Jaki to stopień wojskowy?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

a kiedyś przeglądałem pod kątem "podobne a jednak nie to" (ordery) i coś mi świtało, oczywiście który pułk nie pamiętałem, ale że któryś ma szansę i że jest sens przejrzeć wszystkie dostępne pułkowe - owszem
a zestawienia "carskie odznaki pułkowe" są dostępne on-line
trochę obrazków jest do przejrzenia, ale ta charakterystyczna, więc kilka minut i jest
a zestawienia "carskie odznaki pułkowe" są dostępne on-line
trochę obrazków jest do przejrzenia, ale ta charakterystyczna, więc kilka minut i jest
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Imbierowicz

- Jan.Ejzert

-
Imbierowicz

-
Sroczyński_Włodzimierz

"nigdzie nie mogę trafić na na nazwisko tego oficera"
a gdzie szukałeś?
np w wikipedii masz źródło takie
Григорович А. И. История 13-го драгунского Военного Ордена генерал-фельдмаршала графа Миниха полка. — СПб.: Альфарет, 2006. — С. 348-268
to sprawdzałeś? czy "nigdzie" tzn " google nie wyrzuca"
a gdzie szukałeś?
np w wikipedii masz źródło takie
Григорович А. И. История 13-го драгунского Военного Ордена генерал-фельдмаршала графа Миниха полка. — СПб.: Альфарет, 2006. — С. 348-268
to sprawdzałeś? czy "nigdzie" tzn " google nie wyrzuca"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Aftanas_Jerzy

Witaj!Imbierowicz pisze:Panie Czarku.
To jest właśnie to o czym myślałem.Tylko nigdzie nie mogę trafić na na nazwisko tego oficera, chyba że stopień podpułkownika
dostał pod koniec służby lub w stanie spoczynku.A może Jego nazwisko ONOSZKO KONSTANTY s.Augusta było inaczej pisane.
Pozdrawiam-Janusz.
W spisie wszystkich oficerów armii carskiej wg stany na 1. stycznia 1909roku
jest kilku o takim nazwisku, ale z innymi imionami. Widocznie już był w stanie spoczynku.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Agnieszka*Nowak

Pomoc w rozwikłaniu zagadki oraz identyfikacja munduru.
Witam!
Czy znajdzie się ktoś kto pomoże mi rozwikłać zagadkę ze zdjęcia?
Otóż...siedzący młodzieniec z prawej strony to mój pradziadek.
Na jego dłoni widać obrączkę,więc przypuszczam że to około 1918 rok,ponieważ w tym roku brał ślub ale....obrączka na lewej dłoni i tu mi się coś nie zgadza.Może znajdzie się jakiś ekspert który pomoże ustalić co to za mundur?
Kojarzy mi się z Piłsudskim ale ja jestem w tych sprawach zielona a poza tym każdy z mężczyzn jest inaczej ubrany :/

http://naforum.zapodaj.net/4d2f90b189dc.jpg.html
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
pozdrawiam Agnieszka
Czy znajdzie się ktoś kto pomoże mi rozwikłać zagadkę ze zdjęcia?
Otóż...siedzący młodzieniec z prawej strony to mój pradziadek.
Na jego dłoni widać obrączkę,więc przypuszczam że to około 1918 rok,ponieważ w tym roku brał ślub ale....obrączka na lewej dłoni i tu mi się coś nie zgadza.Może znajdzie się jakiś ekspert który pomoże ustalić co to za mundur?
Kojarzy mi się z Piłsudskim ale ja jestem w tych sprawach zielona a poza tym każdy z mężczyzn jest inaczej ubrany :/
http://naforum.zapodaj.net/4d2f90b189dc.jpg.html
Z góry dziękuję za zainteresowanie.
pozdrawiam Agnieszka
Pomoc w rozwikłaniu zagadki oraz identyfikacja munduru.
Sprawdz in internecie: Mundury Wojska Polskiego 1920. Jest dokladnie opisane. To zdjecie moze byc z lat 1919-21.
Obraczka na rewej rece. Zmieniano w celach praktycznych, szczegolnie w wojsku lub zakladach przemyslowych by nie stracic obraczki wraz z palcem. W niektorych zakladach nawet zabroniono w czasie pracy miec obraczki. Ze wzgledow praktycznych w niektorych krajach zonaty mezczyzna i kobieta nosza na lewej rece obraczki. Pat
Obraczka na rewej rece. Zmieniano w celach praktycznych, szczegolnie w wojsku lub zakladach przemyslowych by nie stracic obraczki wraz z palcem. W niektorych zakladach nawet zabroniono w czasie pracy miec obraczki. Ze wzgledow praktycznych w niektorych krajach zonaty mezczyzna i kobieta nosza na lewej rece obraczki. Pat
Tomaszu na zdjęciu to amerykański mundur wz. 1912, którego spore ilości trafily do Polski po listopadzie 1918 r. z Francji z zasobów US ARMY. Mundur ten wykorzystywany był u nas w czasie wojny z bolszewikami i wydaje mi się, ze zdjęcie pochodzi właśnie z tego okresu. Natomiast czapka to typowa maciejówka. Zastanawia mnie natomiast ta ciemna opaska na lewym rękawie i odznaka nad nią, ostrożnie przyjąbym, że to odznaka lotnicza.
Ten sam mundur nosi również pradziadek Agnieszki z postu powyżej, jedyną róznicę stanowi kołnież typu polskiego (zapewne przeróbka w pułkowym warsztacie) z naszytym wężykiem żołnierskim, natomiast czapka wygląda na te używane przez wojska wielkopolskie.
Pozdrawiam,
Marcin
Ten sam mundur nosi również pradziadek Agnieszki z postu powyżej, jedyną róznicę stanowi kołnież typu polskiego (zapewne przeróbka w pułkowym warsztacie) z naszytym wężykiem żołnierskim, natomiast czapka wygląda na te używane przez wojska wielkopolskie.
Pozdrawiam,
Marcin
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
Re: Pomoc w rozwikłaniu zagadki oraz identyfikacja munduru.
a czy to nie moglo byc lustrzane odbicie? w ktora strone powinien isc ukosny pas? czy jest w dobra?Agnieszka*Nowak pisze:Witam!
rok,ponieważ w tym roku brał ślub ale....obrączka na lewej dłoni i tu mi Z
pozdr WM
Witam
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
W styczniu zeszłego roku wstawiłem na forgenie zdjęcia moich przodków z prośbą o rozszyfrowanie formacji wojskowej i stopnia wojskowego.
Wówczas wypowiedział się jako jedyny Pan Witold Pasek.
Opisując pierwsze zdjęcie jako -
drugie zdjęcie opisane zostało tak -
i trzecie zdjęcie i opis -
Aktualnie uzupełniam dane dotyczące osób w mundurach i chciałbym korzystając także z Waszej wiedzy abyście mogli uzupełnić/potwierdzić tamtą informację i mam nadzieję, że Pan Witold się na mnie nie obrazi.
Dodatkowo zamieszczam powiększenie zdjęcia czapki która sprawia, że nie można zdecydowanie określić, czy jest to legionista czy ułan austriacki.
Proszę o sugestie co z wklejonych zdjęć można "wyczytać"
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.
W styczniu zeszłego roku wstawiłem na forgenie zdjęcia moich przodków z prośbą o rozszyfrowanie formacji wojskowej i stopnia wojskowego.
Wówczas wypowiedział się jako jedyny Pan Witold Pasek.
Opisując pierwsze zdjęcie jako -
dodam aby lepiej ustalić przedział czasu, iż leżący żołnierz z szablą to na 99% mój pradziadek urodzony w roku 1869 w Poddębicach, a stojące za nim kobiety to jego żona (w czerni) i jedna z córek (czyli moja babcia) urodzona w roku 1894.mało detali, ale to chyba uniform austriackiego ułana plus szabla żołnierska wz. 1869; ale to mogą być też legiony - zależy co ma na czapce, ale tam akurat jest przełamanie na zdjęciu.
drugie zdjęcie opisane zostało tak -
uzupełnię dla zobrazowania w jakim czasie mogło być wykonane to zdjęcie, iż stojący żołnierz ur.w 1891 w Łodzi, to brat mojej babci widocznej na zdjęciu ur. w Łodzi w 1894r.żołnierz Armii Polskiej we Francji (tzw. hallerczyk); chyba kapral.
i trzecie zdjęcie i opis -
osoba na zdjęciu to mój dziadek który urodził się w Tychowie par.Czarnocin w roku 1891.wczesne legiony
Aktualnie uzupełniam dane dotyczące osób w mundurach i chciałbym korzystając także z Waszej wiedzy abyście mogli uzupełnić/potwierdzić tamtą informację i mam nadzieję, że Pan Witold się na mnie nie obrazi.
Dodatkowo zamieszczam powiększenie zdjęcia czapki która sprawia, że nie można zdecydowanie określić, czy jest to legionista czy ułan austriacki.
Proszę o sugestie co z wklejonych zdjęć można "wyczytać"
Krzysztof
-
Zawadzki_Wojciech

Marcinie, dziękuję serdecznie za odpowiedź.staszu pisze:Tomaszu na zdjęciu to amerykański mundur wz. 1912, którego spore ilości trafily do Polski po listopadzie 1918 r. z Francji z zasobów US ARMY. Mundur ten wykorzystywany był u nas w czasie wojny z bolszewikami i wydaje mi się, ze zdjęcie pochodzi właśnie z tego okresu. Natomiast czapka to typowa maciejówka. Zastanawia mnie natomiast ta ciemna opaska na lewym rękawie i odznaka nad nią, ostrożnie przyjąbym, że to odznaka lotnicza.
Pozdrawiam,
Marcin
Jeśli chodzi o czarną opaskę na lewym rękawie to zapomniałem wspomnieć, że pradziadek ją nosił na znak żałoby po śmierci swojej siostry (okolice 1919r.).
Podobieństwo ze zdjęciem Agnieszki zauważyłem, ale będą totalnym laikiem wziąłem inny kołnierz za oznakę innego munduru/wojska.
Co do odznaki to niestety nic nie wiem. Lotnictwo? Dziadek nigdy nic nie wspominał, żeby jego tata był lotnikiem...ale kto wie?
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam, Tomasz Frołow