Archiwum Diecezji Łowickiej w Łowiczu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Moniko dziekuje serdecznie za twoja oferte pomocy
czy moglabys sie skontaktowac z Eliza na email AD Lowicz?
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
-
Marynicz_Marcin

Moniko,
w zadnego mentora sie nie bawie i nie mam zamiaru, ale wkurzające jest to, kiedy inni potrafią tylko narzekać, a powód znajdą zawsze.
Co do jaskini - co w tym nadzwyczajnego? do dzisiaj jest to mozliwe i traktowane jest nawet jako atrakcja.
w zadnego mentora sie nie bawie i nie mam zamiaru, ale wkurzające jest to, kiedy inni potrafią tylko narzekać, a powód znajdą zawsze.
Co do jaskini - co w tym nadzwyczajnego? do dzisiaj jest to mozliwe i traktowane jest nawet jako atrakcja.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
AD Łowicz
Witam wszystkich
czy może ktoś wybiera się na kwerendę do AD Łowicz. Miał bym prośbę o foto lub każdą inną kopię aktu ślubu Norberta Drzeniewicza i Katarzyny Mochockiej z 1786 karta 56 akt 4
pozdrawiam
Piotr
czy może ktoś wybiera się na kwerendę do AD Łowicz. Miał bym prośbę o foto lub każdą inną kopię aktu ślubu Norberta Drzeniewicza i Katarzyny Mochockiej z 1786 karta 56 akt 4
pozdrawiam
Piotr
- Czyżewski_Bartłomiej

AD Łowicz
Pomijając kwestię opłaty za możliwość korzystania z zasobów AD w Łowiczu i brak wskazania o jaką konkretnie parafię chodzi, to podpowiadam, że można samodzielnie zamówić w archiwum skan szukanego dokumentu. Wystarczy przesłać zgłoszenie za pośrednictwem strony http://adlowicz.wix.com/archiwum, przelać stosowną opłatę i voila, mamy akt już u siebie na dysku.pgozd200 pisze:czy może ktoś wybiera się na kwerendę do AD Łowicz. Miał bym prośbę o foto lub każdą inną kopię aktu ślubu Norberta Drzeniewicza i Katarzyny Mochockiej z 1786 karta 56 akt 4
AD Łowicz
dziękuję za podpowiedź . Jeszcze do niedawna było to w AD Łowicz nie możliwe. Już zaczynam działać .
No niestety wpisując podany przez Ciebie link , wyrzuca bład strony.
Chodzi mi o parafię Bolimów, a koszta oczywiście pokrywam
pozdrawiam
Piotr
No niestety wpisując podany przez Ciebie link , wyrzuca bład strony.
pozdrawiam
Piotr
- Czyżewski_Bartłomiej

Re: AD Łowicz
Do adresu strony, którą podałem, podłapał się przecinek i stąd błąd strony. Tutaj poprawny adres: http://adlowicz.wix.com/archiwumpgozd200 pisze:No niestety wpisując podany przez Ciebie link , wyrzuca bład strony.
I niestety, ale muszę Cię zmartwić. Księga z małżeństwami z Bolimowa z 1786 r. najprawdopodobniej nie dotrwała do naszych czasów, brak jej zarówno w archiwum, jak i na parafii.
Tutaj, w poście Leszka, masz pliki z spisem tego co jest w AD w Łowiczu:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 284#254284
wygląda na to , ż zapis został tylko w spisach rocznych. Dzięki za info.
pozdrawiam
Piotr
pozdrawiam
Piotr
witam, mam pytanie czy ktos z bywalcow AD Lowicz moglby zrobic mi zdjecia akt
? wiem ze mozna zamowic ale niestety niestac mnie na oplate za wieksza ilosc (13)
Hubert
Hubert
-
jamiolkowski_jerzy

Szukam aktu chrztu z parafii Kocierzew Honoraty Jamiołkowskiej c Krzysztofa i Konstancji z Tyszków małżonków Ja)e)miołkowskich , z mniej więcej 1794 roku (data na podstawie późniejszego dokumentu ślubu) .Z informacji o parafii wynika, że ksiegi sa .
Zasadnicze pytanie Gdzie?. W AD czy w parafii?
Jeśli w AD w Łowiczu to proszę o informację jak sie do nich dostać .Gdyby było trzeba to jestem gotów zindeksować w rozsądnym wymiarze (akty trydenckie do 1808) tę tę parafie.
Pozdrawiam
Zasadnicze pytanie Gdzie?. W AD czy w parafii?
Jeśli w AD w Łowiczu to proszę o informację jak sie do nich dostać .Gdyby było trzeba to jestem gotów zindeksować w rozsądnym wymiarze (akty trydenckie do 1808) tę tę parafie.
Pozdrawiam
Witam, tu masz info: http://adlowicz.wix.com/archiwum o materiałach dostępnych w AD Łowicz.
pozdrawiam Tomasz
pozdrawiam Tomasz
-
jamiolkowski_jerzy

Bardzo dziękuje
Ale nie do końca pojmuję.Na stronie parafii(próbowałem się dodzwonić, bez skutku, acz przyznaje -jak dotąd - nie nazbyt usilnie) jest informacja
Księgi metrykalne:
chrzty: od 1781 r.
małżeństwa: od 1790 r.
zgony: od 1790 r.
W metrykach na genealodzy sa skany aktów cywilnych od bodaj 1812 roku (z AP ?). Żadne AP poszukiwanych lat nie wykazuje (chyba?).
Zatem na logikę powinny być w AD albo w parafii
Z podanej przez Ciebie informacji o AD wiadomo - jak rozumiem - że udostępniane sa jedynie księgi zdigitalizowane. Kocierzewia na liście zdigitalizowanych nie ma, Wnioskować nalezy że jak do Łowicza pojade to mnie nie wpuszczą ?
Ponawiam zatem pytanie czy w AD sa oryginalne ksiegi Kocierzewia z interesujacego mnie okresu a nie zostały tylko dotąd zdigitalizowane? . Czy tez ich nie ma w AD? wtedy pozostaje mi okupacja plebanii do czego mam co prawda sporą podlaska praktykę tylko tym razem trochę daleko.
Pozdrawiam
Ale nie do końca pojmuję.Na stronie parafii(próbowałem się dodzwonić, bez skutku, acz przyznaje -jak dotąd - nie nazbyt usilnie) jest informacja
Księgi metrykalne:
W metrykach na genealodzy sa skany aktów cywilnych od bodaj 1812 roku (z AP ?). Żadne AP poszukiwanych lat nie wykazuje (chyba?).
Z podanej przez Ciebie informacji o AD wiadomo - jak rozumiem - że udostępniane sa jedynie księgi zdigitalizowane. Kocierzewia na liście zdigitalizowanych nie ma, Wnioskować nalezy że jak do Łowicza pojade to mnie nie wpuszczą ?
Ponawiam zatem pytanie czy w AD sa oryginalne ksiegi Kocierzewia z interesujacego mnie okresu a nie zostały tylko dotąd zdigitalizowane? . Czy tez ich nie ma w AD? wtedy pozostaje mi okupacja plebanii do czego mam co prawda sporą podlaska praktykę tylko tym razem trochę daleko.
Pozdrawiam
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
===>31.12.2014r Leszek Ćwikliński podał taką informację w temacie Diecezja Łowicka -indeksacja str.15jamiolkowski_jerzy pisze:Bardzo dziękuje
Księgi metrykalne:
Pozdrawiam
"Mija rok i dwa miesiące od rozpoczęcia dygitalizacji Archiwum Diecezjalnego w Łowiczu. http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... &start=210
Eliza uporządkowała i sfotografowała już wszystkie księgi dostępne w tym archiwum.
Teraz fotografuje księgi dostarczane na czas dygitalizacji z Parafii.
Przewidujemy że potrwa to jeszcze cały 2015r.
Sporządziliśmy spis tego co zostało już zrobione
http://cwiklinski.pl/ptg/ad_lowicz.pdf
http://cwiklinski.pl/ptg/adlowicz.pdf
Co teraz w Łowiczu udało się Elizie sfotografować, Leszek co pewien czas podaje na forum. Jeśli par. Kocierzew brak w wykazach Leszka, tzn. księgi są w parafii.
____
Krystyna
Panie Jurku,jamiolkowski_jerzy pisze:Bardzo dziękuje
Księgi metrykalne:
Pozdrawiam
Postaram sie dowiedziec czy sa ksiegi z Kocierzewa, ale z tego co sie orientuje raczej w AD nie ma, wydaje mi sie ze prawie wszystkie parafie, ktore byly fizycznie w AD zostaly zdigitalizowane. Obecnie sa digitalizowane te parafie, ktore sa dowozone z parafii (jak sa dowozone).
Jezeli chodzi o udostepnianie to widze, ze jest male nieporozumienie.
1. Warunkiem wydania aktow z ksiag znajdujacych sie w AD w formie eletronicznej (poprzez formularz zamowienia) jest ich digitalizacja oraz indeks na genetece.
2. Jezeli nie ma indeksu na genetece, a sa ksiegi w wykazie na stronie, jedynie mozliwy do nich dostep jest osobiscie w AD.
Nie sadze, zeby byla kwestia nie "wpuszczenia", raczej prozna podroz jezeli tych ksiag tam nie ma.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Szukam:
-
jamiolkowski_jerzy

Pani Krystyno , Pani Agnieszko -serdecznie dziękuję. Będę wdzięczny za pełną precyzację.
Honorata nie jest żadna moja krewna i najpewniej nie ma nawet nic wspólnego z podlaskimi Jamiołkowskimi. Potrzebna jest mi w celach badawczych. Co prawda jak pies do jeża ale przymierzam się do rozpoznania Jamiołkowskich wielkopolskich , prawdziwych (a nie jak u podlaskich wymyślonych z sufitu) Doliwów z Ziemi Łeczyckiej bo to z nich pewnie się wywodził Krzysztof. Stąd pewnie przyjdzie mi odwiedzić ten Kocierzew.
Jeszcze raz dziękuję
Jerzy Jamiołkowski
Honorata nie jest żadna moja krewna i najpewniej nie ma nawet nic wspólnego z podlaskimi Jamiołkowskimi. Potrzebna jest mi w celach badawczych. Co prawda jak pies do jeża ale przymierzam się do rozpoznania Jamiołkowskich wielkopolskich , prawdziwych (a nie jak u podlaskich wymyślonych z sufitu) Doliwów z Ziemi Łeczyckiej bo to z nich pewnie się wywodził Krzysztof. Stąd pewnie przyjdzie mi odwiedzić ten Kocierzew.
Jeszcze raz dziękuję
Jerzy Jamiołkowski