hykiel pisze:Czy dobrze rozumiem ze po wykonaniu zdjęć z ksiąg i moze po zindeksowaniu zostaną one umieszczone na serwerze ogolnodostępnym i darmowym moze tu na metryk.genealodzy a nie tylko na stronach archiwum?
Zdjecia beda publikowane jak najszybciej. Aczkolwiek prawdopodobnie kolejnosc parafii bedzie zalezala od ilosci chetnych do jej zindeksowania. Sadze jednak, ze na pierwszy rzut pojda ksiegi, ktore nie sa zmikrofilmowane, lezace w siedzibie na ul. Kosciuszki. W miedzyczasie bedziemy starac sie o skany jakichs parafii z mikrofilmow dla chetnych do indeksacji ograniczonych jezykiem polskim.
hykiel pisze:Czy inndeksowanie bedzie dla wszystkich kto chce czy po koniecznym chociaz drobnym szkoleniu?
Do Geneteki nie trzeba miec jakiegos specjalnego przygotowania i wiekszosc osob sobie radzi Ale kilka wskazowek przed rozpoczeciem indeksacji opracowujacy na pewno ode mnie otrzymaja.
Marto
Czy bedziesz odpowiedzialna za ten projekt?
Jak zrozumiałem to digitalizacja i indeksacja dla geneteki w zakresie imie nazwisko? Myslałem ze chodzi o indeksację z pełniejszymi danymi tak jak na początku w Grodzisku Maz, czy będzie weryfikacja indeksów.
Szybka publikacja ogólniedostepna przed indeksacją? Gdzie przewidywana jest publikacja zdjęć, czy na metryki.genealodzy?
Na najbliższy wtorek mam zamówione w AP dwa pierwsze roczniki św. Krzyża w Łodzi (urodzenia i zgony: 1883-1884). Jeśli będzie taka wola, to mogę również zacząć fotografować te księgi do indeksacji.
Jeśli ktoś chciałby mi pomóc i zacząć np jeszcze w tym tygodniu (ja tylko we wtorki mogę być w łódzkim AP), to księgi powinny być chyba już na półce.
Jako, że każda księga ma potężną liczbę wpisów (same urodzenia dla jednego rocznika to ponad 2 tys aktów), proponuję kontaktować się na forum w osobnym wątku lub mailowo, na jakim akcie skończyło się fotografowanie danego dnia. Ułatwi nam to pracę, bez obawy o niepotrzebne dublowanie.
Czekam na informację od chętnych i od Marty, czy mamy zacząć działać.
PS1. Jest jeszcze jedna kwestia do rozwiązania. Zgodnie z decyzją szefa AP w Polsce można fotografować księgi, ale nie 100% ich zawartości jednorazowo. Czy możemy dostać jakieś upoważnienie, czy robimy to na własną rękę etapami?
PS2. Rozumiem, że nie ma szans na porozumienie z Archiwum Archidiecezjalnym, na skopiowanie, lub wypożyczenie na potrzeby indeksacji ich mikrofilmów ze św. Krzyża? Szkoda, że musimy wykonywać pracę od nowa, kiedy Kościół ma swoje szpule z tej parafii...
Marcin
Jeszcze nie jest podpisana umowa z AP ale już jest zgoda na współpracę.Myślę ,że w ciągu kilku dni umowa zostanie podpisane i wtedy ruszymy z miejsca.
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Cieszy mnie aż takie zainteresowanie dygitalizacją i indeksacją AP Łódź.
Przeszło to nasze najśmielsze oczekiwania.
Narazie proszę nic nie robić na własną rękę.
Musimy poczekać na podpisanie umowy.
Aktualnie umowa jest podpisana przez przedstawicieli PTG
i wysłana do AP.
Wszystkie deklaracje indeksacji są zbierane i będą na pewno realizowane.
Również uważam, że okres niezmikrofilmowany jest najważniejszy, szczególnie dla osób takich jak ja, spoza Łodzi, bardzo często właśnie on powoduje totalny zastój w poszukiwaniach. Niestety, trzeba liczyć się z mniejszą ilością chętnych osób, szczególnie w młodszym pokoleniu, które nie miało nigdy kontaktu z j. rosyjskim, ja jestem takim przykładem i nie mogę włączyć się w indeksację jeżeli w aktach, w nawiasach, ksiądz nie podawał danych po polsku. Na szczęście, we wszystkich parafiach, do których zgłosiłam swój akces dane w nawiasach są. Dodatkowo zainteresowana jestem parafiami w Czarnożyłach i Brzeźniu.
[quote="eliza1952"]
Jeszcze nie jest podpisana umowa z AP ale już jest zgoda na współpracę.Myślę ,że w ciągu kilku dni umowa zostanie podpisane i wtedy ruszymy z miejsca.[/quote]
Elizo
to znaczy ze ty masz ten projekt w opiece. Czy zechciałabys odpowiedziec mi tu albo PW na pytania ktore wyzej zadałem oczywiscie jesli cos w tych sprawach wiadomo.
hykiel pisze:
Jak zrozumiałem to digitalizacja i indeksacja dla geneteki w zakresie imie nazwisko? Myslałem ze chodzi o indeksację z pełniejszymi danymi tak jak na początku w Grodzisku Maz, czy będzie weryfikacja indeksów.
Szybka publikacja ogólniedostepna przed indeksacją? Gdzie przewidywana jest publikacja zdjęć, czy na metryki.genealodzy?
Pozwolę sobie zadać tu pytanie: czy jakiś oddział PTG choćby w planach ma działania w AD Włocławek?
Wielka część parafii z woj. łódzkiego podlega diecezji włocławskiej i tam są księgi starsze niż 1808.
Kuba