Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mateusz1010

Sympatyk

Post autor: mateusz1010 »

Witaj Tomku!
Tak jak pisaliśmy na PW oto moja gorąca prośba:
Małżeństwo Szymona Pułasa z Zofią Ryzak (Rysak) 1866-1870 parafia Fałków.
Z góry dziękuje.
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Tomku!
Dziękuję bardzo za sprawdzenie. Tak mi pod górę z tymi Kuderskimi. W żaden sposób nie mogę trafić
na rodzeństwo mojej babci Leokadii z Kuderskich!!
Pozdrawiam Alicja
maniaprot

Post autor: maniaprot »

Panie Tomku :)

Dzięki jeszcze raz za pomoc. :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :k: :D :k:
Niestety nie mogę poświęcić tyle czasu na genealogię, ile bym chciała, ale jeśli ma tylko okazję to korzystam.
Jestem młodą matką :lol: i większość czasu poświęcam swoim pociechom.
To, że nie loguję się na forum nie oznacza, że nie przeglądam go :)
Często robię to bez zalogowania

Pozdrawiam Aneta
Sidowskikrzysztof

Sympatyk

Post autor: Sidowskikrzysztof »

WiNNtaj Tomasz.Czy masz możliwość sprawdzenia dokumentów z Postekalic?Nazwisko Sidowski.Pozdrawiam KS
Sidowskikrzysztof

Sympatyk

Post autor: Sidowskikrzysztof »

Postękalice należą do parafi Bogdanów.Chodzi mi o łukasza Sidowskiego ur ok 1822r
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Sidowskikrzysztof
Tak, Postękalice, to gmina Woźniki z siedzibą w Mzurkach, parafia Bogdanów. Ta wieś nieustannie myli mi się z Podolinem, przepraszam:)
Na przełomie XIX i XX wieku w Postękalicach żyło 5 gałęzi rodu Sidowskich, w tym co najmniej dwoje dzieci Łukasza i jego żony Marianny z rodzinami. Proszę podać przybliżoną datę zgonu Łukasza, to znajdę to w aktach.
Tomek1973

Sympatyk

@AlicjaSurmacka
Prosze mi podac troszkę więcej wiadomości i jakiś punkt zaczepienia, to coś wymyślimy:)
Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Pomoc w AP Piotrków

Post autor: elcia52 »

Witam!
Przed chwilą dowiedziałam się, że moja prababcia Józefa Figlus (zd.Skupień) urodziła się w Konopnicy pow.Piotrków 10.02.1864 r. Czy w związku z tym mogę prosic o pomoc w odszukaniu aktu urodzenia?

Sympatyk

Pomoc w AP Piotrków

@elcia52
Proszę ustalić, jaka to była parafia, a później sprawdzić w bazie danych, czy akta stanu cywilnego z tego okresu są AP w Piotrkowie Trybunalskim. Akt stanu cywilnego z lat sześćdziesiątych XIX wieku w piotrkowskim archiwum praktycznie nie ma - proszę szukać ich w Łodzi.
Poniżej link do bazy danych SEZAM zawierającej dane na temat zespołów archiwalnych zawierających akta stanu cywilnego, a znajdujących się w piotrkowskim AP.
http://tnij.com/TMZw
Proszę też korzystać z bazy danych PRADZIAD.

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Pomoc w AP Piotrków

Post autor: elcia52 »

Tomku faktycznie masz rację, Konopnica to pow. wieluński woj.łódzkie więc akta będą w AP w Łodzi. Widocznie Niemiec, który wypisywał akt zgonu (1943) słabo znał podział terytorialny. Dzięki za informację.

Sympatyk

@kamil
Ślub, o który panu chodzi, miał miejsce 5 II 1869
@Magdalena_Smolska
Dobrze, że podała pani datę, bo inaczej bym chyba nie odnalazł tego aktu. Takie potworne bazgroły, że ręce opadają. Ponadto nie zgadza się imię matki.
298 Radomsko/7/292
Franiszek Kuśnierz ur. 25.08.1880, s. Wojciecha i Marianny Kowalik.
@mateusz1010
W Piotrkowie są akta ASC Fałków od roku 1869. Zarówno w 1869 jak i 1870, nie znalazłem ślubu wzmiankowanych przez pana osób.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
mateusz1010

Sympatyk

Post autor: mateusz1010 »

Tomku dziękuje bardzo. Mam na imię Mateusz, nie żaden Pan :)
Pozdrawiam
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Tomku!
Taki tu zwyczaj, że zwracamy się po imieniu niezależnie od wieku.
Mój pradziadek Michał Kuderski - strażnik leśny pojawił się w aktach parafii Bąkowa Góra w roku 1880
jako 39 latek z 26 letnią żoną Walerią z Marcinkiewiczów i tam rodzą się i umierają dzieci tej pary.
Moja babcia Leokadia urodziła się w roku 1885. Ślub brała w 1907 już rodziców nieżyjcych a wychowywana przez wuja zamieszkała w Wierzbowcu tej samej parafii.
Nie odnalazłam aktów zgonu pradziadków ani w parafii Bąkowa Góra ani w ościennej w Chełmie.
Być może przeoczyłam !!
Ponieważ nazwisko to w naszych województwie występuje bardzo rzadko czepiam się wszystkich możliwych śladów które pomogą mi dotrzeć do miejsca urodzenia mojego Michała czy też rodzeństwa mojej babci.
A prośba do Ciebie Tomku gdybyś przy okazji innych poszukiwań trafił na to nazwisko to napisz proszę.
P.S.
Parafia Grocholice odpada bowiem w indeksach w genetyce występuje Kuderski a faktycznie po sprawdzeniu aktu jest Kuberski.
Pozdrawiam Alicja
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Tomku!
Bardzo dziękuję za czas, który Pan poświęcił na odnalezienie aktu chrztu mojego pradziadka.
:k:
Serdecznie pozdrawiam
Magdalena Smolska -Kwinta
Tomek1973

Sympatyk

@AlicjaSurmacka
Parafia w Chełmie obejmuje swym zasięgiem głownie dawną gminę Masłowice. Ale wsie położone na terenie tej gminy należały do - o ile dobrze pamiętam - pięciu czy sześciu róznych parafii.
Napisz, proszę, dokładnie - kogo i gdzie szukasz, bo ja się lekko w tym wszystkim pogubiłem.
Ważne są nie tylko parafie, ale i nazwy miejscowości.
pozdrawiam:)
@Magdalena_Smolska
Że to jest akt urodzenia pani pradziadka, to ja głowy nie dam.
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”