Pochodzenie nazwisk (cz.7)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

PawełSitarz

Sympatyk

Post autor: PawełSitarz »

Dziękuję za odpowiedzi, ale czy wiedzą państwo, w którym wieku osoby o takim nazwisku przybyły na ziemie Kielecką?
Endriu

Sympatyk

Post autor: Endriu »

Panie Władysławie

Dziękuję za zainteresowanie się moim postem.

Zgadza się na Genealodzy.pl jestem nowicjuszem , genealogią zwłaszcza nazwiska Szuwalski zajmuje się od 2005 roku

Moi Krewni - mało wiarygodni

Rozmieszczenie w Polsce nazwiska Szuwalski wg prof. K. Rymuta :

http://www.herby.com.pl/

Na ile wiarygodne ?

Słownik nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku prof Rymuta
opracowanie 1992-94 podobno oparty jest na podstawie materiałów Rządowego Centrum Informatycznego PESEL

Nie można opierać etymologii nazwiska na rozmieszczeniu nazwiska w Polsce

Nazwisko Szuwalski występowało we wszystkich zaborach- przykładowo podaje

Genealogia rodu Szuwalski /wszystko się zgadza oprócz podanego Herbu/

[linia z miast Ottynia, Uście Zielone i Chocimierz oraz ich okolic w byłym województwie stanisławowskim]

http://www.antoniego26.pl/genealogia/szuwalski.htm

odnośnie herbu /to co ja wiem/ to Korwin, osoby z Galicji - herb własny?

nazwisko występowało też w woj.tarnopolskim w okolicach Trembowli

Dziękuje i Pozdrawiam
wilk_magdalena

Sympatyk

Post autor: wilk_magdalena »

Witam

Uprzejmie proszę o etymologię nazwiska Żmud i Szachno.

Pozdrawiam

Magda
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam !
Nazwisko Żmud - od staropolskiego zmuda,żmuda, mitręga,strata czasu ;ten kto marnuje czas .

Marek
wilk_magdalena

Sympatyk

Post autor: wilk_magdalena »

Witam

Marku, bardzo dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Magda
Endriu

Sympatyk

Post autor: Endriu »

Trochę puszczono mnie w maliny, dwa dni szperania i zupełnie nic
Ostatnio zmieniony sob 05 lis 2016, 19:52 przez Endriu, łącznie zmieniany 1 raz.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Marcin, ja na Twoim miejscu kombinowałbym tak: - ć nazwa fonetyczna - cie. I popatrz jakie litewskie nazwisko Ci wychodzi Pazaucie. Może nazwa jakiejś miejscowości.
Krzysztof
ciszu

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk - korzenie(Myheritage)

Post autor: ciszu »

Witam serdecznie,

Chciałbym się dowiedzieć, jeśli jest to oczywiście możliwe pochodzenie takich nazwisk jak:
Ciszewski
Adamczyk
Kozera
Kozyra

Chciałbym poznać waszą opinie nt. strony myheritage, czy w przypadku gdy wyszukiwarka osób o nazwisku podobnym do kozera wskazuje na Austrię to czy oznacza to, że nazwisko mogło zostać spolonizowane oraz może mieć związek z tym państwem?

Obrazek

Byłbym wdzięczny za uzyskaną odpowiedź :D

Pozdrawiam
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Proszę poszukać sobie w jakim baaardzo dużym niemieckim słowniku słowo : "Kauscher", Kausche i Kauszer. :idea: Tam jest chyba odpowiedź i na rozprzestrzenienie nazwisk Kozero-podobnych i pozostałe kwestie. :arrow: :idea:
Zbigniew
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Ciszewski 1396 - od nazw miejscowych Ciszewo, Ciszowice (kilka wsi).

Adamczyk 1583 - od imienia Adam. Imię częste w Polsce od XII wieku. Geneza imienia biblijnego Adam niepewna: określało praojca rodu ludzkiego, może z sumeryjskiego ada-mu ‘mój ojciec’.

Kozera 1667 - od kozera ‘powód, przyczyna’, dawniej też ‘atut w kartach; karciarz’.

Kozyra 1375 - od kozera ‘powód, przyczyna’, dawniej też ‘atut w kartach; karciarz’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
ciszu

Sympatyk

Post autor: ciszu »

Dziękuję za odpowiedź :D
Pozdrawiam,
Mateusz ;D
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Średzki

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Michal,

kiedys radzilem, aby szukac kontaktow z rodzinna miejscowoscia i krewnymi.
Tutaj masz dane adresowe do Witkowa [ Biuro Informacji, USC, Ewidencja ludnosci];
http://www.witkowo.pl/pl/wykaz-wydzialow-i-referatow

Kto prosi, nic nie traci ...tylko zyskuje.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
marcin.pozauc

Sympatyk

Średzki

Post autor: marcin.pozauc »

Ale się namęczyłem ! Tej miejscowości już dziś niema ( PAZAUKI ) ale w internetach zostały 2 ślady , prognoza pogody dla tej nieistniejącej miejscowości, dziennik bojowy jakiejś dywizji Armii Czerwonej ( siedzieli 4km na południe od miejscowości Pazauki ) :) I dzięki stronie genealodzy i stronie http://www.kami.net.pl/kresy/ znalazłem jak byk przedwojenną polską nazwą PAZAUKI :) dziś to miejsce nazywa się Podżi :) a w zasadzie jej resztki.

Były to polskie inflanty ale co ciekawsze właśnie z badań DNA ojca mojego wyszły grupy występujące w normandii, wybrzeza UK , kraje bałtyckie i bałkany ! A jedyne co łączy te miejsca to osadnictwo i handel i wyprawy Wikingów :) i co jest ciekawe, przy miejscowości Pazauki jest miejscowość Kraslawa a ta miejscowość była w średniowieczu wczesnym osadą Wikingów którzy tamtędy płynęli sobie Dźwiną i rzekami do Bizancjum i na Bałkany ! :D

Ta teoria mająca potwierdzenie trochę w genetyce mi się najbardziej podoba :)
kar102030

Sympatyk

Kardela

Post autor: kar102030 »

Witam ponownie po dłuższej przerwie.
Mianowicie:
Ostatnio przeglądając księgi metrykalne na stronie internetowej AGADu znalazłem coś dziwnego:
W jednej z ksiąg metrykalnych z diecezji lwowskiej (stamtąd pochodzi moja rodzina) znalazłem nazwisko Kardela. Były to akta urodzenia z lat 30. XIX w. Znalazłem tam czworo rodzeństwa, którego ojca nazwisko 2 razy zapisane było jak Kardela (przez jedno "l") a kolejne 2 razy jako Kardella (przez dwa "ll"). Co to może oznaczać?

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
kk110

Sympatyk

KOŁOPOLESKI lub KOŁOPOLEWSKI

Post autor: kk110 »

Witam,
ciekawi mnie pochodzenie mojego nazwiska. Nazywam się KOŁOPOLESKI ale również w starych księgach spotykam w języku polskim i rosyjskim nazwisko KOŁOPOLEWSKI. Do dziś zresztą część mojej rodziny posługują się jednym a część drugim nazwiskiem. Jest ono dość specyficzne i wiem, że jeżeli się gdzieś pojawia to na pewno moja rodzina :-)
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”