Kochani wieżę, że każdemu się spieszy, ale archiwum to nie bar szybkiej obsługi. Na kwerendę i zdjęcia trzeba nieraz poczekać kilka tygodni w zależności od natłoku wniosków. Wiem, że archiwiści z Mławy są bardzo życzliwi i starają się realizować wnioski jak najszybciej, ale przy ilości którą mają czas realizacji kilku tygodni jest naprawdę krótki. Wiem bo współpracuję z tym archiwum już prawie dwa i pół roku. Trzeba również pamiętać o pierwszeństwie wniosków urzędowych i sądowych które muszą być zrealizowane w 7 dni. Dla przykładu w Archiwum Miasta Stołecznego Warszawy czekałem na realizację kwerendy 3 miesiące i na zrobienie zdjęcia jednej metryki 1 miesiąc.
Ależ oczywiście że pracownikom AP Mława należy się ogromny szacunek i uznanie. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z genealogią więc jeszcze nie wiem za bardzo co i jak - stąd moja ciekawość odnośnie czasu oczekiwania
Współpraca z każdym Archiwum w Polsce będzie przebiegać płynnie i bez problemów wtedy gdy ten szacunek o którym tutaj czytam będzie obowiązywał obie strony - genealogów oraz archiwistów.
Zgadzam się, Archiwum w Mławie zasługuje na słowa uznania , nie za szybkie realizowanie naszych zamówień ( nie tylko tych obecnie promowanych0- ale za życzliwość i cierpliwość.
Pozdrawiam AP Mławę
DANUTA Z ELBLĄGA
Witam
Przeszło miesiąc temu mailem wysłałem prośbę do APW Oddział w Mławie.
Cóż żarna AP mielą wolno wiem.
Może jednak nie doczekam się odpowiedzi wcale?
Pozwalam, więc sobie na zamieszczenie prośby o pomoc tu.
Może ktoś odwiedzając AP w Małwie zrobiłby 1 zdjęcie dodatkowo?
- zespół: 439/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej Skołatowo powiat płoński
- rok 1880
- akt nr 15
- Franciszek Szadkowski i Apolonia Przedpełska
Gdyby była na to szansa będę wdzięczny za kontakt na pw.
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Hubercie
Czekaj cierpliwie. Oddział w Mławie jest zasypany naszymi prośbami o skany aktów. Ja otrzymałam wyliczenie należności po przeszło 2 miesiącach oczekiwania.
pozdrawiam
Danka
Panie Hubercie cierpliwości, ja na swoją pierwszą odp. z AP Mława czekałem ponad 2 miesiące, wcześniej dzwoniłem dwa razy, mają sporo roboty, później idzie już szybciej ; ) Pozdr. Paweł
Z Sądu w Mławie otrzymałam wiadomość, że być może w AP w Mławie znajdę coś, czego szukam.
W AP mają <Oddział posiada bogate zbiory akt sądowych i instytucji wymiaru sprawiedliwości, pośród których szczególnym bogactwem informacji do badania stosunków społecznych i gospodarczych w mieście i na wsi, wyróżniają się akta notarialne z lat 1810-1952 i hipoteczne z lat 1797 - 1974.>
Poszukuję aktu stwierdzającego nabycie majątku po zmarłym Antonim Chrzystkowskim w Ratoszynie przez Antoniego Podczaskiego. Było to po 26 listopada 1880, pewnie w 1881.
Ewentualnie tam też: w 1895 Podczaski rozpoczyna parcelację majątku.
Chciałabym wiedzieć, czyim synem był ten Antoni i gdzie mieszkał w 1880-81.
Czy mogę prosić o pomoc, czy to może za dużo? Jak by co, to przepraszam.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Jolu,
napisz email do AP Mława - to dowiesz się czy wyszukanie tych aktów notarialnych to jakaś skomplikowana sprawa, bo może wystarczy zamówić przez internet zdjęcie cyfrowe... Odpiszą Ci jakie koszty - bez osobistego pojawiania się w Mławie. Pod tym względem AP Mława ma naprawdę profesjonalne podejście do sprawy.
Beata
Beata
mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Pani Jolu, księgi notariuszy to ogromne opasłe tomiska czasem sięgające po 20cm grubości. Aby coś tam znaleźć trzeba pojechać samemu, bo kwerenda może kosztować sporo pieniążków. Wiem bo są również w moim punkcie zainteresowań.