Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kobalka

Sympatyk

Zdjęcie - pomoc w identyfikacji

Post autor: kobalka »

Dziekuje bardzo za podpowiedź . Myslałam, ze w końcu tradialam na jakiś ślad gdzie dziadek słuzył . Jeszcze raz wielkie dzieki . Pozdrawiam
Katarzyna Kobalczyk
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Wg mnie jest to zdjęcie z pierwszych lat powojennych, a osoby o które pytasz noszą elementy umundurowania brytyjskiego:
pierwszy z lewej ma na sobie prawie kompletny mundur Service Dress, a ostatni - kurtkę Battle Dress, bryczesy i wysokie buty. Takie elementy mundurów nosili zdemobilizowani żołnierze Andersa powracający do kraju. Taki strój był obiektem pragnień każdego chłopaka. Dlatego (może dla zachęty) mundury brygad młodzieżowych Służby Polsce miały krój analogiczny jak angielski Battle Dress. W latach 50-tych takie kurtki z pagonami szyto na zamówienie z granatowego welwetu. Sam nosiłem taką kurtkę z pagonami.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
krysia563

Post autor: krysia563 »

Mnie mundur tego pana z lewej strony zdjęcia przypomina mundury noszone przez żołnierzy Kompanii Wartowniczych.
Mam zdjęcie mojego ojca w podobnym mundurze zrobione zrobione w miescie Reims we Francji,służył tam w KW,ale to tylko moja sugestia.

Pozdrawiam Krysia
krysia563

Post autor: krysia563 »

Mnie mundur tego pana z lewej strony zdjęcia przypomina mundury noszone przez żołnierzy Kompanii Wartowniczych.
Mam zdjęcie mojego ojca w podobnym mundurze zrobione zrobione w miescie Reims we Francji,służył tam w KW,ale to tylko moja sugestia.

Pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: arsart »

Obrazek
Co można powiedzieć o stopniu wojskowym żołnierza z prawej, prawdopodobnie koniec 1920 roku,Wilno.
pgorzad

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: pgorzad »

Witam,

wg mnie zdjęcie przedstawia raczej słuchaczy jakiejś szkoły wojskowej niż żołnierzy. Naramienniki są niezgodne z "Przepisami Ubioru Polowego Wojska Polskiego, 1919". Jednakże w tamtym czasie nie było w Wilnie żadnej szkoły wojskowej.

Pozdrawiam, Paweł
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: arsart »

Dziękuję.
Niestety nie ma gdzie zweryfikować moich poszukiwań. Wg tego co pamietam z opowiadań ojca, a w tym czasie miałem 7-10 lat i nie bardzo mnie to interesowało, a i on pewnie z ostroznosci dużo mi nie mówił, sa to żołnierze 85 Pułku Strzelcóe Wileńskich, właczonej do I Dywizji Litewsko Białoruskiej, która w obronie Warszawy wystepowała jako 19 DP. Zdiecie zrobiono pewnie juz po zakończeniu działań wojennych po październiku 1920 r. W tej wojnie nie sądzę żeby ktoś specjalnie sie przejmował Instrukcja ubioru polowego. A może Dywizja L-B , jako zalążek armii Litwy Środkowej, miała odmienne mundury? A ozdobne wężyki przyszywano do kołnierza nie jako odznake szkoły ale raczej jako namiastke munduru wyjściowego(??).
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi w tej sprawie.
Czy to są naszywki kaprala?
I jeszcze : w jaki sposób zwalniano do cywila żołnierzy tej dywizji, po przyłączeniu Litwy Środkowej do Polski. Z tego co pamiętam z opowiadań, ojciec z dwoma jeszce kolegami z naszego miasta, dostał ustny rozkaz wyjazdu i suchy prowiant na 2 tygodnie. Wsiedli do towarowego wagonu, na którym napisali kreda Bielsk, i po 10 dniach byli w Bielsku. Na miejscu zgłosili sie do RKU gdzie bez problemu zapisano im w książeczkach wojskowych zakończenie słuzby. Jak było naprawdę, czy sa źródła na ten temat.
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Gdzie służył

Post autor: jurek.solecki »

Witam.
Posiadam zdjęcie wójka z lat trzydziestych - pierwszy z lewej.
Czy ze zdjecia można wywnioskować w jakiej formacji służył .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c0a ... fa16d.html
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
Ostatnio zmieniony śr 29 cze 2011, 09:04 przez jurek.solecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Gdzie słuzył

Post autor: Szczerbiński »

Witam Panie Jerzy!
Według mnie pierwsza z lewej to litera W od słowa W(itam) - to chyba będzie Wywiad :D
(zpomniał Pan załączyć zdjęcie, ale to się tutaj ludziom często zdarza)
Pozdrawiam Jerzy
PS. Dziękuję za informacje na pw o stronie Soleckich (właśnie ją kilka lat temu przeglądałem i z niej miałem te wiadomości)
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Gdzie słuzył

Witam
Poprawiłem się i oto adres do zdjęcia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c0a ... fa16d.html
Jerzy Solecki
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Gdzie słuzył

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
bardzo ciekawe i cenne foto. Twój wuj nosi na kołnierzu oznaki Podoficerskiej Szkoły Jazdy oraz sznur wyróżniający "bardzo dobrego strzelca".
Z tą szkołą jest ciekawa historia, bo w 1923 r. "jazdę" zastąpiono "kawalerią" - oczywiście w terminologii, reszta bz. Od 1920 r. szkoła wchodziła w skład Obozu Szkolnego Kawalerii w Grudziądzu, który w 1928 r. (1 VI) został przeformowany w Centrum Wyszkolenia Kawalerii - ale... w 1927 r. Podoficerska Szkoła Kawalerii zakończyła swój żywot, tymczasem fotografia została opisana jako 1928 r.- ?
Proponuję zgłębić literaturę dot. CWKaw.
Pozdrawiam
WZ
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Gdzie słuzył

Witam.
Wojek Józef Kulwicki ur.w 1908r.
Dlatego takie zrobiłem datowanie zdjęcia
Jerzy Solecki
kobalka

Sympatyk

Jaki to mundur ? Prośba

Witam zwracam się z zapytaniem jaki to mundur ? Na fotografi jest mój pradziadek . Dołączam do tego link http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d5 ... 38b93.html
Będę wdzięczna za każda okazaną pomoc . Pozdrawiam Katarzyna Kobalczyk
Katarzyna Kobalczyk
kobalka

Sympatyk

Jaki to mundur ? Prośba

Wiem że to jest kiepskiej jakości fotografia , ale czy na prawdę nikt nie wie ?
Katarzyna Kobalczyk
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Jaki to mundur ? Prośba

Post autor: robbi89 »

Kawaleria Wojska Polskiego. Wydaję mi się, że z początków II RP
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”