Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
No więc ok
Włodzimierzu proszę o wyrozumiałość
Szukałem w genetece i faktycznie pojawił się interesujący mnie akt ur. nr 4 z 1717r ,akt nr15 z 1719r Józefa Zaremby ale w skanach są rzeczy których nie ogarniam. https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
ale to już ustaliliśmy, że PTG nie tylko genetekę oferuje, tzn tak mi się zdaje, że uznałeś, że indeksacja nie jest niezbędna, by skorzystać z prezentowanych materiałów
podobnie jak nie jest niezbędne podlinkowanie przez innego użytkownika danego aktu (nie powiem wspomagacza, bo już na trochę dłuższym niż bardzo krótki dystans to bardzo przeszkadza, nie pomaga w nauce JAK)
Włodzimierzu ja zdaje sobię sprawę, że kiedy przychodzi na forum taki nowicjusz jak ja to może on być 5 kołem u wozu. Twierdzisz że uznałem indeksacje za zbędną. Pytanie czy chodzi Ci o to bym to ja się tym zajął ? Niestety nowicjusze mają to do siebie, że mają mgliste pojęcie o terminologii. Co do podlinkowania danego aktu to chodzi Ci o to żebym dawał linka bezpośrednio do konkretnego skanu? Jeśli źle rozumiem proszę wyprowadź mnie z błędu.
Tylko przyczynek w kontekście kwestii ksiąg metrykalnych Czyżewa . Moja wiedza pochodzi co prawda sprzed wielu lat stąd ta informacja nie musi być kompletna . Na dodatek Ziemia Nurska to nie moje rewiry ale tych ksiąg jest więcej niż to by wynikało z powszechnych cytowanych tu źródeł. Sprzed 1808 zachowały się w kościelnych archiwach (parafia albo już w diecezjalnym) trydenckie księgi chrztów za lata 1684- 1695, 1722 do 1813 oraz śluby 1722- 1801. No i jest oczywiście sumariusz za lata 1667 - 1808 . Czy są jeszcze inne księgi? Nie wykluczam. Pytać należy w archiwach kościelnych.
Generalna rada – jeśli w internecie nie można znaleźć informacji o księgach za jakiś okres to zawsze należy podejrzewać że
-albo się nie zachowały
- albo.sa właśnie po parafiach albo w archiwach diecezjalnych.
Niekiedy zdjęcia z nich posiadają zagorzali genealodzy starej daty którzy mieli determinację forsować kościelne archiwalne twierdze. Innej możliwości wtedy nie było. W internecie nie było niczego. Teraz jest jakby odwrotnie - czego nie zindeksowano a skanów nie ma w internecie nie istnieje?
Damianie! Nie szukaj tych wczesnych lat 1700 bo to Ci nic nie da , znajdziesz może tylko nazwisko i rok bez żadnych informacji o tej osobie . Skup się na tych informacjach , które przy pomocy nas tu wszystkich chętnych do pomocy niedoświadczonemu genealogowi uzyskałeś .Masz całą rodzinę z tych wczesnych lat a było to trudne. Zacznij od rodziny Adama i Walentyny, od ślubu jej rodziców wtedy będziesz miał dane o jej pochodzeniu. Będzie to trudne bo nie ma tu opracowanej parafii Puchały ale z Geneteki uzyskasz trochę danych i może zadzwoń do parafii i tam się dowiesz jak uzyskać te akty ale musisz mieć rok i numer aktu. Albo w Arch. Państ. oddział w Łomży. I tak już dużo wiesz o potomkach Adama . Uporządkuj sobie wszystkie dane , które od nas uzyskałeś i pracuj dalej , rozwijaj się jako genealog . Powodzenia Irena
dane są nader skąpe - imię i nazwisko i numer aktu w księdze, która jest być może jak napisano powyżej w parafii lub w archiwum diecezjalnym i jest ona po łacinie
"spis" (jak każdy spis:) powinien prowadzić do typowania 'co jest do sprawdzenia'. Ograniczanie się do poszukiwań w obrębie jednej parafii (czy okolicy) jest obarczone błędem. Jak nie ma - ryzyko mniejsze, ale jak "coś pasuje" to pokusa, by porzucić sąsiedztwo bliższe i dalsze w poszukiwaniu "czy jeszcze coś nie pasuje" - duża.. Ale od czegoś trzeba zacząć:)
Dziękuję bardzo za ten spis ,tylko tam zerknąłem i natrafiłem na rok 1682! Niesamowita sprawa ! Pozostaje tylko wertować te papiery
Pozdrawiam
Edit
Ireno właśnie próbuje te wszystkie dane o każdej z osób porządkować. ,daty urodzenia, daty śmierci, daty ślubów itd.
Ciężko jest mi znaleźć jakąś czytelną metodę żeby uwzględnić wszystkie rodzące się dzieci ,tych informacji też jest bardzo dużo.
Pozdrawiam
Pan Eligiusz ma akt ślubu Andrzeja i Józefaty i inne akty na pewno - prośba o kontakt wysłana
to są dane o ślubie z jego drzewa MH
1885
Ślub z:
Józefata Ciborowska (Zaręba)
akt ślubu 13/1885 Rutki, świadkowie: Franciszek Gołaszewski lat 24, Paweł Gołaszewski lat 46 - z Wielobory,
Rutki-Kossaki, podlaskie, 18-312, Polska
9 lut 1885
Małgorzato jesteś aniołem, jeśli chodzi o Andrzeja to dysponuje jedynie aktem zgonu.
Bardzo dziękuję
Dzwoniłem do Pułtuska za radą genialnej Małgorzaty i okazuje się że oni za 26 zł są w stanie wypożyczyć te mikrofilmy akt stanu cywilnego z Czyżewa z lat 1667-1808 Muszę tylko wskazać archiwum do którego mają je przesłać. Rewelacja !
Tak jak to napisałam na 3 str. naszej dyskusji. Najlepiej zapisz to sobie na papierze na arkuszu A4 bo jest wystarczająco duży. ja układam ten arkusz poziomo i z lewej strony zapisuje imię i nazwisko męża pod nim żony łącze je klamra a pod tym ślub a pod nim urodzone dzieci a po prawej stronie przy każdej z tych osób uwagi :data ur. imiona i nazwiska rodziców data śmierci .Może ktoś robi to inaczej w komputerze czy w innej postaci są różne programy ale na początek jest to wygodne.To dziecko które cię interesuje podkreśl sobie i idąc do dołu zapisujesz je ,dopisujesz ,żonę itd. i dojdziesz aż do siebie. I będziesz widział kto następuje po kim. Irena
nie aktów stanu cywilnego ASC od 1808 na tym terenie
metryk tak po prostu, ksiąg parafialnych:) parafii czyżewskiej
nie AP bierze 26 - to zwrot części (niepełnych) kosztów przesyłki
przy wyborze "gdzie przesłać" kieruj się tez stanem czytników, ew. obecnością "na sali" czytnika ze skanerem
Dziękuję za sprecyzowanie Włodzimierzu
Koresponduje z Małgorzatą i wyszły pewne wątpliwości bo może się okazać że w tym Pułtusku mają też tylko sam spis bez aktów.
Kobieta przez telefon twierdziła że te ich akta są zamieszczone na serwisie genealodzy.pl i teraz zastanawiam się czy jest sens to uruchamiać. Pewności mieć nie będę bo kobieta nie weźmie do ręki mikrofilmow żeby to sprawdzić podczas rozmowy telefonicznej
Edit
Jeśli chodzi zaś o ten spis dostępny na genetyce biorąc pod uwagę ewentualną datę ślubu Józefa w 1763r. przeszukałem wszystko od samego początku aż do 1748r. nie widnieje w spisie jako tam urodzony . Więc wyjścia są dwa ,albo urodził się gdzie indziej albo urodził się przed 1725r bo w tym spisie jest luka pomiędzy 1696 a 1725r
Za to jego ślub jest odnotowany pod pozycją 3 czyli wygląda na to że miał miejsce na początku roku 1763
Ostatnio zmieniony wt 25 sie 2020, 14:23 przez Zareba81, łącznie zmieniany 1 raz.
W Pułtusku NA PEWNO mają tylko spis
zagadnienie jest nie czy mają księgi, a czy
istnieją księgi
jeśli istniały to czy zostały zmikrofilmowane
jeśli istniały i zostały zmikrofilmowane, to czy APW O Pułtusk posiada kopie mikrofilmów
jeśli APW O Pułtusk posiada kopie mikrofilmów to czy może (w tym ma prawo) je wypożyczyć
a jeśli ww tak tak tak tak
to gdzie najlepiej (cały czas niestety tylko sieć AP, zainteresowanych by naciskać, by biblioteki włączyć - nie było) je obejrzeć:)