Dwory i pałace wiejskie na Mazowszu.

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Machnowski_Robert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Machnowski_Robert »

Prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Napiórkowscy, miejscowości Orłowo, Bindużka (Binduszka), Lubiel, Sokołowo.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
sylweczka_22

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sylweczka_22 »

Czy mogła bym prosić o sprawdzenie miejscowości Szczawin, Ponikiew Mała gmina Goworowo
Awatar użytkownika
Machnowski_Robert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Machnowski_Robert »

Prośba jeszcze o nazwisko Jastrzębscy.

Pozdrawiam.
Kołodziejczyk.Urszula

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołodziejczyk.Urszula »

Piotrze proszę zobacz czy jest wzmianka o nazwisku Sacewicz.Z góry dziękuję.
Ulka
Piotr_L

Sympatyk

Post autor: Piotr_L »

Witam Stanisławie.
Kisielewo nie występuje w niniejszym opracowaniu. Z podanych nazwisk są Siemiątkowscy z tytułu własności majętności Sokule, gmina Wiskitki, powiat żyrardowski. Liczący w końcu lat dwudziestych XX wieku
418 hektarowy majątek przeszedł na nich poprzez małżeństwo z córką poprzedniego właściciela Józefa Gutkowskiego i pozostawał ich własnością również po wojnie. Dwór wzniesiony w pierwszej połowie XVIII wieku został uwieczniony w serialu Ranczo.
Pozdrawiam.
Piotr
Piotr_L

Sympatyk

Witaj Aniu.
Józef Przybyszewski w okresie międzywojennym własność
67 hektarowego majątku Skołatowo, gmina Dzierzążnia, powiat płoński. Wymieniony wybudował w 1937 r. dwór murowany który przetrwał w niezmienionym kształcie do czasów obecnych.
Pozdrawiam.
Piotr
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Piotrze
Dziękuję za sprawdzenie Kluczewa-
ale teraz się narobiło.... .
Ja mam informację z Sądu Hipot. m. Pułtuska, że właścicielem majątku był Franciszek Kluczewski( musiało to być po 1815 r.) i co z tym zrobić???? : )
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Piotr_L

Sympatyk

Jastrzębscy w XV wieku własność majętności Kowalewo, gmina Drobin, powiat Płocki. Nazwisko Napiórkowscy oraz miejscowości Orłowo, Bindużka (Binduszka), Lubiel, Sokołowo nie występują w przedmiotowym opracowaniu.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr_L

Sympatyk

Ulu, niestety nazwisko Sacewicz nie figuruje w indeksie osobowym.
Pozdrawiam.
Piotr
Awatar użytkownika
joannakov

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: joannakov »

Witaj Piotrze
proszę o sprawdzenie w indeksie,czy występuje nazwisko Bońkowski?
dziękuję z góry i pozdrawiam Joanna
Sobierajski_Jan

Sympatyk

Post autor: Sobierajski_Jan »

Piotrze.Proszę o sprawdzenie nazwisk:Sobierajski,Sobierajczyk,Pytlak i Kurzątkowski. Pozdrawiam. Jan Waldemar.
Piotr_L

Sympatyk

Joanno.
„Sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie”. :lol:
A tak już poważnie sprawdziłem jeszcze raz informację dot. Kluczewa i brak w niej jakiejkolwiek wzmianki na temat Franciszka Kluczewskiego. To co pozwoliłem sobie napisać dla Ciebie na podstawie książki „Dwory i pałace wiejskie na Mazowszu” nie wyklucza Twojej informacji (dotyczącej własności majątku po 1825 r.) jaką uzyskałaś z Sądu Hipotecznego miasta Pułtuska. Autorzy przytoczyli tu wszak dwa stany czasowe: na rok 1783 i od 1925 do czasów powojennych. Zabrakło nam trochę szczęścia w Twoich poszukiwaniach gdyż opisy niektórych dworów, pałaców i związanych z nimi majętności są obszerniejsze i tym samym dokładniejsze a niektórych są ograniczone i nie obejmują wszystkich istotnych dla nas faktów, nazwisk i przedziałów czasowych. Biorąc to pod uwagę, wiedzę pozyskaną z tego opracowania należy traktować jako jedno ze źródeł wartych weryfikacji szczególnie w przypadkach odpowiedzi negatywnych bądź niepełnych.
„i co z tym zrobić ????” :wink: Przyjąć z pełnym dobrodziejstwem inwentarza jako informację w pełni wiarygodną bo uzyskaną ze źródła pierwotnego do jakich należy zaliczyć sąd hipoteczny.

Pozdrawiam życząc samych sukcesów na niwie genealogicznej.
Piotr
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Dwory i pałace na Mazowszu

Post autor: A.Michałowski »

Witam.

Czy posiadana książka,zawiera może informacje dotyczące miejscowości Szaniawy w par.Trzebieszów,oraz Jawory Zalesie vel Klepacze parafia Rutki ?

Pozdrawiam,

Aleksander.
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Dwory i pałace na Mazowszu

Post autor: szczesna »

Piotrze,
ach ci Kluczewscy- przyprawią mi siwych włosów nim ich wszystkich pozbieram do ... :))
Ostatni ślad jaki został do sprawdzenia prowadzi mnie do Tęgoborza (diecezja Tarnowska). Opuszczam zatem piękną Ziemię Mazowiecką dziękując jeszcze raz za sprawdzenie.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Piotr_L

Sympatyk

Witaj Joanno.
Nazwisko Bońkowscy występuje dwukrotnie:
- raz w kontekście majętności Bońkowo Podleśne, gmina Radzanów, powiat mławski. Jak wspominają autorzy opracowania, w 1783 roku Bońkowo Podleśne było własnością licznej drobnej szlachty: Bońkowskich, Gaykowskich, Kraszewskich, Kułakowskich, Kutkowskich, Mostowskich i Zielińskich.
- drugi raz w związku z majętnością Pałuki, gmina Opinogóra Górna, powiat ciechanowski która to w końcu XVIII wieku stanowiła własność Bońkowskich.
Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”