Kopie aktów - legalne czy też nie? (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witajcie,

pozwolę sobie przywołać na moment jeszcze raz temat uzyskiwania kserokopii/fotokopii akt metrykalnych, będących w dyspozycji urzędów stanu cywilnego.

Otrzymałam wczoraj pismo z USC w Olsztynie, w którym kierownik przychyla się do mojego wniosku o wydanie kserokopii asc :) i jednocześnie wskazuje na podstawę prawną takiej decyzji:
(…) uprzejmie informuję, że wydanie 1 str. Kserokopii podlega opłacie skarbowej w wysokości 5 zł /podstawa prawna – tabela opłat skarbowych – załącznik do ustawy o opłacie skarbowej – Dz.U. Nr 225, poz. 1635 z 2006 r./ (…).

Interesujący nas fragment wskazanej tabeli (Część II, pkt. 4) brzmi:
Poświadczenie zgodności duplikatu, odpisu, wyciągu, wypisu lub kopii , dokonane przez organy administracji rządowej lub samorządowej lub archiwum państwowe, od każdej pełnej lub zaczętej stronicy – 5 zł
http://www.lex.pl/serwis/du/2006/1635.htm

Myślę, że do wykorzystania.

Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
kruparobert

Sympatyk

Post autor: kruparobert »

Witam,
pod koniec czerwca zwróciłem się do Wydziału Archiwum USC Warszawa z wnioskiem o wydanie poświadczonej kopii aktu zgonu mojego dziadka. Kilka dni temu otrzymałem odpowiedź "pozytywną" :), po uiszczeniu opłaty 5 zł zostanie mi przesłana kserokopia.
Pozdrawiam
Robert
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

kruparobert pisze:zwróciłem się do Wydziału Archiwum USC Warszawa
Witam.
To ja mam mniej szczescia w tym samym chyba USC;
Po wymianie meili, dostane jednak fotografię cyfrową, ale za posrednictwem Konsulatu w Paryzu
(oplata konsularna 30E :shock: )
kruparobert pisze:po uiszczeniu opłaty 5 zł zostanie mi przesłana
Poczta? Na domowy adres?

Wlasnie o to prosilam, zalaczajac fotokopie dowodu osobistego.
Akt dotyczy przodka w linii prostej.
Wymiana meili trwa :mrgreen:
Pozdrawiam.
Elzbieta
kruparobert

Sympatyk

Witaj Elu
kruparobert pisze:po uiszczeniu opłaty 5 zł zostanie mi przesłana
Poczta? Na domowy adres?

Nie mam stuprocentowej pewności, ale wydaje mi się, że wspomniana kopia dotrze do mnie pocztą na domowy adres,
pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Zwykle przesyłanie dokumentów odbywa się za pośrednictwem USC właściwego dla miejsca zamieszkania, do którego udajemy się po odbiór kopii/odpisu z dowodem tożsamości.

Być może jednak są jakieś odstępstwa od tej reguły...

Pozdrawiam,
Aneta
kruparobert

Sympatyk

Kaczmarek_Aneta pisze:Zwykle przesyłanie dokumentów odbywa się za pośrednictwem USC właściwego dla miejsca zamieszkania, do którego udajemy się po odbiór kopii/odpisu z dowodem tożsamości.

Słyszałem o "zwyczaju" przesyłania dokumentów za pośrednictwem USC właściwego dla miejsca zamieszkania, jednak jak na razie otrzymywałem kopie akt bezpośrednio na adres domowy :)

A tu jeszcze pewna ciekawostka. Pewna urzędniczka powiedziała mi, że:
1) urząd nie kseruje dokumentów (sic!)
2) nie może wydać poświadczonej kopii aktu, ponieważ ja nie posiadam oryginału /tzn. oryginału, który znajduje się w parafii lub w USC?/
Poprosiłem o prawne uzasadnienie i o wydanie decyzji (pozytywnej lub odmownej), ponieważ chciałbym się odwołać do wyższej instancji.
Po kilku dniach kopie akt były już u mnie w domu. Dlaczego urzędniczka na swój sposób interpretowała przepisy prawne? Wydaje mi się, że chciał zbyć petenta i mieć święty spokój.
Pozdrawiam
Robert
Madzialena_KB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Madzialena_KB »

kruparobert pisze:
Kaczmarek_Aneta pisze:Zwykle przesyłanie dokumentów odbywa się za pośrednictwem USC właściwego dla miejsca zamieszkania, do którego udajemy się po odbiór kopii/odpisu z dowodem tożsamości.

Słyszałem o "zwyczaju" przesyłania dokumentów za pośrednictwem USC właściwego dla miejsca zamieszkania, jednak jak na razie otrzymywałem kopie akt bezpośrednio na adres domowy :) ...
Robercie, masz wiele szczęścia, ja nigdy od USC nie otrzymałam odpisów na adres domowy, zawsze przesyłano do USC, gdzie mieszkam, natomiast kopie z AP przychodzą na adres domowy. Czekam na kopię z USC, ciekawe, gdzie przyjdzie :)

pozdrawiam
Magda KB
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

USC nie wysyłają korespondencji na adresy prywatne nie dlatego że mają zakaz, dbają o nasze dane osobowe, czy też inne szczytne cele, ale z bardzo prozaicznej przyczyny. Ich preliminarze wydatków finansowych nie przewidują możliwości zakupu stosownej ilości znaczków pocztowych.
Jak cała sfera budżetowa mają określone "niewielkie" możliwości finansowe, i gdzie jest to możliwe tną koszty.
Madzialena_KB

Sympatyk
Ekspert

Ale przecież między USC także musi przejść "mój" odpis, a nie wszystkie urzędy gmin (miast) mają podpisane umowy z pocztą i płacą ryczałtem. Tak czy inaczej potrzebna jest koperta i znaczek, a przy wniosku o odpis załączam dokumenty wyraźnie poświadczające pokrewieństwo. Można od razy wysłać do mnie, nie pogniewam się :)
vam

Sympatyk

Post autor: vam »

elgra pisze:
Madzialena_KB pisze:
.... ja nigdy od USC nie otrzymałam odpisów na adres domowy, ...
... Moim zdaniem, dostarczanie odpisow do rak wlasnych jest uzasadnione.
Sa dokumentami majacymi moc prawna i co za tym idzie, podlegaja ochronie (jednak naszych) danych osobowych.
Kopie natomiast tej mocy prawnej nie maja, a w moim przypadku dotycza osob juz niezyjacych.
Francuz, proszac o swoj akt urodzenia, wysyla meila, akt dostaje poczta zwykla, bez oplat.

Ciekawa jestem w jakiej formie dostane te "fotografie cyfrowa". CD, wydruk na kartce papieru? ...
Uzasadnione lub nie, miałem dość intrygujący przypadek. Otrzymałem drogą pocztową odpis, o który prosiłem, z informacją, że mam sprawdzić dowód osobisty siebie samego, czy na pewno jestem uprawniony do odbioru.
USC w moim mieście (Wodzisław Śląski) dostało zapewne informację, że ma się zgłosić do siebie samego i wylegitymować, że jest mną, to dostanie odpis.

Krótko mówiąc: USC Kościan zapakowało nie tę przesyłkę w nie tę kopertę, co w rezultacie - nie powiem - bardzo mnie ucieszyło, nie straciłem czasu na wycieczki po urzędach. A USC Wodzisław pewnie wciąż zastanawia się, o co chodzi i dlaczego ma się samo do siebie zgłosić :|
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

vam pisze:Uzasadnione lub nie, miałem dość intrygujący przypadek. Otrzymałem drogą pocztową odpis, o który prosiłem, z informacją, że mam sprawdzić dowód osobisty siebie samego, czy na pewno jestem uprawniony do odbioru.
Witaj vam :D
To ja proponuje Ci poprosic o podstawe prawna, zrobic stosowne odwolanie, itp, itd...
Po co ma byc prosto, jak moze byc skomplikowanie?
Pozdrawiam tych co maja szczescie.
Elzbieta
Koplinski_L

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Koplinski_L »

Witam,

Właśnie wróciłem z wyprawy w rodzinne strony babki, podczas to której postanowiłem
zdobyć kserokopie akt małżeństwa babki, jej ojca i jeszcze jeden akt zgonu. Z gotowym,
wypełnionym formularzem, mając w zanadrzu podstawy prawne, stawiłem się pewnie w
USC w Suwałkach. Pani otrzymawszy wniosek, rzuciła okiem i rzekła, że trzeba będzie chwilę
zaczekać i że należeć się będzie 3x22 zł :> Zwróciłem uwagę, że nie wnioskuję o odpisy skrócone,
ale o kserokopię. Pani się wielce zdziwiła i zatroskała twierdząc, że nie wydają kserokopii.
Zerknęła pytająco na panią Kierownik która właśnie wychodziła z pokoju - ta zaś rzekła, że
owszem wydają ale tylko i wyłącznie w specjalnych przypadkach i zaczeły wypytywać po coż mi te kopie.
Już wietrzyłem aferę, sięgałem po teczkę z podstawami prawnymi chcąc zacząć pouczenia,
kiedy Pani Kierownik USC skinęła z przywoleniem głową i zezwoliła na wydanie kserokopii.
W takiej systuacji korciło mnie żeby panie uświadomić co do sytuacji prawnej, z drugiej
jednak strony skoro łaskawie wniosek mi rozpatrzono pozytywnie jakim byłbym niewdzięcznikiem
naruszając majestat władzy swymi pouczeniami? Dalej się waham czy dobrze zrobiłem
zostawijąc panie w niewiedzy ;)

pozdrawiam,
Łukasz K.
Chalabala_Rafał

Sympatyk

Post autor: Chalabala_Rafał »

Ja otrzymałem już "tonę" kopii dokumentów na mój prywatny adres. Nigdy nie było z tym problemów. Jedynie odpis skrócony odbierałem w USC.
Madzialena_KB

Sympatyk
Ekspert

Witam,
właśnie dostałam odpis do domu :) hura!

Magda KB
Marek_

Sympatyk

Post autor: Marek_ »

Witam.
z przykrością przedstawiam odpowiedź jaką otrzymałem z USC w Krakowie.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 6296c4bdd2
Pismo - wniosek - zostało sporządzone zgodnie z znajdującymi się tu wskazówkami, tj. załączyłem pismo RPO i powołałem stosone podstawy prawne.
Może zrzućmy się na aparat cyfrowy dla urzędu...

Z tego co mi się wydaje, to jeszcze powinni wskazać do jakiego organu należy składać skargę.
Myślicie, że jest sens zalewać ich skargami ?

pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”