Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Gałusa_Paulina pisze:Witam,
Może wy mi pomożecie w tej sprawie.. Szukam ksiąg metrykalnych z parafii Mąkolice powiat Zgierski. W genetece są one od 1850 roku, natomiast szukam wcześniejszych roczników. Znalazłam na family Search pewną rzecz - link poniżej
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Czy jest możliwość obejrzenia mikrofilmów bez logowania i płatności za przeglądanie ww. ksiąg?
Proszę o radę.

Paulina z Łowicza
Paulina
Księgi z tej parafii są w AP Łódź na mikrofilmach możesz sobie zamówić do archiwum w pobliżu miejsca zamieszkania i przeglądać
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Panie Radku, przeklejam tutaj moje pytanie z innego wątku (księgi parafialne na familysearch.org.) z czerwca zeszłego roku, ponieważ najwyraźniej zawieruszyło się wśród innych wypowiedzi. Czy mógłby Pan coś w tej sprawie doradzić?

Po moim "wstępnym śledztwie" okazuje się, że podczas akcji mikrofilmowania przez mormonów ksiąg metrykalnych z Diecezji Lubelskiej pominięto księgi metrykalne unickie i prawosławne (wg wstępnego rozeznania od XVIII po XX w.) znajdujące się w parafiach rzymskokatolickich, które trafiły tam z cerkwi, które to cerkwie bądź zostały przejęte przez Kościół Rzymskokatolicki, bądź też w ogóle już nie istnieją. Czy w związku z tym można ten fakt jakoś zgłosić do przedstawicieli mormonów?

Z pozdrowieniami

Wiktor
nicky

Sympatyk
Adept

Bochnia, Okulice, Bratucice a mikrofilmy w internecie

Post autor: nicky »

Witam,
ostatnio trafiłam na taką stronę: https://familysearch.org/eng/library/fh ... ns=*,180,0

Nie za bardzo orientuję się czy na podstawie tych informacji można wywnioskować czy i gdzie w zasobach internetowych mogę znaleźć mikrofilmy ksiąg z Okulic i Bratucic? Czy są one tylko dostępne tam na miejscu, do przeglądania?

Ma ktoś może jakieś informacje, czy mogę znaleźć te księgi online?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;)
Monika
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Bochnia, Okulice, Bratucice a mikrofilmy w internecie

Post autor: mmaziarski »

Te mikrofilmy z Okulic i Bratucic są dostępne w czytelniach Mormonów ,w Polsce we Wrocławiu i w Warszawie a także w Archiwum Diecezjalnym.

Mieczysław
MMaziarski
nicky

Sympatyk
Adept

Post autor: nicky »

Czyli jedyną możliwością by mieć do nich dostęp jest udanie się w dane miejsce i osobiste przeglądanie tych ksiąg?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc ;)
Monika
Wiktor_Witek

Sympatyk

Panie Radku, jeżeli nie zna Pan odpowiedzi, to przecież się nie obrażę. Może miałby Pan jednak pomysł do kogo się w tej sprawie zwrócić?

Serdeczne pozdrowienia :-)

Wiktor
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Wiktorze, podpowiadam, do proboszczów, aby udostępniali księgi do dygitalizacji. Z pustego i Salomon nie naleje, ani Mormoni zdjęć nie zrobią.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Re: Nowe CHR - Łódź i Bydgoszcz

Post autor: Mirek.Kozak »

radicalman pisze:Jaskółki mi doniosły, że wkrótce mają zostać otwarte dwa nowe Centra Historii Rodziny - w Łodzi i w Bydgoszczy.
Moje jaskolki donosza natomiast o wielu nowych polskich skanach na familysearch.org
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Wiktor_Witek

Sympatyk

Czy w takim razie sądzisz, że powinienem rozesłać pismo do proboszczów diecezji lubelskiej i zamojskiej w imieniu mormonów z Salt Lake City? Myślisz, że to dobry pomysł?

Pozdrowienia

Wiktor
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

A moje JASKÓŁKI piszczą że warto pomyśleć o stworzeniu centralnej bazy danych
To co tworzone jest w regionach bezpośrednio na skrzydłach JASKÓŁEK << WPADA >> do <<CENTRALNEGO GNIAZDA >> to znacznie ułatwi pracę <<szperaczom” krajowym i zagranicznym
Pozdrawiam Anna .
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

Mirek.Kozak pisze:
radicalman pisze:Jaskółki mi doniosły, że wkrótce mają zostać otwarte dwa nowe Centra Historii Rodziny - w Łodzi i w Bydgoszczy.
Moje jaskolki donosza natomiast o wielu nowych polskich skanach na familysearch.org
W "ostatnich aktualizacjach" nic nie ma na ten temat. Możesz podać więcej szczegółów ?
Kamil Stąporek
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Mirek.Kozak pisze: Moje jaskolki donosza natomiast o wielu nowych polskich skanach na familysearch.org
Z chęcią czegoś nowego się dowiem!

Pozdrawiam,
Radosław Zań
dpawlak

Nieaktywny

Jeśli jesteś mormonem, to jak najbardziej. W innym wypadku podszywałbyś się pod nich, no chyba że masz już ich zgodę. Tylko, że trochę dziwne byłoby, że to ty wysyłasz pismo, a nie mormoni. Ja tam występuję w pismach zawsze we własnym imieniu i ewentualnie tego kto mnie do tego upoważnił.

Druga sprawa, to czy zależy ci bardziej na tym aby to mormoni zdigitalizowali, czy żeby akta zostały zdigitalizowane?
Chodzi o to, czy tylko mormoni gwarantują digitalizację, moim zdaniem nie.

Po trzecie słabo prowadzisz to swoje prywatne śledztwo, bo mormoni nie "latają" po pojedynczych parafiach a organizują(owali) digitalizację hurtową poprzez kurię lub poprzez AP.

Dodam, że często nawet biskup nie ma wpływu na to co przyśle proboszcz, ba często proboszcz sam nie wie co ma i nawet nie chce za bardzo wiedzieć. Tu potrzebna jest wizyta osobista, najlepiej z miejscową osobą, do której proboszcz ma zaufanie, tylko wtedy jest szansa aby się przekonać co faktycznie jest na parafii i możliwość digitalizacji na miejscu.

Tego mormoni za Ciebie nie zrobią.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
dpawlak

Nieaktywny

W lublinie przybyło minus kilkanście tysięcy, "dziękuję" za takie powiększenie zasobu.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Darku,
a co konkretnie?

Przypomnę, że w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-15.phtml
opublikowałam listę parafii, które aktualnie są dosępne online na FS - rozumiem, że wykaz ten jest już nieaktualny?

Pozdrawiam
Aneta
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”