Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- A.Michałowski

Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej
Witam,
Czy ktoś wie,ile się czeka na skany aktów z ADWP w Warszawie,po przesłaniu opłaty za skany?
Pozdrawiam,
Aleks.
Czy ktoś wie,ile się czeka na skany aktów z ADWP w Warszawie,po przesłaniu opłaty za skany?
Pozdrawiam,
Aleks.
Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej
Witam
Ja dostałam na e-maila 1x na drugi dzień, 2x po 3 dniach po przesłaniu potwierdzenia o przelewie. To było prawie 2 lata temu.
Jak jest teraz - nie wiem.
Pozdrawiam Elżbieta
Ja dostałam na e-maila 1x na drugi dzień, 2x po 3 dniach po przesłaniu potwierdzenia o przelewie. To było prawie 2 lata temu.
Jak jest teraz - nie wiem.
Pozdrawiam Elżbieta
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
Sławiński_Jacek

Witam serdecznie,
czy wspomniana opłata - 5 zł - dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (numer, data itp) czy może wyszukanie odpowiedniego dokumentu na podstawie niepełnych informacji też wchodzi w grę? Już ponad miesiąc temu wysłałem zapytanie o możliwość (i koszt) przeprowadzenia takiej kwerendy ale nie doczekałem się odpowiedzi...
Paweł
czy wspomniana opłata - 5 zł - dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (numer, data itp) czy może wyszukanie odpowiedniego dokumentu na podstawie niepełnych informacji też wchodzi w grę? Już ponad miesiąc temu wysłałem zapytanie o możliwość (i koszt) przeprowadzenia takiej kwerendy ale nie doczekałem się odpowiedzi...
Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
O ile nic się nie zmieniło (nie sądzę), to dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (parafia, u/m/z, rok, numer). Kwerend nie prowadzą.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
-
Radosław.Konca

Najlepiej podać, czego, a zwłaszcza gdzie się szuka, bo w przypadku akurat tej diecezji, to praktycznie wszystko jest nie tyle może zindeksowane, co od dawna w indeksacji - może poza samymi parafiami prawobrzeżnej Warszawy. Zakładam, że akta z tych potencjalnie interesujących Cię roczników w Archiwum w ogóle są. Skanu aktu tą drogą oczywiście nie zdobędziesz, ale namiary na akt, które pozwolą ADW-P zlecenie zrealizować - całkiem prawdopodobne.Hermanos pisze:Witam serdecznie,
Paweł
Pzdr,
RK
-
Luziński_Marcin

AD Warszawsko-Praskie - czy ktoś się wybiera?
Dzień dobry,
czy ktoś wybiera się może niedługo do AD warszawsko-praskiego i miałby chęć i możliwość przejrzeć dla mnie 3 akty (mam numer, lata, parafie)? Z tego co widzę terminy są już porezerwowane na sporo w przód.
Proszę o info na priv lub tutaj.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
ML
czy ktoś wybiera się może niedługo do AD warszawsko-praskiego i miałby chęć i możliwość przejrzeć dla mnie 3 akty (mam numer, lata, parafie)? Z tego co widzę terminy są już porezerwowane na sporo w przód.
Proszę o info na priv lub tutaj.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
ML
- Bea

Mam pytanie o Nowy Dwór Mazowiecki (sprzed 1808 r.). Interesują mnie akty ślubu:
1806 ► 5 ► Jan Fryderyk Szprengel + Anana Sebronowna ► Nowy Dwór Mazowiecki
1806 ► 15 ► Jan Fryderyk Szprengell + Anna Schran ► Nowy Dwór Mazowiecki
Podejrzewam, że wymienieni panowie (bo domniemuję, że to raczej nie ten sam) są kolonistami i do aktów ślubu mogły zostać złożone np. akty znania... (a przynajmniej taki mi się marzy). Ale tak naprawdę nie mam doświadczenia z dokumentami sprzed 1808 r. i nie wiem czy spodziewać się alegat, czy też w tym okresie nie trzeba było składać dodatkowych dokumentów. W podanym przez AD War-Pr. zestawieniu zasobu metrykalnego nie są w ogóle wymienione alegata. W pradziadzie generalnie wspominają o takim dokumencie, ale akurat nie za te lata (ale znowu jak nie dostali informacji z AD, to nie mogli umieścić w zestawieniu).
A może alegata są częścią składową akt małżeństwa ?
Reasumując:
Czy ktoś z Państwa interesował się może Nowym Dworem Mazowieckim i ma informację o istnieniu bądź nie, alegat sprzed 1808 r. ? A może ktoś z Państwa bywa w tym archiwum i mógłby sprawdzić czy takie dokumenty istnieją ?
Proszę o komentarz.
Przed napisaniem do archiwum, chciałabym posiąść jakąś ogólną wiedzę w tym temacie.
1806 ► 5 ► Jan Fryderyk Szprengel + Anana Sebronowna ► Nowy Dwór Mazowiecki
1806 ► 15 ► Jan Fryderyk Szprengell + Anna Schran ► Nowy Dwór Mazowiecki
Podejrzewam, że wymienieni panowie (bo domniemuję, że to raczej nie ten sam) są kolonistami i do aktów ślubu mogły zostać złożone np. akty znania... (a przynajmniej taki mi się marzy). Ale tak naprawdę nie mam doświadczenia z dokumentami sprzed 1808 r. i nie wiem czy spodziewać się alegat, czy też w tym okresie nie trzeba było składać dodatkowych dokumentów. W podanym przez AD War-Pr. zestawieniu zasobu metrykalnego nie są w ogóle wymienione alegata. W pradziadzie generalnie wspominają o takim dokumencie, ale akurat nie za te lata (ale znowu jak nie dostali informacji z AD, to nie mogli umieścić w zestawieniu).
A może alegata są częścią składową akt małżeństwa ?
Reasumując:
Czy ktoś z Państwa interesował się może Nowym Dworem Mazowieckim i ma informację o istnieniu bądź nie, alegat sprzed 1808 r. ? A może ktoś z Państwa bywa w tym archiwum i mógłby sprawdzić czy takie dokumenty istnieją ?
Proszę o komentarz.
Przed napisaniem do archiwum, chciałabym posiąść jakąś ogólną wiedzę w tym temacie.
- marcinguzek

Beata, w tym archiwum jest osoba, która zajmuje się aktami USC; w miarę dobra jest komunikacja e-mail z nią (powinien być gdzieś w tym wątku) lub telefon?
mi się udało załatwić, przesłanie zdjęć interesujących aktów z tego okresu bardzo sprawnie; mieszkam za granicą więc to było dla mnie dość istotna pomoc;
nie znam tej parafii, wydaje mi się ze jeżeli, nie ma alegata z tego okresu, na pradziad to ich nie ma w ogóle?
przy okazji gdyby Ci były potrzebne alegata z lat późniejszych
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... mazowiecki
pozdrawiam i życzę pomocy w poszukiwaniach
Marcin
mi się udało załatwić, przesłanie zdjęć interesujących aktów z tego okresu bardzo sprawnie; mieszkam za granicą więc to było dla mnie dość istotna pomoc;
nie znam tej parafii, wydaje mi się ze jeżeli, nie ma alegata z tego okresu, na pradziad to ich nie ma w ogóle?
przy okazji gdyby Ci były potrzebne alegata z lat późniejszych
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... mazowiecki
pozdrawiam i życzę pomocy w poszukiwaniach
Marcin