Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anna-grażyna

Sympatyk

Re: Prośba o rozpoznanie mundurów i jakie lata ?

Post autor: anna-grażyna »

Ludwik_Olczyk pisze:Ludzie kochani.
Gdzie można znaleźć wzorów uniformów urzędników imperialnych rosyjskich? Chodzi mi o te mundury i oznaczenia rangi.

Pozdrawiam serdecznie.
Mundury urzędników to temat rzeka.Każde ministerstwo,urząd ,gubernia miały odrębne wzory.
Poza tym było kilka reform i zmian.
Najistotniejszą rolę odgrywał kolor.
Ze trzy lata temu ściągnęłam już nie pamiętam skąd publikację
dość obszerną z tabelami kolorów i opisami.
Mogę wrzucić na maila.

Anna Grażyna

ps : trzeba mieć sporo czasu żeby ustalić rangę i urząd na pdst zdjęcia , no i .....cierpliwość.:)
Cichecki_Maciej

Sympatyk

Post autor: Cichecki_Maciej »

Dziękuje Rafale za wskazanie 1 Pułku Strzelców Konnych. Rozumiem, że jakieś informacje o tym pułku dostępne są w archiwach wojskowych, jeśli tak to w którym?

Pozdrawiam,
Maciej
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Informacje o pułku są na pewno w CAW oraz w najbliższym Archiwum Państwowym powinieneś coś tak samo znaleźć.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Post autor: tbienias »

Bardzo prosiłbym o rozpoznanie munduru mojego bezpośredniego przodka, czy był on Strzelcem Podhalańskim, czy jakaś inna jednostka też używała piór w nakryciu głowy?
i rozczytanie roku wykonania zdjęcia, jak domniemam jest on na ostatnim zdjęciu.

http://s24.postimg.org/7432jzs9x/SNB18054a.jpg
http://s24.postimg.org/vcxlhyi1x/SNB18055a.jpg
http://s24.postimg.org/hcqyc2qxx/SNB18057a.jpg

sadzę, że są to lata przedwojenne, bo urodził się On w 1913, bo nie przypuszczam by były to zdjęcia robione w 1939 gdy został zmobilizowany na front II wojny?

Pozdrawiam
Tomasz
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Zdjęcie z piórkiem. Jest to szeregowy (Strzelec), z 53 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych. Świadczy o tym okrągła odznaka na kieszeni. Mundur wz. 36, pas jednobolcowy szeregowców, rogatywka wz. 36. 53 PPSK wchodził w skład 11 Karpackiej Dywizji Piechoty a oddziały podległe jej nosiły rogatywki z piórami Cietrzewimi. Na patkach ma korposówki 11 KDP. Na ramieniu sznur strzelecki z dwoma chwastami bardzo dobrego strzelca, obsługiwał CKM i był celowniczym (naszywka na rękawie). Nad lewą kieszenią odznaka POS (Państwowa Odznaka Sportowa) najprawdopodobniej srebrna. Drugiej nie rozpoznaje. Na kieszeni odznaka POS (Polska Odznaka Strzelecka) zapewne brązowa.

Drugie zdjęcie dopiero rozpoznaje.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

dziekuje, a co z data na ostatnim zdjeciu?
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Jaki to może być rok (na powyższych fotografiach), bo nie rozumiem tego zapisu?
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Zdjęcie wykonane zostało po roku 1936, ale przed rokiem 1939 czyli druga połowa lat 30 - tych. A co do zapisu na odwrocie to też nie jestem w stanie go zrozumieć może chodziło o coś innego piszącemu.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

wyżej tego napisu było imie i nazwisko (widniejącego na zdjęciu) i to, myślałem ze to rok, ale nie wiem :)

Odnośnie drugiego munduru, to nie jest ten sam co z piórami, bo wg przypuszczeń widnieje na nich te sama postać ?
Pozdrawiam Tomasz
Bozik_Ewa

Sympatyk

Post autor: Bozik_Ewa »

Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu munduru. W rodzinnym albumie jest zdjęcie mojego dziadka nie wiem z jakiego pochodzi okresu. Może jakaś podpowiedź pomogłaby mi w dalszych poszukiwaniach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d23 ... dcec7.html
Pozdrawiam
Ewa
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Prośba do znawców kawalerii II RP

Post autor: Zawadzki_Rafał »

Witajcie,

Serdecznie proszę o pomoc znawców kawalerii II RP w rozszyfrowaniu miejsca i czasu zrobienia tego zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 638da.html

Dla ułatwienia dodam, że na podstawie posiadanych informacji rodzinnych, mam dwie hipotezy dotyczące miejsca, gdzie zrobiono to zdjęcie.

1. Koszary 11 Pułku Ułanów Legionowych w Ciechanowie, a zdjęcie wykonano na przełomie lat 20-tych i 30-tych XX wieku.

2. Koszary 18 Pułku Ułanów Pomorskich w Grudziądzu, a zdjęcie wykonano w pierwszej połowie lat 20-tych XX wieku.

Liczę na Waszą pomoc

Rafał
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Na podstawie kroju/wzoru munduru może ktoś określi okres, bo miejsce, czy jednostki, to wątpię.
Mundury polowe, a nie wyjściowe, brak odznak pułkowych, czy wyraźnie widocznych proporczyków na kołnierzach, po których można by rozpoznać o który pułk chodzi.
To tyle jako nie znawca.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Na zdjęciu jest dwóch ułanów (Szeregowy - odpowiednik w jednostkach ułanów). Mundury wz. 36, pasy jednobolcowe szeregowców, rogatywki wz. 36. Na nich ciemne otoki, mimo to że zdjęcie robione pod słońce widać wyraźnie ciemniejszy odcień. 11 Pułk Ułanów odpada ponieważ mięli otoki białe. 18 Pułk Ułanów już bardziej pasuje ponieważ pułk ten miał otoki barwy chabrowej czyli podchodzącej pod ten odcień. Brałbym pod uwagę też 19 Pułk Ułanów posiadający otok granatowy.

Nadmienię jeszcze że fakt że jest to żołnierz na koniu nie koniecznie musi być to ułan. Na myśli przyszła mi też Artyleria Konna, posiadali oni otoki czarne i jak najbardziej mogłyby tutaj pasować.

Pozdrawiam.
Mateusz.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Mundury z wykładanymi kołnierzami, ale u kilku żołnierzy jeszcze mundury wz. 36., u jednego żołnierza na kieszeni Odznaka Grunwaldzka. Pierwsze odznaki wręczono w 1946 roku. U żołnierza w dolnym rzędzie w środku na kołnierzy patki noszone w latach 1949 - 1952 o ile się nie mylę. Stawiam więc ze zdjecie wykonane gdzieś w połowie lat 50 - tych lub pod koniec 40 - tych.

Tomaszu. Drugie zdjęcie mnie zastanowiło właśnie, wygląda na to że może być to ta sama osoba. Chociaż mógł to być brat Twojego dziadka, nieraz podobieństwo w rodzinie wśród rodzeństwa było zaskakujące.

Na zdjęciu jest Szeregowy piechoty Wojska Polskiego. Mundur wz. 36. Pas jednobolcowy szeregowców, Na lewej stronie munduru odznaka POS srebrna, poniżej Polska Odznaka Strzelecka srebrna, na pierwszym zdjęciu również jest srebrna odznaka POS jednak. Sznur strzelecki z dwoma chwastami, bardzo dobrego strzelca. Naszywka Odsługującego CKM, celowniczego. Rogatywka wz. 35 lub 36najpewniej. Zastanawia mnie tylko odznaka, jest okrągła ale bez krzyża jest to odznaka zniszczona najprawdopodobniej lub cos w tym stylu. Ponieważ zdjęcie wykonano w Samborze a w Samborze stacjonowały tylko 53 PPSK i 1 Pułk Artylerii Motorowej który miał w odznace pułkowej Swastykę. Sądzę że nie ma przez to piór ponieważ w latach 1935/ 36 nastąpiła reforma mundurowa. I zmiany nieraz wprowadzane były długo.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Cichecki_Maciej

Sympatyk

Prośba o rozpoznanie munduru

Post autor: Cichecki_Maciej »

Witam,

Zdjęcie przedstawia członka mojej rodziny. Na zdjęciu jest wytłoczony napis/sygnatura zakładu fotograficznego: "J. ROTAPFEL. KUTNO". Więc zdjęcie zostało zrobione w "domu", gdyż osoba ze zdjęcia pochodziła z Kutna i najprawdopodobniej będąc u rodziny na jakiejś przepustce zrobiła sobie pamiątkowe zdjęcie.

Ale do rzeczy... Zwracam się z uprzejmą prośbą o rozpoznnie munduru, formacji i inncych szczegółów, które można rozpoznać. W jakich latach to zdjęcie mogło być zrobione i gdzie mógła służyć ta osoba ze zdjęcia?

Link do zdjęcia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 52126.html

Pozdrawiam,
Maciej
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”