Nazwiska - D
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
zdzislaw.domino
-
dziubekmarek
Dziubek
Pochodzenie nazwiska Dziubek
-
agnieszka_ak

Pochodzenie nazwisk (cz.6)
Witam
Szukam znaczenia nazwiska- Dzyndza.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Agnieszka
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Agnieszka
- Ewa_Szczodruch

-
agnieszka_ak

Re: Pochodzenie nazwiska
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wygląda na to, że moja praprababcia miała wyjątkowe nazwiskoagnieszka_ak pisze:Witam
Pozdrawiam
-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwiska
Nazwisko Dzyndza.agnieszka_ak pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wygląda na to, że moja praprababcia miała wyjątkowe nazwiskoagnieszka_ak pisze:Witam
Pozdrawiam
Agnieszko, Twoje pytanie zauwazylem dzisiaj.
Prof. K. Rymut wymienia nazwisko Dzindzia w grupie nazwisk powstalych od gwarowego slowa "dziędziec' "= s'piewac' [np. skowronek].
Byc moze, lokalnie zapisano Dzyndza, ale etymologia wskazuje, ze nazwisko jest stare i...piekne.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
- Ewa_Szczodruch

-
Agnieszka_Piotrkowska

- Ewa_Szczodruch

Witam
Danielewski (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Daniel, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię pochodzenia biblijnego, od hebrajskiego daniel oznaczało pierwotnie ‘Bóg jest siędzią’. Na Rusi przejęte jako Danił(o).
Długokęcki (bez daty źródłowej) - od nazwy miejscowej Długokąty (ciechanowskie, gmina Wieczfnia Kościelna).
Domurad (bez daty źródłowej) - od imienia złożonego Domarad. Imię notowane w Polsce od XIII wieku.
Drang (bez daty źródłowej) - od niemieckiej nazwy osobowej Drang, ta od apelatywu Drang ‘nacisk, parcie’.
Duchna, m. 1430 - od duch, duchać ‘dmuchać, dąć’; od staropolskiego duchna ‘poduszka’, też ‘kobieta lekkich obyczajów’.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
Danielewski (bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Daniel, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię pochodzenia biblijnego, od hebrajskiego daniel oznaczało pierwotnie ‘Bóg jest siędzią’. Na Rusi przejęte jako Danił(o).
Długokęcki (bez daty źródłowej) - od nazwy miejscowej Długokąty (ciechanowskie, gmina Wieczfnia Kościelna).
Domurad (bez daty źródłowej) - od imienia złożonego Domarad. Imię notowane w Polsce od XIII wieku.
Drang (bez daty źródłowej) - od niemieckiej nazwy osobowej Drang, ta od apelatywu Drang ‘nacisk, parcie’.
Duchna, m. 1430 - od duch, duchać ‘dmuchać, dąć’; od staropolskiego duchna ‘poduszka’, też ‘kobieta lekkich obyczajów’.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Agnieszki:
Durkacz (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od derkacz, dyrkacz ‘ptak chruściel’.
Dziedzic (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od dziad ‘dziadek’ oraz od imion złożonych typu Dziadumił, Miłodziad.
Dzięgielewski (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od prasłowiańskiego degati ‘rzucać’, deg' ‘coś silnego, rzemień’; od dzięgiel ‘gatynek rośliny’.
Durkacz (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od derkacz, dyrkacz ‘ptak chruściel’.
Dziedzic (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od dziad ‘dziadek’ oraz od imion złożonych typu Dziadumił, Miłodziad.
Dzięgielewski (bez daty źródłowej) w grupie nazwisk pochodzących od prasłowiańskiego degati ‘rzucać’, deg' ‘coś silnego, rzemień’; od dzięgiel ‘gatynek rośliny’.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Drążkiewicz lub Drąszkiewicz
No niestety wiedziałem, że kiedyś nastąpi ten moment kiedy zadam to pytanie mądrzejszym ode mnie. Próbowałem kiedyś dojść do pochodzenia mojego nazwiska jednak jeszcze jestem za kiepski w tych poszukiwaniach.
Proszę zatem o pomoc w ustaleniu pochodzenia tego nazwiska.
Proszę zatem o pomoc w ustaleniu pochodzenia tego nazwiska.
- Ewa_Szczodruch