Gdzie szukać ksiąg z Archidiecezji Lwowskiej

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wojtek_W

Sympatyk

Post autor: Wojtek_W »

dziękuję

_________
Wojciech
monikapf

Sympatyk

Post autor: monikapf »

Dzien dobry. Poszukuję akt parafii Przewały z lat 1870 -1939. Czy może ktoś z Państwa ma wiedzę gdzie ich szukać. Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Nater_Stanislaw

Sympatyk

Post autor: Nater_Stanislaw »

Dzień dobry, czy ktoś wie jak „dotrzeć’ do ksiąg metrykalnych on-line kościoła (cerkwi) gr.-kat. miejscowość Żelechów Wielki pow. Kamionka Strumiłowa znajdujących się w plikach
FOND 201-4a/8395 i 201-4a/8396 archiwum lwowskie (https://tsdial.archives.gov.ua/pdf/%D0% ... 202023.pdf ), część jest dostępna na FS (https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library)
Ale mnie interesują lata 1895 – 1918 wchodzące w skład wymienionych wyżej plików.
Pozdrawiam
Stanisław
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Awatar użytkownika
Nater_Stanislaw

Sympatyk

Post autor: Nater_Stanislaw »

Dzięki za info.
Pozdrawiam, Stanisław
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam,

Dołączam się do tematu, może znajdzie się tutaj osoba, która będzie w stanie pomóc. Szukam księgi (lub ksiąg) urodzeń parafii Dobrotwór z lat 1696-1784. Wiem, że ta księga była jeszcze dostępna w parafii w okresie międzywojennym (tak podaje schematyzm), ale później ślad po niej zaginął. Zakładam, że wraz z późniejszymi księgami trafiła do Archiwum we Lwowie jednak, w przeciwieństwie do nich, nie znajduje się obecnie w AGAD.
Nie ma jej we Lwowie, AGAD, w Baziaku, w księgach zabużańskich ani w Przemyślu. Te miejsca sprawdziłem i kończą mi się pomysły.
Znalazłem informacje, że pewna część ksiąg przekazanych przed wojną do archiwum lwowskiego zaginęła. Może ktoś z Was zna losy tych zaginionych ksiąg? Może jakieś odnalazły się gdzieś po latach. Albo może po prostu ktoś ma pomysł gdzie jeszcze można tej księgi szukać? Za wszelkie pomysły i podpowiedzi już z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Ukraińcy spalili kościół.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Dobrotw%C3%B3r

PS A przynajmniej go ograbili

Obrazek
Łukasz
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Fakt, mogły zaginąć podczas wojennej zawieruchy. Jednak wszystkie późniejsze księgi, od 1784 roku zachowały się w archiwach, a od 1817 łącznie z wtóropisami. Stąd też moja niewielka nadzieje, że te również nie zostały zniszczone.
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Zając_Anna

Sympatyk

Post autor: Zając_Anna »

Mam pytanie
Znalazłam orientacyjną datę śmierci mojej prababki Katarzyny Kuras , która zmarła w okolicach 14 maja 1937 roku we Lwowie (pewna informacja z gazety)
Niestety nie wiem w której parafii może być akt zgonu , wstępnie szacuję na św. Antoniego ale to nic pewnego. Mam pytanie czy są w Polsce dostępne gdzieś akty zgonu w tego roku ?

Anna
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Proszę sprawdzić w Archiwum Zabużańskim USC Warszawa lub w Archiwum Baziaka w Krakowie czy mają wtóropisy. Unikaty we Lwowie https://tsdial.archives.gov.ua/index16.html, ale zdaje się rocznik 1937 jeszcze nie jest w pdf
Lakiluk

Sympatyk

Zając_Anna pisze:Mam pytanie
Znalazłam orientacyjną datę śmierci mojej prababki Katarzyny Kuras , która zmarła w okolicach 14 maja 1937 roku we Lwowie (pewna informacja z gazety)
Niestety nie wiem w której parafii może być akt zgonu , wstępnie szacuję na św. Antoniego ale to nic pewnego. Mam pytanie czy są w Polsce dostępne gdzieś akty zgonu w tego roku ?

Anna
W indeksie dla tej parafii nie ma takiej osoby.

Poka tę informację.
Łukasz
Zając_Anna

Sympatyk

Post autor: Zając_Anna »

Lakiluk pisze:

Anna

Poka tę informację.
Dziękuję za sprawdzenie
Zatem wygląda na to, że drogą eliminacji będę musiała sprawdzić kolejne parafie - Bernardynów, lub Andrzeja. Jeśli to nie kłopot to mam dwa pytania 1- czy są dostępne przynajmniej indeksy zgonów z innych parafii
2- czy jest możliwe że akt zgonu mojej prababki mógł być w Cerkwii uśpienia - była wyz grek-kat i brała tam ślub
Pozdrawiam Anna
Lakiluk

Sympatyk

Skoro była grekokat. to oczywiste jest, że wpierw należy szukać w jej parafii. Pozostaje ci chyba zlecić to archiwum lwowskiemu.

Część indeksów z różnych parafii jest dostępnych na FS.
Łukasz
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Zając_Anna pisze:2- czy jest możliwe że akt zgonu mojej prababki mógł być w Cerkwii uśpienia - była wyz grek-kat i brała tam ślub
Jeśli była grekokatoliczką, to jej aktu zgonu trzeba szukać we właściwej terytorialnie parafii grekokatolickiej; tam gdzie mieszkała w chwili śmierci, czyli wcale nie musi to być parafia, gdzie brała ślub (jeśli umarła w szpitalu, to w księgach zmarłych grekokatolickiej kapelanii szpitalnej).
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Zając_Anna pisze:
Lakiluk pisze:

Anna

Poka tę informację.
Dziękuję za sprawdzenie
Zatem wygląda na to, że drogą eliminacji będę musiała sprawdzić kolejne parafie - Bernardynów, lub Andrzeja. Jeśli to nie kłopot to mam dwa pytania 1- czy są dostępne przynajmniej indeksy zgonów z innych parafii
2- czy jest możliwe że akt zgonu mojej prababki mógł być w Cerkwii uśpienia - była wyz grek-kat i brała tam ślub
Pozdrawiam Anna
Wygląda na to ,że nie sprawdza pani geneteki i parafii we Lwowie.
Są indeksy zmarłych,sam kilka umieszczałem w genetece.
Proszę wybrać lupę -wpisać nazwisko i szukaj.
Pojawią się wyniki z całej pOlski.Potem można ograniczyć do Ukrainy.
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”