Maryla Rodowicz czy Czesław Niemen był jej "wujkiem

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Nie wiem czy ten akt chrztu był już znaleziony...
Jakub Wydrzycki (Dziadek Czesława Niemena) ur 16.VII.1864r./Stare Wasiliszki (akt 267)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=741904
Bożena
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Dziękuję Krysiu,
a więc zaproponowany system Sosy–Kekulégo/Stradonitza?
Tylko nie jestem pewien, czy to będzie czytelne dla każdego nieobeznanego z systemem (no przecież nie będzie czytał przypisów), np.
1. Probant Jan Kowalski
...
ojczysty praprapradziadek otrzyma w opisie "rodzinny tytuł":
12. Kalikst Kowalski
a macierzysta prapraprababka:
15. Kaliksta Kowalska

To chyba nie będzie czytelne. Coś trzeba dodać/zmienić?

Dla wszystkich, miłej niedzieli, Tadeusz
https://narodowa.pl/exhibits/genealogia ... drzyckiej/

PS. Dziękuję wszystkim za odszukane linki metryk, powoli będę wprowadzał do wpisu, i prośba, Bożena napisała:
"Michał Markiewicz (mąż Elżbiety Trusiło) w akcie ur córki Józefy zapisany jest jako żołnierz." - tak, wielka prośba do wszystkich znających rosyjski, notujcie z metryk wszelkie informacje rodzinne - może spróbujemy dać opis ich zajęć, zawodów, obyczajów, chorób, itd.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Tadeusz_Wysocki pisze:Historyczna chwila dla milionów miłośników Czesława Niemena - są odnalezione pierwsze genealogiczne informacje o rodzinie ukochanej matki Anny Wydrzyckiej z domu Markiewicz z rodzinnego domu Starych Wasiliszek, podające dane o jej rodzicach i dziadkach - to pozwoli być może na opisanie historii jej przodków.

A więc Pierwszy Wielki Laur Genealogiczny idzie do uczestnika naszego forum - to Arek_Bereza właśnie przesłał (choć bardzo przeprasza, że chwili obecnej na dalszą analizę czas mu nie pozwala).

--
Odnaleziono aktu ślubu Antoniego Markiewicza i Anny zd. Markiewicz:
„Ślub Antona Markiewicza 29 lat i Anny z d. Markiewicz 19 lat w St.Wasiliszkach odbył się 19.01.1892. Rodzice Antona Markiewicza- Michał i Elżbieta z d. Trusilo. Rodzice Anny Markiewiczowny - Ignacy i Katarzyna z d Fedosiewicz. świadkowie- Antoni Trusilo, Antoni Nasuto i Józef Markiewicz. Księga 263-3-8, strona 43”
Dołożę do tego akt urodzenia Antoniego:1861 Antoni nr 198
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2325460
i przypadkowo jego siostry Anieli 1862
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2325460
--

A więc prośba o pomoc w dalszym badaniu rodzimy mamy Anny. To będzie I połowa badania, druga czekać musi na odnalezienie danych rodziców Wacława / Władysława Markiewicza z rodziny Maryli Rodowicz.

Dziękuję!
Tadeusz
Komentując krótko miłe słowa Tadeusza i wyjaśniając wątpliwości Jana. Laur należy się pewnej wspaniałej osobie z Grodna, która bezinteresownie udała się do archiwum i akt małżeństwa znalazła.
Moja rola jest tu znikoma i na tym się kończy.
Życzę wszystkim powodzenia w dalszych poszukiwaniach genealogicznych.
Pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Wpis forum o matce Czesława Niemena - Annie Wydrzyckiej ze Starych Wasiliszek rozpoczęty:

Odwaliliście kawał roboty, gratulacje. Choć nie spodoba się wszystkim, bo każdy genealog przecież ma inne zdanie, i bardzo dobrze! Wpisałem waszą kapitalną pracę, sam teraz zacząłem, że tak powiem, indeksować nasze indeksy, zacząłem od AM 1860/52 - ale ponownie po rosyjsku, więc ja tu z detalami ślepy, a może jest coś ciekawego o ich życiu?

Teraz mam prośbę, czas na korekty, i bardzo proszę tnijcie po oczach jak w Psie Andaluzyjskim u Bunuela, bardzo proszę, nie czas na wersale.

Miłego dnia,
Tadeusz

PS. Pospieszyłem się, widzę post Arka - a więc wielkie ukłony dla tej osoby z Grodna. I drogi Arku - nasze jak najserdeczniejsze podziękowania!
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Nie korekta, tylko skrót, żeby łatwiej sprawdzić daty

Anna Markiewicz po mężu Wydrzycka (ślub 19.01.1892),
matka Czesława Niemena
(4 listopada 1897 Stare Wasiliszki – 22 maja 1986 Białogard)

rodzeństwo:
Michał (15.09.1892 - )
Marianna Antonina (11.12.1893 - )
Józef (20.10.1895 – 28.10.1970 Koszalin)
Kazimierz (20.12.1900 – 1997 Koszalin), żona Janina Trusiło
Antoni

rodzice
Anna Markiewicz (27 lipca 1871 - ) córka Ignacego i Katarzyny Fiedosiewicz.
Jej rodzeństwo Emilia (1.12.1873 - ) i Józefa (11.06.1878)
Antoni Markiewicz (1861 - ) syn Michała i Elżbiety Trusiło

linia żeńska
Ignacy Markiewicz (17.09.1846 -) i Katarzyna Fiedosiewicz (13 lutego 1850 -)

linia męska:
Michał i Elżbieta Trusiło (12.08.1834 - ), ślub 1860
Paweł Markiewicz (1803 - ) i Anna Maszkało, ślub 1821
Józef Trusiło i Helena Markiewicz

Jerzy Markiewicz (1778 - 1851) i Anna Krenc, ślub 1801
Jerzy Markiewicz (1748 – 1814) i Anna NN
Franciszek Markiewicz

Ojciec Czesława
Antoni Wydrzycki
syn Jakuba (16.07.1864 - ) i Elżbiety Lipińskiej
Ostatnio zmieniony pn 20 maja 2024, 16:00 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 2 razy.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Żegota_Jan

Sympatyk
Adept

Post autor: Żegota_Jan »

Witam,
Linia Anny Markiewicz zd Markiewicz (matki Anny wydrzyckiej):
ojciec: Ignacy Markiewicz *17.11.1846 Stare Wasiliszki
matka: Katarzyna Fiedosiewicz *13.02.1850 Psiarce córka Michała i Agaty z... Markiewiczów (znowu...)
rodzice Ignacego, ślub 1843 Wasiliszki:
ojciec: Antoni Markiewicz: *24.12.1816 Wasiliszki Stare +?
matka: Agata Romanowicz *około 1823 Oleszkowce +12.03.1854 Stare Wasiliszki, córka Macieja i Krystyny z Drożdżów
rodzice Antoniego:
ojciec: Maciej Markiewicz *? +02.10.1839 Dworczany
matka: Anna Garbina *? +26.02.1833 Dworczany
Póki co tyle, może uda mi się coś więcej w przyszłości znaleźć.
Pozdrawiam,
Jan Żegota
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Krystyno, Janie, bardzo się napracowaliście - jestem bardzo wdzięczny!

Teraz ten materiał roboczy z bardzo cennymi linkami do metryk (będziemy ciągle uzupełniać) powoli zamienia się w również w podane informacje rodzinne ze skrótami - dajcie mi trochę czasu, muszę przemyśleć jak to zobrazować, przedstawić tak, aby każdy np. z wielbicieli Niemena poznał dane o przodkach matki Anny, ale też sięgnął do metryk i zainteresował się badaniem swoich przodków (marzenie?).

I tak na szybko, bo to daty atrakcyjne, w przeciągu 2 dni udało się dotrzeć do przodków z pocz. XVIII wieku, np. z datami urodzeń, rekord świata!

Po linii męskiej:
2. Ojciec Antoni Markiewicz - ur. 1861
3. Dziadek Michał Markiewicz - ur. ok. 1834
4. PDziadek Paweł Markiewicz - ur. 1803
5. PPDziadek Jerzy Markiewicz - ur. ok. 1778
6. PPPDziadek Jerzy Markiewicz - ur. 1748
7. PPPPDziadek Franciszek Markiewicz - ur. 1720

Czy mogę te wszystkie daty już teraz wstawić do wpisu? trochę to go uatrakcyjni :)

Dzięki raz jeszcze!
Tadeusz

PS. Bożeno, ten akt chrztu Jakuba Wydrzyckiego, dziadka Czesława Niemena, nie był odnaleziony, natychmiast dodałem do głównego wpisu o Niemenie, dziękuję!
puszek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: puszek »

Rodzeństwo Jakuba Wydrzyckiego (dziadek Czesława Niemena) - dzieci Michała Wydrzyckiego i Konstancji Markiewicz. 5 jest w Genetece urodzenia
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
oraz 2 zgony dzieci
i 3 śluby (Katarzyna, Michalina i Wiktoria)
W/w Michalina ur 11.IX.1860r. (akt 253)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=741904
Bożena
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Dziękuję Bożeno! Dziś dodam.

Ale mam do wszystkich taką prośbę. Żeby ten wpis był bardziej atrakcyjny dla wielbicielek i wielbicieli Czesława Niemena i zachęcić do badania historii swojej rodziny, może coś dodam w stylu: "Zobacz, jak ciekawy może być dawny wpis metrykalny o rodzinie Czesława Niemena, kliknij na link i poczytaj, a może sięgnij w genealogicznej bazie do wpisów o swojej rodzinie również?" - i tu ta prośba do was - który (które) z dokładnych linków do aktów podać? I uwaga, nie na FS i nie po rosyjsku, a więc po polsku i zapewne coś z pocz. XIX w - z naszej Skanoteki, Genbazy? Czy są?

Sympatyk
Adept

Post autor: Żegota_Jan »

Niestety, ani w Genbazie, ani w Skanotece z Wasiliszek (i ogólnie z Białorusi) nie ma nic. Proponował bym pobrać coś z FS i wrzucić do spisu, a obok tego link do geneteki najlepiej. Generalnie wg mnie najciekawsze są AM z lat 30. i 40. XIX wieku. Najwięcej szczegółów. W takim razie proponuję AM Antoniego Markiewicza i Agaty Romanowicz z 1843 - prapradziadków Czesława Niemena. Charakter pisma względnie czytelny. Proponuję dodać także pewne objaśnienia typu znaczenie słowa "pracowity" (niezbyt oczywiste dla osób nieobeznanych z tematem).
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=742037
Pochwalić się muszę (chociaż, czy to jest chwalenie się), że mam w swoim drzewie nazwisko Markiewicz - z okolic Wasiliszek właśnie. Żona brata mojej praprababci Bronisławy Jurewicz - Katarzyna Jurewicz zd Markiewicz urodzona około 1885 r. wg spisu. Mieszkała wraz z mężem (i całą jego rodziną) w okolicy Czechowszczyzna par. Żołudek, około 25 km od Starych Wasiliszek. Nie udało mi się namierzyć jej AU, ani też AM, także nie wiem nic o jej rodzicach. Pewnie jakaś (mocno) odległa rodzina z owymi Markiewiczami jest.
Pozdrawiam,
Jan Żegota
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Och Janie, wielka szkoda. Myśl umieszczenia części skanu z FS może i ro rozważenia, ale ja się obawiam o prawa autorskie przy publicznym pokazaniu. I okiem rzuciłem na ten wpis 17 - no może Szanowny Wikariusz parafii Stare Wasiliszki Dominik Bura miał charakter dobry, ale już pisma to niekoniecznie, ciężko idzie to odczytać - ja wiem, że dla ciebie i wielu genealogów, którzy przeglądali setki, jeśli nie tysiące takich wpisów, ten jest jeszcze świetny.

W tej sytuacji chyba lepsza jest twoja idea druga - pokazanie coś z geneteki z częścią listy z rodziną Markiewiczów, i pokazaniu jak się szuka. I ach ci Markiewicze stamtąd, też twoi z parafii Żołudek, tylko 25 km od Starych Wasiliszek, a więc w zasięgu narzeczeńskich uczuć! - kiedyś spotkałem się z takim genealogicznym określeniem, że największa rozrodczość wśród młodych była o dzień furmanką, no cóż, samo życie :)

Pozdrawiam,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

a może w części Anny Wydrzyckiej tak?

spróbowałem połączyć nowe pomysły (cenne skróty!) i cierpliwie zbierane linki i indeksy, poprzez dodanie:

- skrót - podpowiedź:
oraz
- rozwinięcie w internetowych linkach:

I spokojnie, zbieramy dalej, pomysły też, nie ma to jak praca zespołowa! :)

Miłego wtorku,
Tadeusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Tadeusz_Wysocki pisze:zachęcić do badania historii swojej rodziny
Na przykładzie tak skomplikowanego rodowodu z powodu powtarzającego się nazwiska Markiewicz?
Nieosiągalne. Raczej zniechęcisz :)
Do tego celu polecam łatwiejsze puzzle.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Został odnaleziony akt urodzenia Antoniego Wydrzyckiego,ojca Czesława Niemena?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”