Wykazy osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 rok
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Mam na myśli skrzynkę z wiadomościami na forum genealodzy.pl Wysłałam wiadomość 14.maja, jej status to nieodczytana. Jak się zalogujesz na forum, to wejdź po lewej w "moje konto", a następnie w "Twoje prywatne wiadomości". Możliwe, że musisz zamieścić chyba 5 postów na forum i dopiero możesz wysyłać wiadomości prywatneVite4ka pisze:Pani Anita, niestety nic tam nie ma. Czy mogę odpowiedzieć na e-mail?
Aneta
Żurawscy z Sitnicy
Witam, czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Żurawski z miejscowości Sitnica? Z góry dziękuję za pomoc.
Re: Żurawscy z Sitnicy
Do jakiej parafii należała Sitnica?miloz pisze:Witam, czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Żurawski z miejscowości Sitnica? Z góry dziękuję za pomoc.
Aneta
Z tego co się orientuję to Mikaszewicze.aka83 pisze:Do jakiej parafii należała Sitnica?miloz pisze:Witam, czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Żurawski z miejscowości Sitnica? Z góry dziękuję za pomoc.
W Mikaszewiczach odnajduję:miloz pisze:Z tego co się orientuję to Mikaszewicze.aka83 pisze:Do jakiej parafii należała Sitnica?miloz pisze:Witam, czy mógłbym prosić o sprawdzenie nazwiska Żurawski z miejscowości Sitnica? Z góry dziękuję za pomoc.
Żurawska Maria ur. 2.03.1930, c. Józefa, chrzest 7.05.1930
Żurawska Ewa, mężatka 65 lat, zm. 15.02.1943 Bronisław na zapalenie nerek, zostawiła męża Wacława i dzieci Napoleona, Józefa, Mariana, Edwarda, Stefanię, Wandę, Helenę, Annę, pochowana w Bronisławie 16.02.1943
Żurawski Ryszard, s. Wacława i Ewy z d. Stryczek, kawaler, 26 l., zamordowany 29.06.1942, pochowany w Bronisławie 1.07.1943
W spisie parafialnym w 1942 Morszczynowiczach widnieje Józef Żurawski, który w 1932 uciekł do Rosji, żona Bronisława z d. Naumowicz,, ur. w 1900 w Zaprosiu, ślub w cerkwi prawosł., rewalidowany w kościele, córka Zofia ur. 17.07.1922, syn Jan ur. 19.10.1924, Aleksander ur. 1.10.1927, córka Maria ur. 4.03.1930
W spisie parafialnym nazwisko Żurawski nie występuje we wsi Sitnica, za to jest we wsi Bronisław:
Żurawski Wacław 64l., ur. w Łachwie (przebywa w więzieniu), żona Ewa z d. Stryczek, lat 63 urodzona w Bronisławiu, syn Ryszard ur. 1915, córka Anna ur. 1920, Maria ur. 1922, Edward ur. 1925, wszystkie dzieci urodzone w Bronisławiu
Aneta
Dziękuję za pomoc, ale wygląda na to, że to nie moja rodzina.aka83 pisze:W Mikaszewiczach odnajduję:miloz pisze:Z tego co się orientuję to Mikaszewicze.aka83 pisze: Do jakiej parafii należała Sitnica?
Żurawska Maria ur. 2.03.1930, c. Józefa, chrzest 7.05.1930
Żurawska Ewa, mężatka 65 lat, zm. 15.02.1943 Bronisław na zapalenie nerek, zostawiła męża Wacława i dzieci Napoleona, Józefa, Mariana, Edwarda, Stefanię, Wandę, Helenę, Annę, pochowana w Bronisławie 16.02.1943
Żurawski Ryszard, s. Wacława i Ewy z d. Stryczek, kawaler, 26 l., zamordowany 29.06.1942, pochowany w Bronisławie 1.07.1943
W spisie parafialnym w 1942 Morszczynowiczach widnieje Józef Żurawski, który w 1932 uciekł do Rosji, żona Bronisława z d. Naumowicz,, ur. w 1900 w Zaprosiu, ślub w cerkwi prawosł., rewalidowany w kościele, córka Zofia ur. 17.07.1922, syn Jan ur. 19.10.1924, Aleksander ur. 1.10.1927, córka Maria ur. 4.03.1930
W spisie parafialnym nazwisko Żurawski nie występuje we wsi Sitnica, za to jest we wsi Bronisław:
Żurawski Wacław 64l., ur. w Łachwie (przebywa w więzieniu), żona Ewa z d. Stryczek, lat 63 urodzona w Bronisławiu, syn Ryszard ur. 1915, córka Anna ur. 1920, Maria ur. 1922, Edward ur. 1925, wszystkie dzieci urodzone w Bronisławiu
-
janeczka77
Pińsk
Witam, czy mogę zapytać o nazwisko Żyniewicz z Pińska. Nigdzie nie mogę znaleźć rodziny z tej gałęzi. Nie znam parafii. Wiem tylko że niby zamieszkanie Pińsk. Byłabym wdzięczna za pomoc.
Janka
Janka
Re: Pińsk
W "Wykazach..." nie ma parafii Pińsk, ale z innego źródła wiem, że to nazwisko w Pińsku nie występujejaneczka77 pisze:Witam, czy mogę zapytać o nazwisko Żyniewicz z Pińska. Nigdzie nie mogę znaleźć rodziny z tej gałęzi. Nie znam parafii. Wiem tylko że niby zamieszkanie Pińsk. Byłabym wdzięczna za pomoc.
Janka
Aneta
Parish Dawidgrodek, marriage record for Balicki, Stefan and Wysokinska, Franciszka, and birth records. I have no info on their dates of birth.They had a son Balicki Leopold Born Jan 24, 1919.
Also in Parish Stolin, I have record of Leopolds Brother Witold from volume T5
Searching for any other family members……from either parish
Thanks for any help you can provide.
Miller067 pisze:Parish Dawidgrodek, marriage record for Balicki, Stefan and Wysokinska, Franciszka, and birth records. I have no info on their dates of birth.They had a son Balicki Leopold Born Jan 24, 1919.
I just found one metrical record in Stolin, in Dawidgródek I haven't found any Balickis, but I have just metrics from Dawidgródek for 1923 and 1926 and Stolin for 1923. You need to look for them in NIAB Mińsk, if they preserved
Stolin 1923 - Witold Balicki, Born 9.04.1923, s. od Stefan and Franciszka nee Wysokińska, bapt. 22.04.1923, godparents Franciszek Szczawiński and Elżbieta Baranowska
Do Kat13
Jest trochę Kieskiewiczów w Kobryniu, jeśli chodzi o wymienione przez Panią konkretne imiona, to odnalazłam:
Kieskiewicz Stanisława, c. Kazimierza i Michaliny z d. Jahołkowska, Ur. 1.04.1920 w Jahołkach, chrzest 10.05.1920 w Kobryniu przez ks. proboszcza Bolesława Sperskiego, chrzestni Wacław Kieskiewicz, Aleksandra Zafarbowała
Kieśkiewiczowa Paulina z Dowiczyńskich, wdowa, 82 l., zm. 3.06.1937 w Jahołkach z puchliny nerek. Pogrzeb 4.96.1937. Zostawiła synów Kazimierza i Teodora
W spisie parafialnym za 1930 jest Kieskiewicz Kazimierz 49l, żona Michalina z Jaholkowskich 54 l., c. Stanisława 10l., okolica Jahołki
Kieskiewicz Paulina, wdowa i matka, 70 lat, okolica Jahołki
W spisie parafialnym za 1934 jest Kieśkiewicz Kazimierz 52 ha, lat 53, żona Michalina z d. Jahołkowska 58 l. , s. Stanisław 14 l., Jahołki 6
Kieśkiewiczowa Paulina, wdowa 82 l., Jahołki 6
Aneta
Dzień dobry! Będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie nazwisk ABRAMCZUK i WOŁODŹKO z Pińska lub okolic. Wiem, że moja babcia Olga zd. Abramczuk urodziła się w 1913 roku we wsi Rudawin, poszukuję informacji o jej rodzeństwie, rodzicach (Eudokia zd. Wołodźko i Michał) i ew. dziadkach itd.
Pozdrawiam
Andrzej Kukiełka
Pozdrawiam
Andrzej Kukiełka