Szukam metryki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

carmilla

Sympatyk
Nowicjusz

Rudnik nad Sanem

Post autor: carmilla »

Witajcie,

czy ktoś z Was wie gdzie mogę przejrzeć akta urodzeń z Rudnika nad Sanem 1880-1890?
Wg bazy pradziad w archiwum w Sandomierzu dostępne są dokumenty od 1890 roku.

Kamil
Mariok

Sympatyk

Lutkówka - parafia pw. św.Trójcy

Post autor: Mariok »

Witam,

w opisie parafii w Lutkówce jest zapis, że parafia jest w posiadaniu aktów urodzin z 1802roku. Ja szukam właśnie z tego roku aktu urodzenia Marianny Pulkowskiej (Polkowskiej) c. Józefa i Marianny Pulkowskich (Polkowskich). Marianna (U1802) bierze ślub w Regnowie w 1822roku (13-02-1822) z Tomaszem Golcem (U 1799?), niestety alegat tego rocznika - chyba się nie zachowały.

Czy ktoś z forumowiczów przebywa w/w kościele i mógłby mi sprawdzić, czy taki akt w tej księdze jest?

bardzo mi zależy na znalezieniu informacji o Mariannie Pulkowskiej po mężu Golec - mojej pra....babki.

Proszę o pomoc.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia Augustów - szukam ksiąg

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Poszukuję księgi zgonów z 1831 roku z parafii Augustów. W genetece (zgony) między rokiem 1825-1842 jest przerwa, czy to znaczy że księgi z tych lat zaginęły, czy nie zostały jeszcze zindeksowane.
Pozdrawiam.
Łuniewska Ewa.
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Łuniewska_Ewa pisze:Poszukuję księgi zgonów z 1831 roku z parafii Augustów. W genetece (zgony) między rokiem 1825-1842 jest przerwa, czy to znaczy że księgi z tych lat zaginęły, czy nie zostały jeszcze zindeksowane.
Pozdrawiam.
Łuniewska Ewa.
Witam,
Niestety, nie ma tych ksiąg, prawdopodobnie uległy zniszczeniu. Mamy tylko zdjęcia z niepełnego rocznika 1826. Może jeszcze znajdziemy jakieś szczątki w szafce z teczkami pełnymi dokumentów kościelnych w APA. Są jeszcze księgi zgonów w AP Suwałki z lat 1826-1829, 1836, 1839, ale wpisy tylko z Augustowa i przedmieść: Biernatki, Turówka, Żarnowo. Proszę odwiedzić naszą stronę, mamy tam trochę rozszerzonych indeksów z Augustowa i posiadamy również zdjęcia z wszystkich dostępnych ksiąg metrykalnych z tej parafii, a znajdujących się w APA i AD Łomża. https://www.facebook.com/Jaminski.Zespol.Indeksacyjny/
Pozdrawiam
Rysiek
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję za informację. Zależało mi bardzo na księdze z roku 1831. Michał Walendykiewicz zmarł w mieście Augustów w 1831 r. Taki wpis znalazłam w akcie ślubu wdowy po Michale, liczyłam na to, że dzięki aktowi jego zgonu uda mi się ustalić takie informacje jak ile miał lat w chwili śmierci, gdzie się urodził i jak nazywali się jego rodzice. Znalazłam jeszcze akt ślubu jego syna ur. w 1830 r. w Poszeszupiu, wiadomo parafia Lubowo. Sprawa beznadziejna. Walendykiewiczowie to tzw. luźni, mogli więc być wszędzie. Przeszukałam kilka parafii okolicznych, ale na żaden ślad nie udało mi się trafić. Dopiero późniejsze losy rodziny związane są z parafią Wiżajny.
Raz jeszcze bardzo dziękuję za wiadomość.
Dziękuję za wspaniałą pracę, którą wykonujecie.
Pozdrawiam. Łuniewska Ewa.
taraxacum

Sympatyk

Dobrosołowo

Post autor: taraxacum »

Witajcie,

czy dysponuje ktoś z Was zdjęciami Liber baptisatorum, copulatorum u. mortuorum 1764 - 1841 parafii rzymskokatolickiej Dobrosołowo pow. koniński ?

Proszę o informacje

Marcin
tomsaw

Sympatyk

Akta metrykalne z parafii/USC - poszukuję

Post autor: tomsaw »

Witam. Czy dostępne są w sieci metryki z par. Miastków pow. Garwolin (lata 1820-1870)?
Jerzy.
miczoni

Sympatyk

Parafia Leman

Post autor: miczoni »

Jaka jest przyczyna braku metryk zgonów z okresu II wojny z terenu parafii Leman (podlaskie). Jak odnaleźć akt zgonu pradziadka?
Chodzi szczególne o rok 1943. Okoliczne USC też ich nie posiadają.
Mirek
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Re: Parafia Leman

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Jaka jest przyczyna braku metryk zgonów z okresu II wojny z terenu parafii Leman (podlaskie). Jak odnaleźć akt zgonu pradziadka?
Chodzi szczególne o rok 1943. Okoliczne USC też ich nie posiadają.
Mirek[/quote]
Witam.
Przyczyną była trwająca wojna i liczne aresztowania księży .
W powojennych latach odtwarzano akty UMZ na podstawie zeznań świadków ( szczególnie z lat 50 tych) .
Pozdrawiam
Waldemar
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Poszukuję metryk z par. Miastków

Post autor: piotr_nojszewski »

Nie sądzę. Tych metryk nie widać z zasobach AP.

O ile pamiętam deklaracje być może indeksy będą w projekcie Garwolin
pozdrawiam
Piotr
tomsaw

Sympatyk

Poszukuję metryk z par. Miastków

Może ktoś odwiedził parafię i wie więcej na temat zachowanych tam metryk,zrobił zdjęcia.Już nie raz byłem mile zaskoczony informacjami,zdjęciami co mają ludzie w swoich prywatnych archiwach.
Jerzy.
PiotrPrawdzic

Sympatyk

Post autor: PiotrPrawdzic »

W AP Siedlce nie ma metryk z Miastkowa, bo spaliły się w czasie wojny w Garwolinie. Proboszcz odmawia.
tomsaw

Sympatyk

Dzięki.Więc jedyna nadzieja to w projekcie "Garwolin org." , lokalnej inicjatywie proboszcz pewnie nie odmówi.
Jerzy.
Awatar użytkownika
sj_sj

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: sj_sj »

Witam,

Zgodnie z tym co napisał Piotrek - Miastków Kościelny jest w projekcie indeksacji w ramach Garwolińskiej Grupy Indeksacyjnej. Jest już zindeksowany, ale nie zweryfikowany. Planujemy go oddać w tym roku. Zachęcamy do wzięcia udziału w projekcie (również innych parafii) osoby zainteresowane

Jerzy, napisz mi proszę na sj_sj[at]gazeta.pl
tomsaw

Sympatyk

@sj_sj wysłałem e-mail i na priv
Jerzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”