Diecezja Łowicka -indeksacja

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

jarekrad pisze:Witam , pytanie do Pana Matusiaka.
Szukam metryk z Kutna lub Łąkoszyna sprzed 1809 roku, nie ma ich w Płocku, a może są w AD Łowicz?
Pozdrawiam Jarek R
Jarku,
Ksiegi sprzed 1809 roku z Kutna mozesz znalezc na parafii.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Przypadkiem nie zaplątały się tam akta z parafii Brochów i Sochaczew przełom XVIII i XIX wieku?
Danka
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Aneto, to ja tylko dodam kilka słów. Jak byłem w łowickim AD prawie rok temu ksiądz porządkował archiwum sam i okazjonalnie z pomocą jednej pani (pewnie tej samej o której wspomniał Piotr). Narzekał jednak bardzo, że ma na to czas tylko we wtorek kiedy jest w budynku archiwum - i to też nie zawsze bo ma pocztę do odebrania, musi wystawić odpisy etc. etc.
Nie widział przeszkód aby mu pomóc przy porządkowaniu i dygitalizacji ksiąg, ale był zdecydowanie przeciwny umieszczaniu zdjęć metryk w Internecie (o katalogu nic nie mówił).
Ksiądz dyrektor przyznał, że tak do końca nie jest pewien co dokładnie ma w pomieszczeniu z księgami. Zresztą, nie dziwiłem się czemu - gdy zajrzałem do magazynu ujrzałem, że księgi były one porozkładane po regałach, stołach, wszędzie. Generalnie były one na regałach ułożone parafiami, ale być może między poszczególnymi tomami plątały się inne.

Piotrze, o Bolimowie pisałem gdzieś wcześniej i gdy ja byłem w AD najstarsze księgi sięgały 1700 r. (jedna księga urodzeń za okres 1700-36). Niestety w tym zespole był straszne braki odnośnie XVIII wieku (np. brak urodzeń za lata 1737-1771, małżeństw sprzed 1796 r.), być może uda się odnaleźć gdzieś w pomieszczeniu z księgami jakieś bolimowskie perełki. :)
I mam nadzieję, że prace porządkowe w Łowiczu będą szły pełną parą i może nawet uda się namówić Księdza Dyrektora na dygitalizację i indeksację zasobu (a w krótszym okresie czasu mam nadzieję, że nie będzie przeszkód w sfotografowaniu dostępnych "katalogów").
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Dolacze sie do Danusi i zapytam sie czy moze ktos z was zauwazyl platajace sie ksiegi z Mazewa :) Nadal mam cicha nadzie, ze tam sa......
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Witam,

To i ja się dopiszę.
Byłem dziś w AD Łowicz. Faktycznie Ksiądz Dyrektor sam i z pomocą jakieś pani zajmował się zbiorami. Jednak stwierdzenie że idzie to "pełną parą" może dawać mylne wyobrażenie bo o ile, owszem pracowali przez cały czas działania archiwum, to materiału jest taki ogrom, a czasu na to i ludzi tak niewiele, że katalogowanie tego zajmie lata.
Byłem w magazynie i potwierdzam, że księgi są wszędzie i jest tego DUŻO. Z jednej strony to martwi bo brak informacji o zbiorach to prawie tak jakby ich nie było ale z drugiej strony zawsze jest nadzieja na to że znajdzie się jakaś perełka.
W moim przypadku tak było bo (o czym już pisali moi szanowni przedmówcy) szukałem Szymanowa i znalazłem niemal kompletny XIX wiek wraz ze skorowidzami urodzonych i zaślubionych, a także księgi z XVIII i XVII wieku. Cudo! :)
Tak, czy inaczej, abyśmy tylko dowiedzieli się co jest w archiwum potrzeba tam zaangażowania znacznych zasobów i ludzkich i czasowych.

Pozdrawiam

Marek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Marku

oczywiście ta "para" oznacza dla mnie, że projekt katalogowania posuwa się naprzód, a że tempo pracy jest takie a nie inne, wynika to z przyczyny technicznych. To dlatego właśnie może warto rozważyć zaproponowanie Księdzu Dyrektorowi wsparcie genealogów (zdjęcia okladek i stron tytułowych ksiąg metrykalnych i opisanie tychże zasobów).
Podobny projekt toczył się w parafii św. Krzyża w Warszawie.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Aneto,

masz rację oczywiście. Sam zastanawiałem się czy nie mógłbym jakoś pomóc. Ale wsparcie większej grupy to by było coś! Na pewno warto zaproponować jakiś projekt który dawałby korzyści i diecezji i nam. Myślę, że wtedy łatwiej byłoby Księdzu Dyrektorowi "przepchnąć" takie rozwiązania "na górze" bo przecież on też ma zwierzchników i sam o wszystkim nie decyduje. Wtedy, tak myślę, musiałby się tym projektem zainteresować ktoś kto poprowadziłby to oficjalnie. Z ramienia PTG czy innej organizacji. Nie wiem nie znam się na tym ale próbować na pewno trzeba i WARTO! :)

Pozdrowienia

Marek
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

I ja bym się deklarował do pomocy. Dobry pomysł - zdjęcia okładek - a potem zabawa w rozpoznawanie i spisywanie. Kilka dni i będzie wszystko skatalogowane. Tych wtorków to może życia zabraknąć...
===========
Arek
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Wybieram się do Łowicza może wejdę do Diecezji popytać
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witajcie,

oczywiście, że przy takich zbiorach i pracach tylko we wtorki (a też pewnie nie wszystkie) możemy czekać długie lata na podstawowy spis zasobów.
Elizo, jeśli uda Ci się nawiązać kontakt, będzie wspaniale. Może nastąpi jakiś przełom.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Kilka dni temu na stronie Diecezji Łowickiej pojawił się komunikat o naborze wniosków w trybie konkursowym o dofinansowanie projektów z Programu: "KONSERWACJA I REWITALIZACJA DZIEDZICTWA KULTUROWEGO"

Jednym z projektów podlegających dofinansowaniu jest:
" rozwój zasobów cyfrowych w dziedzinie kultury, w tym: digitalizacja zabytków ruchomych oraz zabytkowych księgozbiorów, zbiorów piśmienniczych, archiwaliów i zbiorów audio, audiowizualnych i filmowych oraz tworzenie wirtualnych instytucji kultury (zakup wyposażenia i sprzętu służącego do digitalizacji może stanowić integralną część projektu)"

Więcej informacji:
http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/in ... 06&idd=554

Pozdrawiam
Aneta
Pachliński_Paweł

Sympatyk
Adept

Post autor: Pachliński_Paweł »

Miejmy nadzieję, że być może przynajmniej te księgi: http://powiatleczycki.republika.pl/mazew.html

Tropię je, i jakoś nie jestem w stanie potwierdzić tej informacji ( włącznie, z Biurem Parafialnym).
moyra777 pisze:Dolacze sie do Danusi i zapytam sie czy moze ktos z was zauwazyl platajace sie ksiegi z Mazewa :) Nadal mam cicha nadzie, ze tam sa......
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Miło nam poinformować że dzięki staraniom naszej niesamowicie pracowitej Elizy, rusza dygitalizacja i indeksacja zasobów AD Łowicz.
Mamy zgodę Kurii i błogosławieństwo ks. Dyrektora. Niestety nie ma zgody na udostępnienie zasobów w Internecie.
Zasoby będą udostępniane tylko dla osób indeksujących.
Będziemy fotografować jako osoby prywatne na własnym prywatnym sprzęcie.
Pierwsza sesja fotograficzna odbędzie się prawdopodobnie 9 października.
Fotografowane będą w pierwszej kolejności zasoby już skatalogowane. Przewidywane jest również fotografowanie
ksiąg z Parafii które będą przywożone na czas fotografowania do archiwum.

W pierwszym okresie będzie nam potrzebna pomoc finansowa na uzupełnienie sprzętu i dojazdy.
Osoby zainteresowane tym tematem proszone są o kontakt na adres.
leszek(at)cwiklinski.pl

Odpowiedzialnym za całość spraw związanych z dygitalizacją i indeksacją AD Łowicz jest koleżanka Eliza Parcheniak.
Do niej proszę kierować wszelkie zapytania.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Cudowna informacja!
Elizo, jesteś niesamowita! Gratuluję i dziękuję! :k:

Leszku,
czy w miarę Waszych prac w AD Łowicz, udałoby się przedstawić na forum zasób tego archiwum? Łatwiej byłoby się wówczas deklarować co do indeksacji osobom chętnym.

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Diecezja Łowicka -indeksacja

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Podziękowania dla Elizy.
Link do AD Łowicz http://www.diecezja.lowicz.pl/serwis/index.php?id=558
I zasugeruję o odciążenie Elizy od spraw związanych z indeksacją.
Mamy w środowisku wiele osób z doświadczeniem ,które mogą przejąć rolę koordynatora.
Pozdrawiam
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”