Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

Czy ktoś wie,ile się czeka na skany aktów z ADWP w Warszawie,po przesłaniu opłaty za skany?

Pozdrawiam,

Aleks.
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Witam
Ja dostałam na e-maila 1x na drugi dzień, 2x po 3 dniach po przesłaniu potwierdzenia o przelewie. To było prawie 2 lata temu.
Jak jest teraz - nie wiem.
Pozdrawiam Elżbieta
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

edytowane:
przepraszam, napisałam post nie w tym dziale
Awatar użytkownika
pelasia

Sympatyk

Post autor: pelasia »

Witam
Czy ktos wie czy adres emailowy ADW-P jest aktualny?
Od miesiaca czekam na odpowiedz od nich i nic. :cry:
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Witaj,
Chyba nie o adres tu chodzi. Już parę osób pisało na forum (i moje doświadczenia to potwierdzają), że lepiej dzwonić do archiwów kościelnych i parafii niż pisać maile. Na razie mam skuteczność odpowiedzi 1/8. Odpowiedziało tylko AD w Białymstoku. :)
Pozdrawiam,
Arek
Mirek80

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Mirek80 »

Witaj,
Adres jest aktualny (a przynajmniej był aktualny w kwietniu) - czekałem wtedy trzy tygodnie na odpowiedź.
Pozdrawiam,
Mirek
Sławiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sławiński_Jacek »

Witaj
Ja czekałem na odpowiedź miesiąc czasu. Na skany metryk po uiszczeniu opłaty prawie 3 tygodnie. W międzyczasie dzwoniłem do archiwum. Aktualnie na następne metryki czekam cierpliwie na razie tydzień.

Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
pelasia

Sympatyk

Post autor: pelasia »

Dziękuje bardzo Wam za odpowiedź. Myślałam, że być możne adres nieaktualny, ale skoro mają dłuższy czas odpowiedzi, poczekam jeszcze cierpliwie, ewentualnie spróbuje zadzwonić.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. :)
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Witam,
Wysłałem wczoraj maila z prośbą o akt przodków. przesłałem również 5 zł.
Czy pomimo tego że są wakacje to akt w najbliższym czasie dostanę? pozdrawiam
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: Hermanos »

Witam serdecznie,

czy wspomniana opłata - 5 zł - dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (numer, data itp) czy może wyszukanie odpowiedniego dokumentu na podstawie niepełnych informacji też wchodzi w grę? Już ponad miesiąc temu wysłałem zapytanie o możliwość (i koszt) przeprowadzenia takiej kwerendy ale nie doczekałem się odpowiedzi...

Paweł
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

O ile nic się nie zmieniło (nie sądzę), to dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (parafia, u/m/z, rok, numer). Kwerend nie prowadzą.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

Hermanos pisze:Witam serdecznie,

czy wspomniana opłata - 5 zł - dotyczy kopii konkretnie podanego aktu (numer, data itp) czy może wyszukanie odpowiedniego dokumentu na podstawie niepełnych informacji też wchodzi w grę? Już ponad miesiąc temu wysłałem zapytanie o możliwość (i koszt) przeprowadzenia takiej kwerendy ale nie doczekałem się odpowiedzi...

Paweł
Najlepiej podać, czego, a zwłaszcza gdzie się szuka, bo w przypadku akurat tej diecezji, to praktycznie wszystko jest nie tyle może zindeksowane, co od dawna w indeksacji - może poza samymi parafiami prawobrzeżnej Warszawy. Zakładam, że akta z tych potencjalnie interesujących Cię roczników w Archiwum w ogóle są. Skanu aktu tą drogą oczywiście nie zdobędziesz, ale namiary na akt, które pozwolą ADW-P zlecenie zrealizować - całkiem prawdopodobne.
Pzdr,
RK
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

AD Warszawsko-Praskie - czy ktoś się wybiera?

Post autor: Luziński_Marcin »

Dzień dobry,

czy ktoś wybiera się może niedługo do AD warszawsko-praskiego i miałby chęć i możliwość przejrzeć dla mnie 3 akty (mam numer, lata, parafie)? Z tego co widzę terminy są już porezerwowane na sporo w przód.

Proszę o info na priv lub tutaj.

Pozdrawiam i z góry dziękuję,

ML
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Mam pytanie o Nowy Dwór Mazowiecki (sprzed 1808 r.). Interesują mnie akty ślubu:
1806 ► 5 ► Jan Fryderyk Szprengel + Anana Sebronowna ► Nowy Dwór Mazowiecki
1806 ► 15 ► Jan Fryderyk Szprengell + Anna Schran ► Nowy Dwór Mazowiecki
Podejrzewam, że wymienieni panowie (bo domniemuję, że to raczej nie ten sam) są kolonistami i do aktów ślubu mogły zostać złożone np. akty znania... (a przynajmniej taki mi się marzy). Ale tak naprawdę nie mam doświadczenia z dokumentami sprzed 1808 r. i nie wiem czy spodziewać się alegat, czy też w tym okresie nie trzeba było składać dodatkowych dokumentów. W podanym przez AD War-Pr. zestawieniu zasobu metrykalnego nie są w ogóle wymienione alegata. W pradziadzie generalnie wspominają o takim dokumencie, ale akurat nie za te lata (ale znowu jak nie dostali informacji z AD, to nie mogli umieścić w zestawieniu).
A może alegata są częścią składową akt małżeństwa ?

Reasumując:
Czy ktoś z Państwa interesował się może Nowym Dworem Mazowieckim i ma informację o istnieniu bądź nie, alegat sprzed 1808 r. ? A może ktoś z Państwa bywa w tym archiwum i mógłby sprawdzić czy takie dokumenty istnieją ?
Proszę o komentarz.
Przed napisaniem do archiwum, chciałabym posiąść jakąś ogólną wiedzę w tym temacie.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Beata, w tym archiwum jest osoba, która zajmuje się aktami USC; w miarę dobra jest komunikacja e-mail z nią (powinien być gdzieś w tym wątku) lub telefon?
mi się udało załatwić, przesłanie zdjęć interesujących aktów z tego okresu bardzo sprawnie; mieszkam za granicą więc to było dla mnie dość istotna pomoc;

nie znam tej parafii, wydaje mi się ze jeżeli, nie ma alegata z tego okresu, na pradziad to ich nie ma w ogóle?
przy okazji gdyby Ci były potrzebne alegata z lat późniejszych
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... mazowiecki

pozdrawiam i życzę pomocy w poszukiwaniach
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”