Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Zioberska_Aleksandra
Niestety Joanno, ten Jan nie mój. Mój dziadek Jan Cyprian s. Józefa był porucznikiem w 13 Biełozierskim pułku Armii Imperatorsko-Rosyjskiej i skończył prawdopodobnie służbę przed 1891 r, bo wówczas żenił się w Warszawie (tak jest na świadectwie ślubu), a jego syn Jan.... no cóż wiem, że był zawodowym wojskowym i zginął rozstrzelany w 1940 r.. Pochowany jest na cmentarzu w Charkowie. Służył w armii carskiej na pewno, bo był w okresie I wojny w niewoli austriackiej.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
-
Marcin_Grottel
Joanno, jeżeli możesz to proszę sprawdź nazwisko Wawrzyniec Leszczyński.
Wszystko co o nim wiemy zawarte jest w metryce ślubu jego córki z 1880 roku
Być może, jak ktoś sugerował, ożenił się on po zakończeniu służby i w roku 1860 urodziła się w Sant Petersburgu córka Katarzyna.
Link do skanu metryki ślubu:
http://picasaweb.google.com/pkisielewsk ... aix6rm_mwE#
Być może, jak ktoś sugerował, ożenił się on po zakończeniu służby i w roku 1860 urodziła się w Sant Petersburgu córka Katarzyna.
Przemek Kisielewski
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Poszukuję informacji na temat mojego pradziadka MARCELEGO STAWIŃSKIEGO słuzył w wojsku carskim ur 09.04.1884 r syna Juliana Stawińskiego.
Z góry dziekuję za info.
Pozdr Agnieszka.
Z góry dziekuję za info.
Pozdr Agnieszka.
- Rafał_Albiński

Witajprzeski pisze:Joanno, jeżeli możesz to proszę sprawdź nazwisko Wawrzyniec Leszczyński.
a ja jeszcze mam pytanie czy ktoś mieszkał z Twoich przodków w Sankt Petersburgu ? Andrzejewski ? ktoś inny ?
posiadam księgi mieszkańców S.Petersburga ...
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska KACINIEL i ewentualnie o odnalezienie osób noszące to nazwisko lub podobne w brzmieniu na podstawie posiadanych przez siebie różnego rodzaju publikacjach.
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska KACINIEL i ewentualnie o odnalezienie osób noszące to nazwisko lub podobne w brzmieniu na podstawie posiadanych przez siebie różnego rodzaju publikacjach.
Pozdrawiam - Adam Józef KACINIEL
KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!
http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
KACINIELE z Polski i nie tylko - łączmy się !!!
KACINIEL'S from Poland and from other countries - let's unite !!!
http://www.adamj.kaciniel.wizytowka.pl/
http://gbook.eu.org/gbook.php?id=KACINIEL
Przede wszyskim dziękuje bardzo za odpowiedź.a ja jeszcze mam pytanie czy ktoś mieszkał z Twoich przodków w Sankt Petersburgu ? Andrzejewski ? ktoś inny ?
Andrzejewscy byli rolnikami i jeżeli już ktoś przebywał w Peterburgu to raczej jako żołnierz ale nie jako mieszkaniec miasta.
W rodzinie mojej mamy, która pochodzi z Ukrainy jest nazwisko Truchanow.
Jej mamy urodzona na Wołyniu wyszła za Rosjanina Aleksandra Truchanowa właśnie w Petersburgu w 1914 roku. Być może to nazwisko widnieje w spisie mieszkańców?
Wracając do metryki ślubu to żoną Wawrzyńca Leszczyńskiego była Elżbieta Troj lub Trojow i być może, że i to nazwisko widnieje w spisie, o którym wspominasz?
Przemek Kisielewski
Przyjęłam do wiadomości...przeski pisze:Przede wszyskim dziękuje bardzo za odpowiedź.a ja jeszcze mam pytanie czy ktoś mieszkał z Twoich przodków w Sankt Petersburgu ? Andrzejewski ? ktoś inny ?
Andrzejewscy byli rolnikami i jeżeli już ktoś przebywał w Peterburgu to raczej jako żołnierz ale nie jako mieszkaniec miasta.
W rodzinie mojej mamy, która pochodzi z Ukrainy jest nazwisko Truchanow.
Jej mamy urodzona na Wołyniu wyszła za Rosjanina Aleksandra Truchanowa właśnie w Petersburgu w 1914 roku. Być może to nazwisko widnieje w spisie mieszkańców?
Wracając do metryki ślubu to żoną Wawrzyńca Leszczyńskiego była Elżbieta Troj lub Trojow i być może, że i to nazwisko widnieje w spisie, o którym wspominasz?
Przemek Kisielewski
Joanna z d. Sawicka
Witam.
Pani Joanno prośbę umieściłam w temacie: poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej.
Z pozdrowieniami Helena.
Pani Joanno prośbę umieściłam w temacie: poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej.
Z pozdrowieniami Helena.
Ostatnio zmieniony pn 06 gru 2010, 18:00 przez Helenamot, łącznie zmieniany 4 razy.
-
AlicjaSurmacka

Witam!
W Petersburgu Księgarnię Polską w latach 1881 - 1886 prowadził Henryk Gliński ur. w Warszawie 15.07.1853 roku, zmarły 07.01.1905 roku w Odessie.
Z jego nekrologu wiem, że zmarł bezdzietnie. Interesują mnie dane na temat jego żony, bowiem nie udało mi się odszukać jego aktu ślubu.
Pani Joanno, czy występują w spisie Henryk Gliński i jego żona?
Pozdrawiam Alicja
W Petersburgu Księgarnię Polską w latach 1881 - 1886 prowadził Henryk Gliński ur. w Warszawie 15.07.1853 roku, zmarły 07.01.1905 roku w Odessie.
Z jego nekrologu wiem, że zmarł bezdzietnie. Interesują mnie dane na temat jego żony, bowiem nie udało mi się odszukać jego aktu ślubu.
Pani Joanno, czy występują w spisie Henryk Gliński i jego żona?
Pozdrawiam Alicja
- Marek_Staszak

Witam Panią
Mam do Pani prośbę.
Tak jak wielu na tej stronie poszukuję danych dotyczących losu swoich przodków służacych w armii carskiej. Mój dziadek także został wcielony do niej, ale nie wiem do jakiej jednostki trafił. Z aktu urodzin jednej z jego córek(pozyskanego dzięki Panu Krzysiowi Dławichowskiemu), wynika że już 1907 był w armii carskiej, a na pewno w 1914 wyruszył z nią na wojnę.
Może znajdzie się w Pani zbiorach jego nazwisko: Franciszek Staszak urodzony w 1884r w Nieświastowie
Z góry dziękuję za każdą informację
Mam do Pani prośbę.
Tak jak wielu na tej stronie poszukuję danych dotyczących losu swoich przodków służacych w armii carskiej. Mój dziadek także został wcielony do niej, ale nie wiem do jakiej jednostki trafił. Z aktu urodzin jednej z jego córek(pozyskanego dzięki Panu Krzysiowi Dławichowskiemu), wynika że już 1907 był w armii carskiej, a na pewno w 1914 wyruszył z nią na wojnę.
Może znajdzie się w Pani zbiorach jego nazwisko: Franciszek Staszak urodzony w 1884r w Nieświastowie
Z góry dziękuję za każdą informację