Cmentarze w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Tak, Aleksander to brat Adolfa; a nekrolog dotyczy zmarłego niedawno jego syna...
A tu wzmianka o kolejnym bracie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Warszawy_%281939%29
"Dowódca saperów (...) płk.inż. Kazimierz Hertel".
Był jeszcze czwarty brat, mój dziadek... I trzy siostry...
Zmartwiłaś mnie tą wiadomością o braku spisów... W dodatku nawet nie wiem, w której łódzkiej parafii powinnam szukać, nie znam jego przedwojennego adresu, co, być może, by ułatwiło sprawę...
Pozdrawiam - Anka
A tu wzmianka o kolejnym bracie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Warszawy_%281939%29
"Dowódca saperów (...) płk.inż. Kazimierz Hertel".
Był jeszcze czwarty brat, mój dziadek... I trzy siostry...
Zmartwiłaś mnie tą wiadomością o braku spisów... W dodatku nawet nie wiem, w której łódzkiej parafii powinnam szukać, nie znam jego przedwojennego adresu, co, być może, by ułatwiło sprawę...
Pozdrawiam - Anka
Może będziesz miała szczęście i jakoś do tego dojdziesz, ja miałam adres zamieszkania i niestety nic... 
Inna sprawa, że jak szukałam grobu prababki - tyle tylko, że w Warszawie na Bródnie - to przez telefon pani nie chciał udzielić żadnych informacji, "bo nie ma", a jak jeden z Forumowiczów poszedł to okazało się, że jest. Może w Łodzi też zależy na kogo trafi się.
Pozdrawiam - Gośka
Inna sprawa, że jak szukałam grobu prababki - tyle tylko, że w Warszawie na Bródnie - to przez telefon pani nie chciał udzielić żadnych informacji, "bo nie ma", a jak jeden z Forumowiczów poszedł to okazało się, że jest. Może w Łodzi też zależy na kogo trafi się.
Pozdrawiam - Gośka
Ja też ostatnio szukałam informacji na Bródnie, odpowiedź telefonicznie uzyskałam - o ile dobrze rozumiem, mają informacje w komputerze - ale nie jestem pewna, czy to jest informacja pełna, tzn., czy jest to aktualny wykaz istniejących grobów..? Bo jest jeszcze kwestia pochówków, jeśli grób z jakowyś względów nie zachował się... a to też ważna informacja...
Pozdrawiam - Anka
Pozdrawiam - Anka
- MariaŁopaciuk

Z informacją z cmentarza na Bródnie ... jest jakiś problem ... Ja również dwukrotnie telefonicznie prosiłam o wskazanie miejsca grobu z 1975 r. ... i okazywało się, że nie ma go w komputerzeaster pisze: ostatnio szukałam informacji na Bródnie, odpowiedź telefonicznie uzyskałam - o ile dobrze rozumiem, mają informacje w komputerze - ale nie jestem pewna, czy to jest informacja pełna, tzn., czy jest to aktualny wykaz istniejących grobów..? Bo jest jeszcze kwestia pochówków, jeśli grób z jakowyś względów nie zachował się... a to też ważna informacja...
Po przeprowadzeniu bardziej szczegółowych rozmów w rodzinie .... okazało się, że grób jednak jest ... okazały, zadbany i dostępnym miejscu.
Przyjazna dusza zrobiła ładne zdjęcia
Czyli coś nie tak z informacją z cmentarza bródnowskiego
MariaŁ
-
Inkwizytor

Cm. w Łodzi Mania przy ulicy Solec 11
Witam serdecznie.
Zwracam się z nietypową prośbą do osób odwiedzających cmentarz na Manii w Łodzi. W związku ze zbliżającym się świętem Wszystkich Świętych chciałbym
zostawić na 2 grobach (posiadam zdjęcie i lokalizację) zabezpieczoną przed zamoknięciem kartkę z prośbą o kontakt. NIestety przez listopadem nie dam rady dojechać do Łodzi.
Proszę o wydruk, zabezpieczenie folią i położenie na grobie w widocznym stabilnym miejscu.
Jeśli znajdzie się pomocny genealog z Łodzi proszę o kontakt na priv.
Czasami internet nie wystarcza do odkrywania korzeni
Pozdrawiam.
Bartosz
Zwracam się z nietypową prośbą do osób odwiedzających cmentarz na Manii w Łodzi. W związku ze zbliżającym się świętem Wszystkich Świętych chciałbym
zostawić na 2 grobach (posiadam zdjęcie i lokalizację) zabezpieczoną przed zamoknięciem kartkę z prośbą o kontakt. NIestety przez listopadem nie dam rady dojechać do Łodzi.
Proszę o wydruk, zabezpieczenie folią i położenie na grobie w widocznym stabilnym miejscu.
Jeśli znajdzie się pomocny genealog z Łodzi proszę o kontakt na priv.
Czasami internet nie wystarcza do odkrywania korzeni
Pozdrawiam.
Bartosz
Lodz-cmentarz Doly - prosba
Dzien dobry,
Czy ktos z kolegow i kolezanek bywa na cmentarzu Doly w Lodzi i moglby mi zrobic zdjecie grobu.
Mam dokladna lokalizacje.
Z podziekowaniami, serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Czy ktos z kolegow i kolezanek bywa na cmentarzu Doly w Lodzi i moglby mi zrobic zdjecie grobu.
Mam dokladna lokalizacje.
Z podziekowaniami, serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
- robert.kantorek

- Kontakt:
Witaj
Mogę podjechac po niedzieli, jesli nikt inny do tego czasu sie niezaoferuje
Pozdrawiam
Robert
Mogę podjechac po niedzieli, jesli nikt inny do tego czasu sie niezaoferuje
Pozdrawiam
Robert
Robert,
Dziekuje bardzo, spokojnie poczekam az bedziesz mogl.
Oto dane:
Cmentarz Doly
Zofia Mingielewicz - zmarla 16.05.1949r.
kwatera 14 - linia 2 - grob 20
Grob odkrylam kilka dni temu. Nie mam pojecia w jakim moze byc stanie. Nie ma juz nikogo z rodziny w Lodzi.
Bede bardzo wdzieczna za zdjecie.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. zostawiam Ci moj adres e-maila w skrzynce.
Dziekuje bardzo, spokojnie poczekam az bedziesz mogl.
Oto dane:
Cmentarz Doly
Zofia Mingielewicz - zmarla 16.05.1949r.
kwatera 14 - linia 2 - grob 20
Grob odkrylam kilka dni temu. Nie mam pojecia w jakim moze byc stanie. Nie ma juz nikogo z rodziny w Lodzi.
Bede bardzo wdzieczna za zdjecie.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
P.S. zostawiam Ci moj adres e-maila w skrzynce.
- robert.kantorek

- Kontakt:
Bożeno, tylko który to cmentarz?? Bo na Dołach jest kilka cmentarzy:
katolicki, komunalny, prawosławny, wojskowy, baptystów itp.
Pozdrawiam
Robert
katolicki, komunalny, prawosławny, wojskowy, baptystów itp.
Pozdrawiam
Robert
Robert,
Katolicki, Swietego Wincentego.
Czy to jest wystarczajaca informacja. Nie wiedzialam, ze jest kilka cmentarzy, przepraszam.
Slicznie dziekuje,
Bozenna
Katolicki, Swietego Wincentego.
Czy to jest wystarczajaca informacja. Nie wiedzialam, ze jest kilka cmentarzy, przepraszam.
Slicznie dziekuje,
Bozenna
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Cmentarz Łódź Zarzew - prośba o zdjęcie
Dzień dobry,
chciałabym zdobyć zdjęcie grobu, który znajduje się na Cmentarzu Zarzew w Łodzi. Widnieje w spisie internetowym. Są tam pochowane co najmniej dwie osoby: Jan Różalski i Marian Różalski. Jest to grób 10 / rząd 3 / kwatera XXIV.
Czy może ktoś miałby chwilę, ma niedaleko bądź akurat będzie na cmentarzu w najbliższym czasie i pomógłby mi? Przez najbliższe kilka tygodni nie mam jak się tam dostać
Pozdrawiam
Marysia
chciałabym zdobyć zdjęcie grobu, który znajduje się na Cmentarzu Zarzew w Łodzi. Widnieje w spisie internetowym. Są tam pochowane co najmniej dwie osoby: Jan Różalski i Marian Różalski. Jest to grób 10 / rząd 3 / kwatera XXIV.
Czy może ktoś miałby chwilę, ma niedaleko bądź akurat będzie na cmentarzu w najbliższym czasie i pomógłby mi? Przez najbliższe kilka tygodni nie mam jak się tam dostać
Pozdrawiam
Marysia
- kwroblewska

Cmentarz Łódź Zarzew - prośba o zdjęcie
Dobrze by było jakbyś napisała, z którego cmentarz masz dane, gdyż na Zarzewie są dwa:
- cmentarz rzymskokatolicki św. Anny
- cmentarz komunalny
____
Krystyna
- cmentarz rzymskokatolicki św. Anny
- cmentarz komunalny
____
Krystyna