Szymanowscy ze wsi Słuszczyn Poszukuję informacji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Panną Franciszką Elżbietą, córką Antoniego i Anny Doroty z Matybów, Przybysławice,gubernia lubelska
mateusztbg

Sympatyk

Post autor: mateusztbg »

Arek_Bereza pisze:Panną Franciszką Elżbietą, córką Antoniego i Anny Doroty z Matybów, Przybysławice,gubernia lubelska
Podziękował :)

Czyli wychodzi z tego, że Szymanowscy przybyli do Słuszczyna z Przybysławic, gubernia lubelska

Następnie radziłeś by wyszukać w aktach małżeństw w parafii Solec, czyli nadal szukać braci/sióstr Grzegorza Szymanowskiego by dowiedzieć się jeszcze więcej?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

To kwestia Twojej ciekawości. Możesz teraz możesz potem. Masz nowy trop.
Użyj Słownika Geograficznego KP do ustalenia jaka to parafia Przybysławice
http://dir.icm.edu.pl/pl/
Wikipedia Ci powie jak wygladała gubernia lubelska
Pamiętaj, że to dodatkowo obwód lubelski
mateusztbg

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:To kwestia Twojej ciekawości. Możesz teraz możesz potem. Masz nowy trop.
Użyj Słownika Geograficznego KP do ustalenia jaka to parafia Przybysławice
Wikipedia Ci powie jak wygladała gubernia lubelska
Pamiętaj, że to dodatkowo obwód lubelski
Arku, powiedz mi jeszcze czy w dobrym Solcu szukam:

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,56259,1

Próbuję namierzyć np
1832 37 Marcelli Szymanowski oraz Jadwiga Prokop Solec nad Wisłą
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

A gdzie Pawłowice były ? W AD Kielce czy w AP Kielce? Tam będzie Solec ! Nad Wisłą
mateusztbg

Sympatyk

Cholera wyłożyłem się na takim czymś, oczywiście AP Kielce.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Znajdziesz tam skany interesujących dokumentów, na końcu księgi są alegata, dokumenty potrzebne do zawarcia małżeństwa, pliki z al
Jest tam odpis aktu chrztu Marcellego i akt znania jego wybranki, na dokumentach zaznaczono do jakiego numeru aktu ślubu one są
mateusztbg

Sympatyk

Mam akt ślubu:

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,103815,40

Marcelem Szymanowskim Kawalerem kolonistą w wsi Słuszczyn przy swych rodzicach zamieszkałym ??? w parafii ?? Antoniego i Doroty z Matybów Małżonków Szymanowskich w wsi Słuszczynie zamieszkałych lat 20 mający

Proszę o pomoc, niestety tyle rozumiem z tej interesującej mnie części

Arku bo właśnie kończę pracę i dopiero za godzine półtorej bedę w domu, czy jest coś w tych "alegatach" konkretnego lub dowiem się jakichś nowości z nich? Oczywiście sprawdzę tu ale zanim dotrę do domu może odpiszesz mi na forum czy czai się tam jakaś niespodzianka :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

W mieście Baranowie urodzonym. Alegata warto przeczytać tak czy owak. Nie o niespodzianki tu chodzi
mateusztbg

Sympatyk

Kurcze no to jak to jest bo nie rozumiem:

Franciszka Elżbieta Szymanowska urodziła się w Przybysławicach, gubernia lubelska

A

Marcel Szymanowski w Baranowie?

Nic tam więcej o nim nie napisali tylko tyle co mi dopisałeś?

U Marcela napisali tylko Doroty Matybów, nie wpisali z jakiegoś powodu pierwszego imienia Anna?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

To Ci sami, pisałem, że podróżnicy. Wszystko się zgadza. Teraz czas na odnalezienie aktów urodzenia. Grzegorz urodził się w tej samej parafii co siostra a Marcelli wcześniej w parafii Baranów.
Potraktuj poszukiwania tej parafii jako ćwiczenie, które kiedyś Ci pomoże w poszukiwaniach
mateusztbg

Sympatyk

Arek_Bereza pisze:To Ci sami, pisałem, że podróżnicy. Wszystko się zgadza. Teraz czas na odnalezienie aktów urodzenia. Grzegorz urodził się w tej samej parafii co siostra a Marcelli wcześniej w parafii Baranów.
Potraktuj poszukiwania tej parafii jako ćwiczenie, które kiedyś Ci pomoże w poszukiwaniach
Ciekawe czemu oni tak podróżowali...

Ok Arku czyli korzystając z tej strony:

Mam za zadanie znaleźć parafię Przybysławice tak?

ponawiam pytanie drugie

U Marcela napisali tylko Doroty Matybów, nie wpisali z jakiegoś powodu pierwszego imienia Anna?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Podróżowali za pracą. Jak masz małe pole i trzech synów to nie możesz go podzielić na trzy, bo rodziny nie wyżywi. Więc młodsi idą za parobka do innych gospodarzy.
Dlaczego tylko Dorota ? Przyczyn można wymyślić wiele.
Ksiądz zapisał w raptularzu dwa imiona a potem przepisał na szybko jedno do księgi, albo jak przepisywał do duplikatu ksiegi i przepisał jedno albo mówili do niej Dorota albo..... ale to ta sama Anna Dorota Motyba/ Matyba.
Raczej ciekawostką choć nie tak wielką bo zdażało się, ale jednak jest to, że chłopka dostała dwa imiona na chrzcie.

Masz znaleźć parafię dla miejscowości Przybysławice. Przybysławice to nie jest parafia
mateusztbg

Sympatyk

Więc tak.

Z tego co wyczytałem, Przybysławice przynależały do parafii Garbów.

Mogę się mylić, ponieważ w innych źródłach znalazłem jakieś wzmianki o istniejącym tam od 1325r kościele pod wezwaniem św. Stanisława Biskupa.

Mam rację Arku z tym Garbowem?

Co do tych Alegat, znalazłem coś takiego:

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,103815,116

O ta konkretnie stronę Ci chodziło, czy mam szukać dalej :)?
Następna i następna strocha też ich dotyczy? Ksiądz miał paskudny charakter pisma
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Tak, kolejne strony ich dotyczą, to właśnie alegata.
Parafia to Garbów, bardzo dobrze :)
Akta są na szukajwarchiwach
Ale nie będę okrutnikiem :) zapoznaj się ze stroną lubgens, z działem regestry, tam znajdziesz indeksy z Garbowa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”