Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

W błedach geneteki wpisałam:
"Krobia 1867 urodzenia nr aktu 238 Jest Nikodem Ziemlińki syn Nikodema i Florentyny Gołaś, a powinien być Sylwester Ziemliński syn Nikodema i Florentyny Gołąś. "
Proszę o poprawienie mojego błędu.
Z góry dziękuję Bożena Balawender
Serdeczności Bożena Balawender
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Na razie w nowym panelu nie mamy możliwości poprawienia pojedynczych wpisów co jest dość sporym utrudnieniem. Jednak opcja ta jest w trakcie budowy więc za jakiś czas będziemy mogli wszystko popoprawiać i pouzupełnać.

Pozdrawiam serdecznie,
Marta
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Witam
Popieram Włodka,aby w miarę możliwości aktualizować co zostało "z zasobów opracowywanych"- ukończone.Indeksowałam parafię Luzino zgony i śluby ( poz. 60 i 61 listy).Pracę wykonałam w całości, a ostatnią część przesłałam 01.03.2010.W wykazie nadal jest w trakcie realizacji.
Pozdrawiam
Maryla Wojciechowska
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A to jeśli problem umieszczenia informacji, którą macie to można i tu - w tym wątku!
Wawa- Wszyscy Święci Śluby 1891- 1901 aktualne? czekać? wolne?
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Wiem, że nie jest łatwo. Stąd pomysł, aby zarządzający geneteką -nie czekając na deklaracje sami zainicjowali proces "przeglądu" rozsyłając zapytanie "Czy prace są i będą kontynuowane?"
Chciałbym móc np do końca czerwca zdecydować o ślubach z Wsz. Świętych z ostatniej dekady XIX wieku. Tzn wiedzieć:
robić w wakacje? nie robić?
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Te śluby już od dawna są w Genetece. Tylko p. Kasia zabłąkała się w Planach ;)

Pozdrawiam,
Marta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Dziękuję za informacje!
Nie wiedziałem czy to co jest to już ukończone a wpis w planach dodatkowe wątpliwości powodował
Jeśli masz kontakt z Katarzyną Cocyk (ew. jeśli możesz bez kontaktu) - dane z geneteki (wprowadzone skorowidze) miały posłużyć jako materiał wyjściowy do metryki.genealodzy.pl do sprawdzenie z aktami, uzupełnienia o dane rodziców, etc etc
Gdybyśmy je otrzymali powiedzmy do 15 czerwca mógłbym rozesłać do dalszych prac w wakacje (wtedy ludzie miewają czas, ale czasem nie mają dostępu do sieci, tzn mogą wprowadzać ale nie otrzymywać i przesyłać pliki, zresztą..trudniej w wakacje w ogóle coś skoordynować:)
Pozdrawiam
Włodek
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Dąbkowska_Alina »

Witam
Zgodnie z prośbą informuję, że parafia w Przysiersku - kujawsko-pomorskie została ukończona w zakresie ślubów i zgonów z lat 1842 - 1944 (całość). Jestem w trakcie opracowywania chrztów.
Pozdrawiam
Alina Dąbkowska

@Sroczyński Włodzimierz

Włodku, ogarnęłam plany tyle ile się dało z mojej strony. Niestety ciężko jest zapanować nad tym czy indeksujący skończył swoją prace jeśli roczniki które indeksuje są "dziurawe", a w Planach podane są tylko skrajne daty.

Byłoby miło gdyby indeksujący po zakończeniu swojej pracy zgłaszał w wątku/na PW/mailowo, że zakończył już prace nad danym materiałem. Niestety takie informacje przesyła może 5 % czynnie indeksujących użytkowników.

Pozdrawiam,
Marta[/quote]
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

Marto, wyślij do mnie jeszcze raz tę wiadomość, ponieważ nie udało mi się jej przeczytać. Zdążyłam tylko przeczytać Twój nick, że jest jakaś wiadomość od Ciebie i nie ma jej. Wyparowała. Wysłałam do Ciebie maila, ale tez nie doszedł (wrócił się).

Pozdrawiam,
Ola
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Olu, wysłałam jeszcze raz PW.

Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

Witam
Zgodnie z prośbą informuję, że pozycja nr 25 Grabowo Kościerskie PM 1755-1959 ur. sl. zg - indeksacja zakończona
pozdrawiam
Jolanta
Awatar użytkownika
Mariusz_Maj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mariusz_Maj »

Witam

Zajmując się poszukiwaniem przodków chętnie pomogę w indeksacji skanów z par. Zagość
Mariusz
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Moi Drodzy!

Dzisiaj przeprowadziliśmy pewien eksperyment na indeksach małżeństw z wileńskiej parafii św. Jana. Do indeksów zostały dołączone linki do skanów metryk umieszczonych w serwisie www.epaveldas.lt. Oto efekt końcowy: http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 23lt&op=gt
To samo zrobimy z pozostałymi parafiami z terenu Litwy, których indeksy posiadamy.

Dlatego mam wielką prośbę do osób indeksujących litewskie parafie (oraz inne znajdujące się w sieci, czyli np. udostępnione przez APW). Proszę dołączajcie do każdej pozycji link z odpowiednim aktem.

Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Mania53

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mania53 »

Witam

To jest świetny pomysł , zindeksowałam pewne roczniki tej parafii , uważam że eksperyment się udał , gratuluję pomysłu.
Planuję dalej indeksować kolejne roczniki i nieomieszkam dołączyć linki do skanów.
pozdrawiam serdecznie
Mania
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

W związku z pomysłem uzupełnienia danych o linki do skanów mam pytania:
1. Rekordy publikowane przez Jacka Młochowskiego w ramach metryki.genealodzy.pl i równocześnie dostępne w geneteka.genealodzy.pl jak się domyślam nie wymagają uzupełnienia? (np Warszawa-Jan, Warszawa-Wszystkich Świętych)

2. Rekordy już przesłane Jackowi (zawierające nazwy plików oraz podane ścieżki) i równolegle do geneteki (bez nazw plików) - dacie radę się porozumieć i podmienić (Warszawa, Przemienienia Pańskiego)? Sebastian również posiada linki.

3. Rekordy już przesłane do geneteki bez linków (skany były niedostępne, gdy rekordy były przesyłane) - po upublicznieniu skanów - uzupełniać o informacje, gdy skany będą dostępne i przesyłać ponownie? (hipotetycznie dotyczy np Warszawa-Wola, Św. Stanisław BM)

4. Gdy będą dostępne kopie unikatu i wtóropisu (czyli księga parafialna i ASC) - oba linki?

Czyli w skrócie:
Czy dane już istniejące w genetece (nieposiadające do tej pory linków, a których kopie są dostępne w sieci) zespół geneteki uzupełnić jest w stanie sam czy z pomocą (jaką?) indeksujących?
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”