Mikrofilmy z terenów Białorusi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sierakowski_Tadeusz

-
Wolkowyski

witam,Ludwik_Olczyk pisze:Dekanat Grodzieński jest w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku
w AA w Białymstoku są tylko lata 1865-1937, 92 księgi.
A gdzie mogą być lata ok. 1830-1860?
Poszukuję metryk wsi Bieliczany, Parafia Hoża-Sylwanowce z w/w lat.
Na stronie archiwum białoruskiego (w Grodnie) oraz u mormonów są wymienione tylko księgi parafii Hoża (ale tylko lata 1806-1853, potem dopiero 1871, a mnie interesuje również okres 1853-1860, którego tam nie ma), parafii Hoża-Sylwanowce nie ma. Czy mogą tam być te metryki? Czy parafia Hoża to jednak inny twór, niż parafia Hoża-Sylwanowce?
I jeszcze jedno pytanie do osób, które składały już zapytanie o metryki do archiwum w Grodnie. Jak wygląda to technicznie? Wysyła się zapytanie mailem po rosyjsku, czy angielsku i w jaki sposób jest realizowana płatność, jeśli cos znajdą?
Dziękuję i pozdrawiam,
Kasia
-
julia_jarmola

Witam Pani Kasiu,mogę odpowiedzieć na część Pani pytania,dotyczącego archiwum w Grodnie.
E-maila można pisać po polsku-odpowiadają po rosyjsku. Należy podać nazwisko i imię osoby szukanej,datę urodzenia ,miejsce,imiona rodziców,nazwisko panieńskie i wyznanie.
Są skłonni do poszukiwań w przypadku ograniczonej ilości danych(taki jest mój przypadek).
Wysyłają faktury. Jednak jaki jest cennik,nie podają. W tej chwili czekam na taką właśnie odpowiedź,pytałam też o formę płatności(dolary,euro?). Na dwa pierwsze maile odpowiedziano na drugi dzień,na trzeci właśnie z pytaniami,dotyczącymi czasu oczekiwania i płatności-nie odpisują już ponad tydzień.
Pozdrawiam-Julia Jarmoła
E-maila można pisać po polsku-odpowiadają po rosyjsku. Należy podać nazwisko i imię osoby szukanej,datę urodzenia ,miejsce,imiona rodziców,nazwisko panieńskie i wyznanie.
Są skłonni do poszukiwań w przypadku ograniczonej ilości danych(taki jest mój przypadek).
Wysyłają faktury. Jednak jaki jest cennik,nie podają. W tej chwili czekam na taką właśnie odpowiedź,pytałam też o formę płatności(dolary,euro?). Na dwa pierwsze maile odpowiedziano na drugi dzień,na trzeci właśnie z pytaniami,dotyczącymi czasu oczekiwania i płatności-nie odpisują już ponad tydzień.
Pozdrawiam-Julia Jarmoła
- Stradowski_Jacek

Witam
,
Korzystając z okazjii "wyskoczę" tu z zapytaniem: Gdzie szukać akt stanu cywilnego z terenu byłego woj. wileńskiego (teraz Białoruś), a dokładniej z miasteczka Woropajewo (Варапаева), powiat Postawski (dawniej Dziśnieński)? Szukam wszelkkich informacji dot. nazwiska STRADOWSKI z lat 1850 - 1915. Pomóżcie, proszę!
Jacek Stradowski
Korzystając z okazjii "wyskoczę" tu z zapytaniem: Gdzie szukać akt stanu cywilnego z terenu byłego woj. wileńskiego (teraz Białoruś), a dokładniej z miasteczka Woropajewo (Варапаева), powiat Postawski (dawniej Dziśnieński)? Szukam wszelkkich informacji dot. nazwiska STRADOWSKI z lat 1850 - 1915. Pomóżcie, proszę!
Jacek Stradowski
-
Dubiczyńska_Maria

Dołączam się do pytania Jacka. Też poszukuję miejsca, gdzie znajdują się metryki z tamtego regionu a konkretnie z Duniłowicz - dekanat nowowilejski.
Urodził się tam w 1922 r. Bronisław Pietraszewicz "Lot", dowódca akcji na Kutscherę.
Może ktoś wie?
Maria
Urodził się tam w 1922 r. Bronisław Pietraszewicz "Lot", dowódca akcji na Kutscherę.
Może ktoś wie?
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
-
cyganmokotow

- Dławichowski

- Kontakt:
Mnie też interesuje Woropajewo i Duniłowicze.
Szyćko/Szycko Halina, wnuczka Mikołaja a prawnuczka Hieronima.
Szyćko/Szycko Halina, wnuczka Mikołaja a prawnuczka Hieronima.
O mnie:
http://www.dlawich.pl/
http://www.dlawich.pl/
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
-
LucjaZatorska

- Kontakt:
- Michał_Zieliński

Jacku,stradów pisze:Witam,
Korzystając z okazjii "wyskoczę" tu z zapytaniem: Gdzie szukać akt stanu cywilnego z terenu byłego woj. wileńskiego (teraz Białoruś), a dokładniej z miasteczka Woropajewo (Варапаева), powiat Postawski (dawniej Dziśnieński)? Szukam wszelkkich informacji dot. nazwiska STRADOWSKI z lat 1850 - 1915. Pomóżcie, proszę!![]()
Jacek Stradowski
Metryki z tego rejonu powinny być w Archiwum Wileńskim. Często metryki z lat 1860 wzwyż z parafii z terenów Gubernii Wileńskiej, które obecnie się znajdują na terenie Białorusi, znajdują się w archiwach na Biarłorusi (głównie w Grodnie).
Sporo parafii jest zmikrofilmowanych przez Mormonów, ale wśród nich nie ma akurat Woropajewa.
Marysiu,Dubiczyńska_Maria pisze:Dołączam się do pytania Jacka. Też poszukuję miejsca, gdzie znajdują się metryki z tamtego regionu a konkretnie z Duniłowicz - dekanat nowowilejski.
Może ktoś wie?
Maria
Duniłowicze są trochę zmikrofilomwane przez Mormonów, ale akurat nie obejmuje to roku 1922. Tu masz pełną informację o metrykach z Duniłowicz, które można zamówić u Mormonów:
https://www.familysearch.org/search/sea ... tId=867937
Pozdrawiam,
Michał
-
Dubiczyńska_Maria