Księga pamiątkowa zmarłych w ZSRR w latach 1940-1956

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
arisza

Sympatyk

Post autor: arisza »

Witaj :?:
W moim wykazie nie figuruje nazwisko Sielatycki.
pozdrawiam
Agnieszka
SylwiaWitalinska

Sympatyk

Post autor: SylwiaWitalinska »

Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska:KIJORA
Wywieziony w głąb Rosji po 1940-tym roku
Pozdrawiam SylwiaWita...
WANDA2952

Sympatyk

Post autor: WANDA2952 »

SylwiaWitalinska pisze:Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska:KIJORA
Wywieziony w głąb Rosji po 1940-tym roku
Pozdrawiam SylwiaWita...
Sylwia!
W spisie P.Zaroń i w spisie 15,16 Anny,Atanisława ,Grzegorza"Księga pamiątkowa..."nie występuje szukane przez Ciebie nazwisko.
Pozdrawiam. Wanda
Awatar użytkownika
Savio

Sympatyk

Post autor: Savio »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Gromnica. Dziękuję.
WANDA2952

Sympatyk

Savio pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Gromnica. Dziękuję.
W spisach :P.Żaronia i spisach 15,16 "Ksiega pamiątkowa..."A. St.G.Jacoń nie ma szukanego przez Ciebie nazwiska.

Wanda
SylwiaWitalinska

Sympatyk

Post autor: SylwiaWitalinska »

Dzięki serdeczne
SylwiaWita...
ewa_rogala

Post autor: ewa_rogala »

poszukuję Piotra Brażuk wywiezionego z rodziną na sybir w lutym 1940 r z miejscowości Podłabienie,oraz jego dzieci :Albina, Albertę i Józefa ; wszyscy oni nie powrócili ,zmarli .
Awatar użytkownika
Savio

Sympatyk

Proszę o poradę gdzie mogę szukać listy osób wywiezionych przez NKWD w 1945 roku ze Śląska na wschód. Z mojej wiedzy wynika, że jeden z moich krewnych zginął w okolicach Mińska.
WANDA2952

Sympatyk

Witam!
W spisach nie ma nazwiska Brożuk.

Jest możliwość poszukiwań przez Polski Memoriał.Czeka się długo na odpowiedź.
Adres:

Polski Memoriał
Ośrodek Karta,02-536 Warszawa ul. Narbutta 29,tel(022) 48-07-12,fax ten sam.

Wanda
Awatar użytkownika
Savio

Sympatyk

dziękuję za info.
Awatar użytkownika
arisza

Sympatyk

Post autor: arisza »

Witam :)

Tak jak napisała Wanda , sprobuj w Ośrodku Karta , chociaż uważam,że nie mają większości akt .
Korespondowałam , a nawet rozmawiałam z nimi telefonicznie ze dwa lata temu , szukałam osoby aresztowanej w 1945 r przez Rosjan i wywiezionej gdzieś w głąb Rosji. Minął miesiąc i dostałam odpowiedź,że niestety nie mają tych informacji , które mnie interesują i należy cierpliwie czekać , aż Moskwa udostępni archiwa.Wtedy mnie poinformują. Kiedy to nastąpi??? kto to wie :?: :?:

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Savio

Sympatyk

Obawiam się, że jest to jedyny sposób....
Stenia

Sympatyk

Post autor: Stenia »

S
Steniu!
W Wykazie obozów:Kozielsk,Ostaszków i Starobielsk występuje wiele podobnych nazwisk- Czarnecki,Czarniecki,Czernecki,Czernicki,Czarnocki.Jest to jedno z wielu nazwisk łatwe do "przeinaczenia".I na wszelki tylko wypadek- z uwagi na imię-(od nadmiaru informacji podobno jeszcze nikt nie umarł )podaję,że w Starobielsku występuje Czarniecki Józef Tytus,kpt,1896,s.Stanisława i Kazimiery.
Tadeusz
Dziekuję serdecznie za odpowiedzi Wadzi,Joli i Tadeuszowi. Czarnacki Józef ur. 14.I.1907 był synem Wincentego i Florentyny, jak do tej pory nidzie nie trafiłam na jego ślad.Wiem że był Podporucznikiem rezery 83 Pułku Piechoty i powołany w 1939 prawdopodobnie do KOP "Stołpce"
Pozdrawiam serdecznie Stenia Czarnacka
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Dzisiaj w wiadomościach Onet-u ukazała sie wiadomość cyt,"
Służba Bezpieczeństwa Ukrainy (SBU) przekazała polskiemu Instytutowi Pamięci Narodowej (IPN) odtajnione dokumenty NKWD, dotyczące represji wobec Polaków w czasach stalinizmu - poinformował w Kijowie prezes IPN Andrzej Kurtyka.
- Otrzymaliśmy dokumenty, dotyczące represjonowania Polaków na Ukrainie w okresie Wielkiego Terroru w latach 30. ubiegłego wieku oraz dokumenty obejmujące represje lat 40., czyli już po agresji sowieckiej na Polskę - powiedział Janusz Kurtyka w rozmowie z polskimi dziennikarzami.
Przekazanie stronie polskiej dokumentów NKWD, które znajdują się w ukraińskich archiwach stało się możliwe po wydaniu 23 stycznia dekretu prezydenta Wiktora Juszczenki o ich odtajnieniu.

Zdaniem szefa SBU Wałentyna Naływajczenki decyzja Juszczenki otwiera nowy etap działalności tej instytucji. Ukraina jest jednym z niewielu państw byłego ZSRR, które zdecydowało się na ujawnienie dokumentów ze swych tajnych archiwów.

- Nasza współpraca z SBU ma bardzo interesujące perspektywy, bowiem prezydent Juszczenko podjął decyzję o odtajnieniu dokumentów od bolszewizmu aż do 1991 roku - podkreślił Kurtyka.

Podczas wizyty delegacji IPN w Kijowie szef SBU Naływajczenko przekazał kopie elektroniczne dokumentów, zawierające m.in. korespondencję służbową NKWD w sprawie prześladowań członków Polskiej Organizacji Wojskowej w latach 1935-36 oraz w sprawach dotyczących "polskiej kontrrewolucji i szpiegów".

Odrębny rozdział to dokumenty, mówiące o przesiedleniu w 1936 roku Polaków i Niemców z ówczesnych obwodów kijowskiego i winnickiego do Kazachstanu. Wśród materiałów SBU są również dokumenty, dotyczące polskich jeńców wojennych, utrzymywanych w obozach NKWD na terytorium Ukrainy w 1940 roku.

Zdaniem prezesa IPN mogą one zawierać nowe informacje, dotyczące tzw. ukraińskiej listy katyńskiej.
Obu jak najszybciej dane zostały udostępnione.
Tadeusz
Malin

Sympatyk

Post autor: Malin »

Witam
Poszukuję informacji o rodzinie Golis, zesłanej w okolice Workuty ok 1940 roku
Kacper
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”