"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Grazyna_Gabi

- kwroblewska

-
Zvereva_Svetlana

- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
- Kaczmarek_Aneta

Witam,
mam prośbę o pomoc w odczytaniu nazwisk chrzczonych dzieci z metryk parafii św. Krzyża (rok 1861, do którego zachowały się szczątkowe skorowidze).
Jako, że rok ten już praktycznie zindeksowałam, w przypadku braku możliwości rozczytania zawsze mogę wpisać NN, ale może jednak macie jakiś hipotezy ?
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/3 ... I2I_WcoFQ/
akt 384 – imię i nazwisko ?
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/3 ... y1oRkVicg/
akt 1338 – nazwisko ?
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/3 ... raxUeUwZQ/
akt 3400 – nazwisko ?
Pozdrawiam,
Aneta
mam prośbę o pomoc w odczytaniu nazwisk chrzczonych dzieci z metryk parafii św. Krzyża (rok 1861, do którego zachowały się szczątkowe skorowidze).
Jako, że rok ten już praktycznie zindeksowałam, w przypadku braku możliwości rozczytania zawsze mogę wpisać NN, ale może jednak macie jakiś hipotezy ?
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/3 ... I2I_WcoFQ/
akt 384 – imię i nazwisko ?
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/3 ... y1oRkVicg/
akt 1338 – nazwisko ?
http://szukajwarchiwach.pl/72/158/0/-/3 ... raxUeUwZQ/
akt 3400 – nazwisko ?
Pozdrawiam,
Aneta
-
Worwąg_Sławomir

- Kaczmarek_Aneta

- kwroblewska

- Kaczmarek_Aneta

Witajcie
dziękuję bardzo za Wasze typy - po części zgadzam się z nimi, tzn.:
ad. 3400
Wydaje mi się, że sposób napisania pierwszej litery (szczególnie górna część) wskazuje na to, że nie będzie to raczej litera "S" - jest wiele przykładów wyrazów na literę "S" pisaną w bardzo charakterystyczny sposób - natomiast litera ta zbliżona jest zdecydowanie do "I" lub "J". Co do reszty wyrazu - to mogłoby być "olok".
Myślę, że dobrze będzie umieścić zarówno "Jolok" jak i "Solok", a w uwagach napisać "nazwisko niepewne".
ad. 384
no...tu jest większy problem, gdyż, jak słusznie zauważył Sławek, są tu jakby nadpisane wyrazy (jedno na drugim) - początkowo również sądziłam, że imię to rozpoczyna się na A, ale Barbara również się wyłania.
Jeśli jednak jest to imię na A - to jakie mogłoby to być ? Co z nazwiskiem ? Może wypatrzycie coś jeszcze ?
W ostateczności wpiszę wszędzie "NN" - nie ma też co na siłę kombinować..
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
dziękuję bardzo za Wasze typy - po części zgadzam się z nimi, tzn.:
ad. 3400
Wydaje mi się, że sposób napisania pierwszej litery (szczególnie górna część) wskazuje na to, że nie będzie to raczej litera "S" - jest wiele przykładów wyrazów na literę "S" pisaną w bardzo charakterystyczny sposób - natomiast litera ta zbliżona jest zdecydowanie do "I" lub "J". Co do reszty wyrazu - to mogłoby być "olok".
Myślę, że dobrze będzie umieścić zarówno "Jolok" jak i "Solok", a w uwagach napisać "nazwisko niepewne".
ad. 384
no...tu jest większy problem, gdyż, jak słusznie zauważył Sławek, są tu jakby nadpisane wyrazy (jedno na drugim) - początkowo również sądziłam, że imię to rozpoczyna się na A, ale Barbara również się wyłania.
Jeśli jednak jest to imię na A - to jakie mogłoby to być ? Co z nazwiskiem ? Może wypatrzycie coś jeszcze ?
W ostateczności wpiszę wszędzie "NN" - nie ma też co na siłę kombinować..
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
-
kosinska_karolina

3400 - dla mnie Solok, bo sama mam takie kwiatki w metrykach. na szczęście miałam też skorowidze, żeby porównać. To chyba tylko zależało od księdza jak zamachnął ręką;)
384 - tak jak napisałaś, dla mnie albo ktoś tu coś zmienił, albo nadpisał. Ja widzę imię: Apolonia, nazwisko : Opińska. Co do imienia, nie jestem w stanie stwierdzić czy jest "właściwym" imieniem, czy tym "poprzednim"
Pozdrawiam
Karolina
384 - tak jak napisałaś, dla mnie albo ktoś tu coś zmienił, albo nadpisał. Ja widzę imię: Apolonia, nazwisko : Opińska. Co do imienia, nie jestem w stanie stwierdzić czy jest "właściwym" imieniem, czy tym "poprzednim"
Pozdrawiam
Karolina
- Kaczmarek_Aneta

- kwroblewska

Aneto, nie sledzę indeksów parafii warszawskich bo nie mam takiej potrzeby ale zainteresowałas mnie postem
Przegladając akty zgonu par. Łaznów w latach 1858-1862 spotkałam 11 zapisów zgonu dzieci ze szpitala dzieciatka Jezus w W-wie. Dzieci własciwie niemowlęta zostały oddane na wychowanie mieszkańcom tej parafii. W aktach zgonu występują między innymi takie nazwiska
1858r Teofila Teodora Kobylanska 5 miesiecy
1859r Kazimierz Wesołoski 1 kwartał
1861r Marianna Zgałdyz? 2 miesiace
Czy dzieci z tego szpitala były chrzczone w par. św Krzyza i można by odszukac akty chrztu z lat 1858-1862?
Pozdrawiam
Krystyna
i mam pytanieodczytaniu nazwisk chrzczonych dzieci z metryk parafii św. Krzyża (rok 1861, do którego zachowały się szczątkowe skorowidze).
Przegladając akty zgonu par. Łaznów w latach 1858-1862 spotkałam 11 zapisów zgonu dzieci ze szpitala dzieciatka Jezus w W-wie. Dzieci własciwie niemowlęta zostały oddane na wychowanie mieszkańcom tej parafii. W aktach zgonu występują między innymi takie nazwiska
1858r Teofila Teodora Kobylanska 5 miesiecy
1859r Kazimierz Wesołoski 1 kwartał
1861r Marianna Zgałdyz? 2 miesiace
Czy dzieci z tego szpitala były chrzczone w par. św Krzyza i można by odszukac akty chrztu z lat 1858-1862?
Pozdrawiam
Krystyna