Digitalizacja AD Łomża

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

a tutaj jak widać nikomu się nie chce. Wolą, jak ludzie nie wiedzą co tam jest, a tak mieliby więcej świętego spokoju
To nie tak. Zupełnie. w AD Łomża nie ma na pełnym etacie archiwisty w całym tego słowa znaczeniu. Wszystko inne to fantazje i insynuacje.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Nawet jeśli ks. Niestępski jest tylko na pół etatu, to uwzględniając zbiory archiwum, mógłby w miesiąc taki inwentarz zrobić i wydać, przy okazji archiwum miałoby zarobek, a ludzie wiedzę o tym co tam jest. Wystarczyłby na samym początku inwentarz dotyczący ksiąg metrykalnych, bo z nich się najwięcej korzysta. Chciałem przypomnieć, że księgi metrykalne z diecezji łomżyńskiej zostały zinwentaryzowane przez studentów historii z UW ponad 30 lat temu, tak więc jakieś inwentarze do użytku wewnętrznego już mają. Trzeba ten pomysł jednak podrzucić, bo tylko pracownik archiwum może coś takiego zrobić.
krak210

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: krak210 »

Witam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:37 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

Wygląda na to, że temat umarł... Szkoda.
Z tego co się dowiedziałem w Rzekuniu, księgi metrykalne zostały przekazane do archiwum. Ksiądz bardzo plastycznie opisywał jak je oddał, przeżegnał się o podziękował Bogu, że nie będzie już musiał patrzeć czy jakiś kartek nie wyrywa.
Z czego nasuwają się oczywiste wnioski, że 1) księgi są w zasobie AD Łomża 2) nie są kompletne, bo jakiś (...) wziął i wyrwał.

A propos digitalizacji, to może jednak coś by się dało zrobić? Bo do indeksacji to chyba chętnych znajdziemy?

Pozdrawiam,
Paweł.
Pozdrawiam,
Paweł.
krak210

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: krak210 »

Witam
Ostatnio zmieniony ndz 03 lip 2016, 18:28 przez krak210, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dybowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Dybowski_Mariusz »

Wiem, że temat dotyczy AD, ale po wizycie w AP Łomża przynoszę dobre informacje. AP digitalizuje swoje księgi. Skany można przeglądać na miejscu, w pracowni. Nie są dostępne w internecie i nie wiadomo czy będą.

Pozdrawiam
Mariusz
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Temat nie umarł tylko zszedł do podziemia ;))

problemów było kilka. Nie o wszystkich mam chęć pisać i większość wciąż jest aktualna.

- Po mojej ostatniej wizycie w Łomży, udało się znaleźć osobę, która pomogłaby nam w fotografowaniu. Przynajmniej na dzień dzisiejszy.
- Aktualna pozostaje kwestia sprzętu i finansowania... (chociaż tu jest cień nadziei)
- kwestia wystąpienia z inicjatywą/propozycją rozmów to Kurii... Na miejscu nie ma lokalnego TG, które mogłoby prowadzić rozmowy. PTG zaś jest niezainteresowane wykazaniem jakiejś inicjatywy i ma ku temu swoje powody. (np. duża ilość prowadzonych projektów i niemożność zagwarantowania, że podjęte ewentualne zobowiązania zostaną wykonane. PTG nie jest firmą, my zaś jesteśmy tylko wolontariuszamy i dzisiaj się udzielamy, a jutro może nas już nie być, a zobowiązania pozostają. W dodatku PTG nie zaangażuje się w projekt, nie wyłoży środków na projekt, który nie zagwarantuje wolnego dostępu do skanów w ramach projektu Metryki. Poza tym w samym PTG nie ma w tym zakresie jednomyślności. Jest grupa osób dążąca do pełnej publikacji metryk, jest druga grupa osób, która te starania potrafi storpedować uważając, że sporządzone indeksy i wiedza, gdzie szukać metryk jest wystarczającą i nie ma potrzeby jeszcze te metryki publikować.

W tym kontekście, kto z państwa gotów jest ponieść cały wysiłek organizacyjno-finansowy, kto wyłoży własną kasę na aparaty, obiektywy, statywy, dyski itp... tylko po to by oglądać indeksy?
- i kwestia ostateczna kuria i biskup. W diecezji jest nowy biskup, który wprowadza swoje zasady funkcjonowania diecezji. Według mojego rozeznania, nie da się tutaj nic "załatwić" drogami nieformalnymi, jak to się udało członkom innych TG. Można co najwyżej badać grunt jakie są szanse powodzenia w przypadku wyjścia z propozycją współpracy, lecz by wyglądać poważnie i tak koniecznym będzie oficjalne wystąpienie, a o tym pisałem wyżej.
Pozdrawiam
Wojciech P.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Ponieważ jestem na razie zainteresowana parafią Szumowo, szczególnie lata 1820-1860(na razie) więc możecie liczyć na wsparcie finansowe ode mnie, a także na późniejszą indeksację, nawet całości z tej parafii( AP Łomża).
Gdzie wpłacić składkę?
Danka Lenart
MrDzwang

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MrDzwang »

Temat o kilku miesięcy nie jest ożywiany... Mam pytanie do osób kompetentnych: czy są prowadzone jakieś prace odnośnie AD w Łomży, mające na celu digitalizację znajdujących się tam zasobów? Było wiele zapału a jak widać chyba wszystko zakończyło się u podstaw.
Chcę zwrócić się z prośbą do władz PTG, aby postarały się coś ożywić w tej kwestii, gdyż jak mniemam, mają takie możliwości.
Przez ten ponad rok dyskusji można byłoby już wiele zdziałać. Myślę, że nie trzeba fotografować wszystkiego na raz, można zastosować technikę małych kroków.
Jeżeli chodzi o indeksację, jak najbardziej mogę pomóc.
Uprzejmie proszę osoby, które mają takie możliwości, aby pociągnęły ten temat, aby się tym zainteresowały i coś robiły. Bardzo proszę. Kwestia AD w Łomży cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, a z tego wynika, że jest czymś ważnym.
Bardzo proszę o koordynatora działań. To bardzo ważne, aby znalazła się osoba, która ten ogromny projekt pociągnie. Taka osoba to połowa sukcesu.
Jeszcze raz bardzo proszę... Działajmy! Nie dajmy, aby ten projekt spalił na panewce.
Pozdrawiam, Adam.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Adam, jak znajdziesz fotografa na miejscu, to projekt ruszy, nam się nie udało znaleźć ;-) materiału nie jest tak dużo bo coś około 20-30 parafii. Także prac jest może na miesiąc fotografowania, z tym że Archiwum pracuje tylko w pon i czw od 9-13, więc to bardzo utrudnia np. mój przyjazd i hurtowe fotografowanie. pozdrawiam,
IgorD.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Igor:
może wyjasnijmy dokąłdnie, zanim zaczniemy bufowac na tej informacji

Masz zgodę na sfotografowanie i publikację zdjęć z zasobu AD Łomża?
Czyją? Jakie warunki?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mam nadzieję, że już wkrótce, będę dysponować informacją o zasobie metrykalnym AD Łomża (mam to obiecane).
Nie podaję konkretnego terminu, gdyż uzyskanie tego materiału zależy od "zgrania" dwóch osób duchownych.
Oczywiście informację podam na forum, chyba że ktoś mnie w tym uprzedzi.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
MrDzwang

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MrDzwang »

Rozumiem. W takim razie postarajmy się jak najbardziej nagłośnić temat, aby znaleźć kogoś, kto to sfotografuje.
Aneto, czekamy z niecierpliwością, wrzucaj info jak tylko będziesz je miała ;)
Włodzimierz ma rację, najpierw chyba trzeba się dogadać co i jak, bo co z tego, że znajdziemy fotografa, jak nie będzie można fotografować lub publikować...
Mówiąc krótko: Potrzebujemy człowieka z Łomży lub okolic, który się podejmie tej sprawy.

Pozdrawiam, Adam.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Foptgrafowie zawsze byli, o ile mi wiadomo.
Problemem było, że nie mieli co robić.

To co można było i można w dalszym ciągu (nie rozwijając tentau) nie wymaga jakiś specjalnych fotografów, sprzetu, PTG, innego stowarzyszenia.
To, co możnaby robić (tj na co są możłiwości technizne, organizacyjne i prawd. finansowe) - nie można ze wzgledów na brak zgody.
Przynjamniej ja mam taki obraz na podstwie różnych infromacji.

pozdrawiam, czekam z niecierpliwością na konkrety od Igora
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Włodek:
nic oficjalnie nie załatwiałem (to raczej moje prywatne zdanie, po kilku miłych rozmowach z Księdzem Archiwariuszem)

Aneta:
mam ten spis zasobu na kompie, mogę udostępnić.

pozdrawiam,
IgorD.

PS Dodam, że nic oficjalnie nie załatwiałem, bo nie jestem nawet członkiem PTG i nie powinienem się wypowiadać za PTG
Ostatnio zmieniony śr 05 lut 2014, 18:03 przez igoriosso, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”