Centrum Historii Rodziny - Mormoni w Warszawie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzięki, a jeśli chodzi o przewijanie rolek - to nie różnią się ?

AK
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Te lepsze (przy oknie) - przewijanie ręczne, te gorsze - przewijanie automatyczne. :)

Przyznam, że korzystałam z centrum na początku roku i też zauważyłam,iż niektóre stanowiska były rezerwowane przez jedną osobę na cały dzień przez okrągły tydzień. I ja nie zazdroszczę ani nie przyganiam, jestem pełna podziwu, że ktoś jest w stanie przez taki długi czas (10 godzin dziennie przez okrągły tydzień) przeglądać mikrofilmy. Ja po 4 godzinach wychodziłam lekko "kołowata" i musiałam "odpocząć" kilka dni przed kolejną sesją.

Elżbieta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję bardzo za informację :)

Pozdrawiam

Aneta
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

ja zauważyłam jeszcze inną rzecz. Często jest tak, że są wpisane osoby na wszystkie czytniki a jak się wchodzi do sali to jest pusto. Niestety osoby, które rezygnują z terminu nie informują o tym, ani nie wykreślają się z listy i terminy się marnują.

Pozdrawiam
Monika
pejotes
Ekspert

Post autor: pejotes »

witam!
mam dwa pytania:
1) centra są w Warszawie i Wrocławiu, ja mieszkam w Szczecinie.
znalazłem, że najbliższe mnie centrum mormonów jest w neubrandenburgu (ok. 100km)
zamówiłem tam, na próbę, jeden mikrofilm ale cena jego zamiast 15 zł (ok 3 euro) wynosi 8,5 euro. zapewne jest to związane z różnymi cennikami dla różnych krajów. czy jest jakaś możliwość obejścia tego?
2) czy tam też jest możliwość kopiowania za pomocą własnego aparatu? czy ktoś ma doświadczenia z Niemiec? w regulaminie napisane jest, że nie można kopiować ale jak czytam - u nas nie ma z tym problemu.
dziękuję za odpowiedzi
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Dzien dobry,

w Berlinie fotografuje wlasynm aparatem, ile chce, nikt sie do tego nie wtraca, ludzie sa przyjemni, wymieniamy sie doswiadczeniami. Moj kuzyn z Wuppertalu tez nie mial zadnych problemow z fotografowaniem. Agnieszka
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

Moj krewny zamowil sobie kiedys bardzo duzo mikrofilmow i pojechal do W-wy z bardzo dobrym aparatem. Przywiozl fotografie. Nic nie bylo czytelne i wyrzucilem wszystko do kosza. Teraz wcale sobie nie zawracam glowy jakimis punktami LDS w Polsce bo to jakies wariactwo. W USA w powszechnym uzyciu sa skanery do mikrofilmow, a u nas jakos nie wiedziec czemu nie mozna...
Poza tym sam dojazd dla osob spoza centrow LDS w Polsce jest bardzo kosztowny. Generalnie zawracanie glowy. Lepiej znalezc sobie kogos w USA kto nam poskanuje mikrofilmy i zauploduje na Internecie.
misty69
kuntz

Sympatyk

Post autor: kuntz »

Witam
Od połowy lipca w Warszawie dostępne są pod moim nazwiskiem akta Parafii w Przystajni, okolice Częstochowy

Robert Kunert
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów lata 1858-1866 nr 1199719
Akta urodzeń, małżeństw, zgonów lata 1867-1876 nr 1199720
Pozdrawiam
almetkaa

Post autor: almetkaa »

Witam
Chciałabym po raz pierwszy zamówić mikrofilmy do centrum w Warszawie.
Dwa z potrzebnych udało się od razu dodać do koszyka, natomiast przy kolejnych dostaję komunikat: "Film No. 2044567, 2058333 is not currently available for loan". Czy to oznacza że np. jest na miejscu w centrum, czy że z jakichś powodów będzie możliwy do wypożyczenia za kilka tygodni, miesięcy.
Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

Witam,

albo jestem niekumaty, albo nowe strony Mormonow projektowal ktos ,,myślący inaczej'' -- w kazdym razie nie widze
miejsca gdzie mozna zamowic mikrofilm i zaplacic za sciagniecie -- moze ktos podrzuci link?

serdeczne dzieki
pozdr WM
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

misty69 pisze:Moj krewny zamowil sobie kiedys bardzo duzo mikrofilmow i pojechal do W-wy z bardzo dobrym aparatem. Przywiozl fotografie. Nic nie bylo czytelne i wyrzucilem wszystko do kosza.
Nie znam twego znajomego, ale aparatu fotograficznego to bym mu do reki nie dal.
misty69 pisze:W USA w powszechnym uzyciu sa skanery do mikrofilmow, a u nas jakos nie wiedziec czemu nie mozna...
Proponuje ogloszenie zbiorki pieniedzy na zakup skanera...
misty69 pisze: Poza tym sam dojazd dla osob spoza centrow LDS w Polsce jest bardzo kosztowny.
A dojazd w USA jest bezplatny? To nie Mormoni ustalaja cene benzyny w Polsce!
misty69 pisze:Generalnie zawracanie glowy.
Czyli co? - lepiej zamknac Centrum?

Pozdrawiam, MireQ
Awatar użytkownika
Wlodzimierz_Macewicz

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: Wlodzimierz_Macewicz »

Kaczmarek_Aneta pisze:https://www.familysearch.org/films/

Pozdrawiam

AK
piękne dzięki

pozdrawiam WM
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Może moje pytanie zabrzmi naiwnie, skąd Mormoni mają polskie akta? :?
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Jeszcze w latach trzydziestych (a może wcześniej?) przyjeżdżali i mikrofilmowali księgi parafialne.
Przeważnie przy współpracy z kurią całą diecezję. W czasach PRL robili również mikrofilmy w AP.
Tutaj przykład takiego zeskanowanego mikrofilmu z 1968 roku:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1623/0/2.1/1/
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”