Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
wiola.bekarciak

Nazwiska Bękarciak, Głodzik, Sobieraj
Witam.Interesuje mnie pochodzenie nazwisk:Bękarciak:Głodzik:Sobieraj.Z góry dziękuję.Pozdrawiam. 
Gutknecht - nie znalazłam.
Witam po długiej przerwie!:) Swego czasu otrzymałam od Pani, Pani Ewo oraz pomoc odnośnie etymologii nazwisk występujących w mojej rodzinie (za co raz jeszcze dziękuję!)
Być może i ja (jako germanistka z zamiłowania) będę mogła czasami służyć pomocą?
Jeżeli chodzi o nazwisko Gutknecht, to w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono "dobrego sługę"
Pozdrawiam, Kasia Kulesza
Witam po długiej przerwie!:) Swego czasu otrzymałam od Pani, Pani Ewo oraz pomoc odnośnie etymologii nazwisk występujących w mojej rodzinie (za co raz jeszcze dziękuję!)
Być może i ja (jako germanistka z zamiłowania) będę mogła czasami służyć pomocą?
Jeżeli chodzi o nazwisko Gutknecht, to w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono "dobrego sługę"
Pozdrawiam, Kasia Kulesza
- Ewa_Szczodruch

Witaj Wiolu
Oto, co dla ciebie znalazłam...
Bękarciak ( bez daty źródłowej ) - od bękart 'dziecko z nieprawego łoża'.
Glodzik ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od głód.
Sobieraj 1548 - w grupie nazw osobowych pochodzących od imion złożonych typu Sobiesław, od zaimka sobie.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Oto, co dla ciebie znalazłam...
Bękarciak ( bez daty źródłowej ) - od bękart 'dziecko z nieprawego łoża'.
Glodzik ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od głód.
Sobieraj 1548 - w grupie nazw osobowych pochodzących od imion złożonych typu Sobiesław, od zaimka sobie.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
-
Puczkieło_Marta
- Ewa_Szczodruch

Witaj Marto
Puczkieło ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazw osobowych pochodzących od puc 'usta; policzki; brzuszek', od puczyć, pucyć 'gnieść'.
Plachimowicz - nie znalazłam
Może pochodzić od plach 'blacha pancerzowa'; wielki placek z mąki żytniej'.
Puczkieło ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazw osobowych pochodzących od puc 'usta; policzki; brzuszek', od puczyć, pucyć 'gnieść'.
Plachimowicz - nie znalazłam
Może pochodzić od plach 'blacha pancerzowa'; wielki placek z mąki żytniej'.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Arturze
Dąbrowa 1382 - od dąbrowa 'las dębowy'.
Jaklik 1399 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Jak-, typu Jakub, Jakim (=Joachim)
Jaroń 1498 - od imienia Hieronim, w staropolszczyźnie też Jeronim, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia greckiego od hieros 'święty' + onyma 'imię'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Dąbrowa 1382 - od dąbrowa 'las dębowy'.
Jaklik 1399 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Jak-, typu Jakub, Jakim (=Joachim)
Jaroń 1498 - od imienia Hieronim, w staropolszczyźnie też Jeronim, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia greckiego od hieros 'święty' + onyma 'imię'.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Szanowna Pani Ewo , prosilbym o interpretacje nazwisk, w sumie to 1 w 3 formach ponieważ zmieniło się ono w czasie przeprowadzek moich przodków: z tego co mi wiadomo pierwotne brzmienie nazwiska to Zamek z czasem zmieniło sie na Ziamek teraz brzmi Ziomek.
Oraz nazwiska Bronowicka.
Ps. Z góry dziękuję Pani za szybką odpowiedz.
Oraz nazwiska Bronowicka.
Ps. Z góry dziękuję Pani za szybką odpowiedz.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Marku
Parzych 1483 - w grupie nazwisk pochodzących od para 'substancja lotna; dech tchnienie; dwie jednakowe sztuki czegoś'; też od parzyć.
Zientara ( bez daty źródłowej ) - od niemieckiej nazwy osobowej Sinter, ta od imienia złożonego Sindhari.
Parzych 1483 - w grupie nazwisk pochodzących od para 'substancja lotna; dech tchnienie; dwie jednakowe sztuki czegoś'; też od parzyć.
Zientara ( bez daty źródłowej ) - od niemieckiej nazwy osobowej Sinter, ta od imienia złożonego Sindhari.
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Zamek ( bez daty źródłowej ) - od zamek 'urządzenie do zamykania; częśćbroni palnej; gród warowny; pałac'.
Ziamek - nie znalazłam ( nazwisko rzadkie ).
Ziomek (bez daty źródłowej ) - od ziomek 'krewniak, współmieszkaniec'.
Bronowicki - w grupie nazw osobowych pochodzących od imion złozonych typu Bronisław, Bronisąd lub od brona.
( może być nazwą odmiejscową, choć prof. Rymut tego nazwiska tak nie określa, pochodzącą od nazwy miejscowości Bronowice (skierniewickie, gmina Brzeziny ).
Zamek ( bez daty źródłowej ) - od zamek 'urządzenie do zamykania; częśćbroni palnej; gród warowny; pałac'.
Ziamek - nie znalazłam ( nazwisko rzadkie ).
Ziomek (bez daty źródłowej ) - od ziomek 'krewniak, współmieszkaniec'.
Bronowicki - w grupie nazw osobowych pochodzących od imion złozonych typu Bronisław, Bronisąd lub od brona.
( może być nazwą odmiejscową, choć prof. Rymut tego nazwiska tak nie określa, pochodzącą od nazwy miejscowości Bronowice (skierniewickie, gmina Brzeziny ).
-
Puczkieło_Marta