć ich dalszych losów w swojej miejscowości)
Mi się udało znaleźć prawdopodobnie ich w spisie w 1920 roku (Piotr, Karolina oraz ich dzieci Karolina, Gene, Stanley). Udało mi się jeszcze znaleźć coś takiego, że niejaki Peter Serwatowski znajduje się na "United States World War I Draft Registrations, 1917-1918 " - co to za lista?
Pozdrawiam
Peter Saratowski
in the Michigan, Marriage Records, 1867-1952
Name: Peter Saratowski
Race: White
Birth Year: abt 1891
Birth Place: Russia
Marriage Date: 4 May 1914
Marriage Place: Detroit, Michigan, USA
Residence Place: Detroit, Michigan
Father: Wojcich Saratowski
Mother: ??Derinka Saratowski
Spouse: Carolina Shirtaniewicz
Record Number: 104679
Carolina Shirtaniewicz
in the Michigan, Marriage Records, 1867-1952
Name: Carolina Shirtaniewicz
Race: White
Birth Year: abt 1894
Birth Place: Russia
Marriage Date: 4 May 1914
Marriage Place: Detroit, Michigan, USA
Residence Place: Detroit, Michigan
Father: John Shirtaniewicz
Mother: ??Osefa Shirtaniewicz
Spouse: Peter Saratowski
Record Number: 104679
Na skanie dokumentu odczytuję imiona rodziców: Wojciech i Ludwika, Jan i Józefa.
Peter Serwatowski
in the U.S. City Directories, 1822-1995
Name: Peter Serwatowski
Residence Year: 1916
Street address: 88 Wldman pi
Residence Place: Detroit, Michigan, USA
Occupation: Molder
Publication Title: Detroit, Michigan, City Directory, 1916