Inwentarze Księstwa Łowickiego 1739,1749,1767,1777,1795
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Kaczmarek_Aneta

Najważniejsze, że projekt w ogóle ma rację bytu i perspektywa dotarcia do metryk zduńskich również cieszyluigi37 pisze:Aneto,
Proces ten jest bardzo powolny, na przykład księgi ze Złakowa będą dopiero w nowym roku sprowadzone. Mam nadzieję, że nowy rok znaczy styczeń, a nie kwiecień czy maj. Łacinę bardzo szybko się indeksuje, nie to co polski. Na razie na własny użytek zrobiłem nieco zdjęć i indeksuję, ale nie ma co porównywać moich wysiłków do profesjonalnej dygitalizacji. W księgach złakowskich trafiają się np nieślubne dzieci z Łaźnik czy Świeryża, a więc z sąsiednich parafii. Mnie z Łaźnik interesują nazwiska takie jak Golisz/Golis, Bogusz/Bogusiewicz, Gajda, Głowacki. Dlatego i mnie leży na sercu parafia zduńska. Mam nadzieję, że Zduny zostaną załatwione, a jeśli nie to w czerwcu 'kadra parafialna' się zmienia i być może łatwiej będzie z poszukiwaniami, a wybrałbym się na pewno.
Pozdrawiam
Adam
Adamie, mam jeszcze pytanie, czy posiadasz może jakieś informacje o parafii Sołek-Śleszyn, miejscowość Grzybów Szlachecki, którego właścicielem cząstkowym był mój przodek - Franciszek Lewalski (1789).
Pozdrawiam
Aneta
-
vonklinkoff

- Czyżewski_Bartłomiej

Dziękuję bardzo za sprawdzenie. Być może wymieniony w 1739 i 1749 r. Wojciech Hassa to mój 7*pradziadek i jest ojcem Tomasza. Niestety, muszę to jeszcze jakoś potwierdzić dokumentami.luigi37 pisze:Bartłomieju,
W 1739 jest Wojciech Hasa. W 1749 jest Wojciech Assa, ma chałupę, stodołę, dwa woły i dwie krowy. W 1767 jest Tomasz Husa radzki, ma dom i ćwierć ziemi, inwentarza żywego nie podano u nikogo. W 1777 jest Tomasz Hassa, ma 3 córki i 3 synów, dom, 2 ćwierci, 2 woły, 2 konie i 3 krowy oraz stodołę.
Pozdrawiam
Jeżeli to możliwe, bardzo proszę o sprawdzenie:
Rok inwentarza: 1739, 1749, 1767, 1777
Miejscowość: Ziąbki
Nazwisko: Twardziński (w szczególności Tomasz)
Dziękuję!
PS. Jakiś pomysł co może znaczyć "radzki" przy Tomaszu Husie?
Ostatnio zmieniony sob 27 gru 2014, 21:00 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawostki są u Sulimierskiego w Słowniku o tej parafii. Jakiś czas byli tam moi przodkowie (około 1795). Natomiast wiele szczegółów nie znam. Mam mapę z AGAD około 1720 gdzie jest Grzybów. Teraz tych Grzybowów jest kilka, m.in. sąsiedni Gajew teraz też jest Grzybowem a wioskę powstałą na południu nazwano Gajew.Kaczmarek_Aneta pisze: ....Adamie, mam jeszcze pytanie, czy posiadasz może jakieś informacje o parafii Sołek-Śleszyn, miejscowość Grzybów Szlachecki, którego właścicielem cząstkowym był mój przodek - Franciszek Lewalski (1789).
Pozdrawiam
Aneta
Z Sołkiem jest o tyle ciekawa sprawa że łacina zaginęła? w 1835 przy przenoszeniu kościoła? Ja wiem gdzie stał pierwotnie kościół fundacji Mikołaja Śleszyńskiego
W zduńskich alegatach trafiają się też sołkowskie odpisy.
Pozdrawiam,
Adam
- Kaczmarek_Aneta

OK. Dziękuję.
Z kolei mnie udało się uzyskać dane o samym Grzybowie i Sołku z AGAD (Akta Łęczyckie Grodzkie), m.in. taryfę podymnego, w której wymieniany jest mój przodek.
Trochę natomiast zmartwiłeś mnie faktem, że nie zachowały się łacińskie księgi, jak dobrze zrozumiałam ;(
Pozdrawiam tymczasem,
Aneta
Z kolei mnie udało się uzyskać dane o samym Grzybowie i Sołku z AGAD (Akta Łęczyckie Grodzkie), m.in. taryfę podymnego, w której wymieniany jest mój przodek.
Trochę natomiast zmartwiłeś mnie faktem, że nie zachowały się łacińskie księgi, jak dobrze zrozumiałam ;(
Pozdrawiam tymczasem,
Aneta
-
Wysocki_Michał

Witam,
Dziękuję za dane o Wysockich z klucza łowickiego.
Mam serdeczną prośbę o sprawdzenie
Rok inwentarza: 1795
Klucz: łowicki
Miejscowość: Dąbkowice (dawniej Domkowice)
Nazwisko i imię: Antoni (być może miał drugie imię - Józef) Płacheta
Rok inwentarza: 1739,1749,1767,1777
Nazwisko i imię: Płacheta
oraz jeśli mogę, w tej samej prośbie
Klucz: zduński
Miejscowość: Szymanowice (dawniej Symunovice, Simanowicze lub Szimanowice)
Nazwisko i imię: Skowroński (Skowrónek)
dziękuję bardzo i pozdrawiam
Michał
Michał
-
Bajer_Piotr

Gorąco dziękuję. Prosiłbym o sprawdzenie:
Nazwisko: Wołowski.
Miejscowości: Miedniewice i Baboszewo.
Nazwisko: Wołowski.
Miejscowości: Miedniewice i Baboszewo.
Ostatnio zmieniony wt 30 gru 2014, 09:01 przez Bajer_Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety nie ma nikogo takiego.vonklinkoff pisze:To jeszcze raz ja poproszę
Rok inwentarza: 1739
Klucz:
Miejscowość: Chruślin
Nazwisko i imię: Stępień i Abylek
pozdrawiam
Maciej
Był ławnikiem w gromadzie.Czyżewski_Bartłomiej pisze:
PS. Jakiś pomysł co może znaczyć "radzki" przy Tomaszu Husie?
Wysocki_Michał pisze:Witam,
Michał
W 1795 w Dąbkowicach jest Antoni Płacheta, ma żonę, 2 synów, córkę, stodołę, 2 konie, woła, 2 krowy i jałówkę
W 1739 w Szymanowicach jest Szymon Skowronek, Błażej Skowronek, Tomasz Skowronek, Wojciech Skowronek, Wdowa Skowronka, w Dąbkowicach zaś Aleksander Płacheta
W 1749 w Szymanowicach jest Stankowa Skowronkowa 2;0;3, Michał Skowronek 4;2;4, Tomasz Skowronek 4;1;3, Jan Skowronek 1;0;1, Szymon Skowronek 2;1;2; każdy ma chałupę i stodołę a cyfry w kolejności to woły, konie, krowy. W Dąbkowicach w obydwu inwentarzach z tego roku puste kratki nieuzupełnione.
W 1767 w Szymanowicach jest Jan Skowronek, ma dom, ćwierć, woła,konia, krowę i stodołę; Władt(?) Skowronek komornik ma ćwierć i 2 woły; Kazmirz Skowronek komornik ma połczwartą zagonu.
W Dąbkowicach Adam Płacheta na ząmku ma ćwierć. Następnie są Szpitalni Poddani, Adam Płacheta, ma chałupę, ćwierć, 2 zagony, 2 woły,krowę i stodołę. Ten pierwszy mieszkał na zamku? Albo to jedna i ta sama osoba. Jeszcze jakiś Kurczak bez chałupy 'robi dla zamku', reszta zapewne do wójtostwa/folwarku.
W 1777 w Szymanowicach jest Władysław Skowronek, ma dom, żonę, syna ,dwie córki, ćwierć, dwa woły, 2 krowy i stodołę; Jan Skowronek ma dom, żone, syna, 2 córki, pół ćwierci, konia i stodołę.
W Dąbkowicach jest Adam Płacheta, ma 2 synów, córkę, dom, ćwierć, 3 woły, 3 krowy i stodołę
Pozdrawiam,
Adam
-
Wysocki_Michał

Mam Błażeja który zmarł w wieku 80lat 17-12-1812 w Szymanowicach. Czy możliwe że w Inwentarzu podano też imiona dzieci, skoro w kolejnych latach Błażej się nie pojawia?luigi37 pisze:
W 1739 w Szymanowicach jest Szymon Skowronek, Błażej Skowronek, Tomasz Skowronek, Wojciech Skowronek, Wdowa Skowronka
Czy ćwierć oznacza ćwierć łana? Bo zagon to długi, wąski pas zaoranego pola czyli też powierzchnia ziemi.luigi37 pisze: W Dąbkowicach Adam Płacheta na ząmku ma ćwierć. Następnie są Szpitalni Poddani, Adam Płacheta, ma chałupę, ćwierć, 2 zagony, 2 woły,krowę i stodołę. Ten pierwszy mieszkał na zamku? Albo to jedna i ta sama osoba. Jeszcze jakiś Kurczak bez chałupy 'robi dla zamku', reszta zapewne do wójtostwa/folwarku.
Czy Kurczak to nazwisko, czy podajesz go w kontekście nazwiska "Płacheta"?
Bardzo dziekuje za dotychczasową ogromną pomoc
pozdrawiam
Michał
Michale,
Nie utożsamiałbym Twojego Błażeja z tym inwentarzowym, gdyż ewidentnie wiek nie pasuje. Nie to pokolenie. Ci Skowronkowie początkowo zajmowali jedną trzecią wsi, stopniowo tracąc pozycję. Każda osoba to osobny gospodarz. Jeśli Twój przodek miał co dzielić to obok siebie mogli budować się synowie. Jeśli dzierżawca wsi biskupiej wydał zezwolenie i miał co dzielić to też mógł wydelegować synów gospodarzy na nowe place.
Kwarta (tak jest w inwentarzu pisane) to ćwierćwłóka, potocznie zwana ćwiercią. Włoka włóce nierówną była. I ma to swoje korzenie w czasach zakładania wsi, lub przenoszenia na inne prawo z tradycyjnego polskiego. Złakowski łan (1512 r) był równy włóce i liczył 48 mórg. Na podstawie Tabeli likwidacyjnej mam problem gdyż miara włóki daje mi 50 mórg... Wówczas w 1864 morgę liczono na 300 prętów (m.powierzchni).
W dodatku po komasacji gruntów dla ćwierci ziemi gospodarza przypadała określona szerokość placu pod zagrodę. Pod jedną ćwierć było to zazwyczaj około 17 sążni czyli około 36m, ale jeszcze nie opracowałem reguły. Tak było w przypadku moich przodków, a różnie bywało u innych. A wiem, że jakość gleb coś miała do rzeczy.
W każdym razie starsi ludzie po szerokości zagrody wiedzą ile kto ma 'ćwierci'.
Co do Kurczaka to podałem przykład podobny do Płachety. Obaj być może mieszkali na zamku, a na pewno każdy z nich pańszczyznę odrabiał dla zamku, nie dla wójtostwa czy dzierżawcy.
Pozdrawiam,
Adam
Nie utożsamiałbym Twojego Błażeja z tym inwentarzowym, gdyż ewidentnie wiek nie pasuje. Nie to pokolenie. Ci Skowronkowie początkowo zajmowali jedną trzecią wsi, stopniowo tracąc pozycję. Każda osoba to osobny gospodarz. Jeśli Twój przodek miał co dzielić to obok siebie mogli budować się synowie. Jeśli dzierżawca wsi biskupiej wydał zezwolenie i miał co dzielić to też mógł wydelegować synów gospodarzy na nowe place.
Kwarta (tak jest w inwentarzu pisane) to ćwierćwłóka, potocznie zwana ćwiercią. Włoka włóce nierówną była. I ma to swoje korzenie w czasach zakładania wsi, lub przenoszenia na inne prawo z tradycyjnego polskiego. Złakowski łan (1512 r) był równy włóce i liczył 48 mórg. Na podstawie Tabeli likwidacyjnej mam problem gdyż miara włóki daje mi 50 mórg... Wówczas w 1864 morgę liczono na 300 prętów (m.powierzchni).
W dodatku po komasacji gruntów dla ćwierci ziemi gospodarza przypadała określona szerokość placu pod zagrodę. Pod jedną ćwierć było to zazwyczaj około 17 sążni czyli około 36m, ale jeszcze nie opracowałem reguły. Tak było w przypadku moich przodków, a różnie bywało u innych. A wiem, że jakość gleb coś miała do rzeczy.
W każdym razie starsi ludzie po szerokości zagrody wiedzą ile kto ma 'ćwierci'.
Co do Kurczaka to podałem przykład podobny do Płachety. Obaj być może mieszkali na zamku, a na pewno każdy z nich pańszczyznę odrabiał dla zamku, nie dla wójtostwa czy dzierżawcy.
Pozdrawiam,
Adam
-
Wysocki_Michał

-
zbyszek.p70
- Kaczmarek_Aneta

Witam,
z uwagi na fakt, że zadeklarowałam zindeksowanie chrztów z Kolegiaty Łowickiej za lata 1786-1810 oraz że na moje indeksy trzeba będzie troszkę poczekać (kończę obecnie indeksację pierwszej części łacińskiego Inowłodza) - wszystkim zainteresowanym tym okresem i tą parafią mogę wyszukać w wolnej chwili interesujące dane.
Jeśli ktoś coś potrzebuje, proszę o wiadomość (PW lub maila).
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
z uwagi na fakt, że zadeklarowałam zindeksowanie chrztów z Kolegiaty Łowickiej za lata 1786-1810 oraz że na moje indeksy trzeba będzie troszkę poczekać (kończę obecnie indeksację pierwszej części łacińskiego Inowłodza) - wszystkim zainteresowanym tym okresem i tą parafią mogę wyszukać w wolnej chwili interesujące dane.
Jeśli ktoś coś potrzebuje, proszę o wiadomość (PW lub maila).
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta