Droga Aneto,Rosłoniec_Aneta pisze:Joanna71 pisze:Witaj Aneto,Rosłoniec_Aneta pisze:Witam, mam wielką prośbę otóż poszukuję jakiejkolwiek pomocy w odnalezieniu rodziny, która przed laty wyjechała do Ameryki. Z nie do końca pewnej informacji słyszałam historię, że moja praprababcia wyjechała do Ameryki zabierając ze sobą wszystkie swoje dzieci poza moją prababcią, później przesyłali nam jakieś zdjęcia ze ślubów itp (musi być sporo później bo zdjęcia już są kolorowe) z tylu zdjęć są podpisy, ale niestety same imiona lecz natrafiłam na jedno nazwisko "Smorągiewicz" a konkretnie napsiane jest tak : "Wuj Smorągiewicz mąż Lodzi". Póbowałam jakoś posklejać skobie te imiona (czasami jest napisane np dzieci Stasi: ...." ) i wyszło mi że była tam jakaś Stasia która miała 4 dzieci : Marysie która na pewno wyszła za mąż, Józefa, Anie i Michała. Była jakaś Lodzia i jej wspomniany mąż Smorągiewicz, była Zosia, Helena, i Adam który ma żonę Józię, raz też pojawił sie podpis ktos tam z babcią. Chodzi mi bardziej o znalezienie dzieci wspomnianych wcześniej osób ogólnie o jakikolwiek kontakt z kimkolwiek z tej rodziny.
Z góry dzięuję za pomoc
Dane ,ktore podalas nie wystarcza na znalezienie danej rodziny.
Piszesz o matce twojej prababci,ktora udala sie do Ameryki.
Podaj rok urodzenia twojej prababci,imie i nazwisko jej matki(rodzicow) ,imiona rodzenstwa, miejscowosc i zabor zamieszkania, itp.
Czy praprababcia wyjezdzala razem z mezem i dziecmi?
Wszystko to,co moze pomoc w odnalezieniu twoich antenatow.
Joanna
A więc tak moja rodzna od zawsze zamieszkiwała okolice Rząsnika, Lubiela, Porządzia (blisko wyszkowa, Warszawy, Pułtuska) Moja prababcia nazywała się Antonina Prus a jej mąż Józef Prus, niestety nie wiem ile miała rodzństwa a imion jej rodziców tez niestety nie znam
Jesli chcesz poznac losy rodzicow twojej prababci,pierwsze co musisz zrobic ,to odnalezc akt jej slubu , aby moc poznac jej
nazwisko rodowe,bez znajomosci nazwiska nie jestem w stanie ci pomoc.
Rowniez daty urodzen(w przyblizeniu,np.1860,1880 itd).
Majac tych kilka wiadomosc jest mozliwosc odnalezienia twoich antenatow.
Pozdrawiam
I jeszcze jedno...
Na zdjeciach nie ma dat ani wzmianki o miejscowosci,stanie itp.?
Czy cos ci mowi nazwisko Kucharczyk?
Joanna
http://articles.courant.com/1995-06-20/ ... t-hartford