Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wisnia02

Sympatyk

Re: Prośba o rozpoznanie mundurów i jakie lata ?

Post autor: wisnia02 »

Mateusz skąd Ty to wszystko wiesz? pozdrawiam PAweł./
Paweł W.
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Witam,
bardzo proszę o wszelkie informacje o moim dziadku Janie E. Monkiewiczu - w szczególności o odznaczeniach, gdyż niestety nie zachowały się. wiem, że był saperem. Dziadek zginął w 1940 r we Francji w czasie ewakuacji (po podpisaniu kapitulacji)
dziękuję
ewa wojciechowska
Przepraszam, jeszcze adres: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c67 ... e22ac.html
I jeszcze zdjęcie prawopodobnie brata JE Monkiewicz - Witolda - był artylerzystą?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c9b ... f2466.html
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Prośba o rozpoznanie munduru

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
Ułan 1. Pułku Ułanów z szablą wz. 17, ok. 1919 r. W prawdzie nosi czapkę szwoleżerską, ale to albo rodowód z 1. PSzw. albo taki fason. Piękna fotografia. Napisz coś wiecej o tym ułanie.
Pozdrawiam, WZ
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

Post autor: tbienias »

Mateuszu na obu zdjeciach jest ta sama osoba, tylko czemu w dwóch mundurach? no i nieco moj przodek różni się wyglądem tj. na zdjęciu bez biórek jest znacznie bardziej zaokrąglony. co do oznaki na piersi to rzeczywiscie jest inna, aha i nie Sambor a Stryj chyba :)
Rzerzywiscie z ksiazeczki wosjkowej wynika ze sluzył w 53 Pułku, ale widnieje tez informacja, że: "1 wrzesnia 1939 zmobilizowany do 1 p.s.p i bierze udział w wojnie jako strzelec"? co to za jednostka?

Pozdrawiam
TB
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
Ewa- na 1 zdjęciu nie widzę dokładnie czy na naramienniku jest jedna gwiazdka czy dwie. Jeśli jedna to major , jeśli dwie to podpułkownik. Niestety nie potrafię określić odznaki pułkowej na kieszeni, patki wskazują na jakiś pułk saperów.
Odznaczenia od lewej: Krzyż Kawalerski Odrodzenia Polski 5 kl. wz.1921; Krzyż Zasługi RP( podejrzewam że srebrny); Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918-1921; Medal 10-lecia Odzyskania Niepodległości.
Tak odznaczony oficer powinien figurować w rejestrach CAW, warto tam napisać choć jest remont.
2 zdjęcie- kapitan ze sznurem oficerskim, patki wskazują na wojska pancerne.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Może wojsko zrobiło swoje na ćwiczeniach :D Mundury są te same, a że zdjecie w dwóch egzeplarzach to nic nie szkodzi, może chciał jedno podarować komuś lub coś. Tak, Tak Stryj, miałem na myśli Stryj ale Sambor napisałem :)
Najpewniej 1 Pułk Strzelców Podhalańskich pasuje do skrótu, 1 PSP wchodził w skład Armii "Karpaty", 21 Dywizji Piechoty Górskiej. Mobilizacja we wrześniu 1939 roku nie zawsze była do tej jednostki gdzie żołnierz odbywał zasadniczą służbę wojskową.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

a i do Nowego Sącza dużo bliżej niż do Stryja :)
Awatar użytkownika
Bartolllini

Sympatyk

Mundur

Post autor: Bartolllini »

Witam,
Chciałbym się spytać kim była ta osoba i co najważniejsze kiedy mogło zostać zrobione. Domyślam się kto to i kim mogła być, ale jeszcze nie mam dowodów metrykalnych.

Co do munduru to przeszukałem odmęty internetu i jedyną ciekawą rzecz co znalezłem było zdjęcie 2 policjantów z Węgier w mundurze "patrolowym" że tak powiem... :) tutaj chyba jest jakiś galowy. wydaje mi się że to C.K. Zugsfuhrer z policji ale nigdzie takiego wzoru munduru nie znalazłem. Myślę że to policjant, bo jak patrzę na te kogucie pióra to przypomniał mi się od razu fragment z "Przygód Dobrego Wojaka Szwejka": (...)I zawsze spotkała go taka rzecz, kiedy postanawiał, że do domu pójdzie w porządku, a w końcu pokazywało się, że wywrócił gdzieś jakiś płot albo wyprzągł konia dorożkarzowi, albo też chciał sobie przeciągnąć cybuch od fajki kogucim piórem z kapelusza patrolującego policjanta.(...) :D

Pozdrawiam!!!!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a6 ... b4461.html
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba o rozpoznanie munduru

Witaj.

Zgadza się jest to ułan 1 Pułku Ułanów Krechowieckich, szabla polska wz. 17. mundur wz. 17. również. Proporczyk czerwono biały 1 PU. Maciejówka była owszem w pułkach Swoleżerów. Tylko że zdjęcie wykonano na przełomie lat 1918 - 1919 najpewniej. Wtedy w formującej się armii Polskiej zachodziło mnóstwo zmian w umundurowaniu, umundurowanie ujednolicono gdzieś dopiero w latach 1924. Stad też czapka swoleżerska nie jest pomyłką.

Pozdrawiam.
Mateusz.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, tak w czasie powszechnej mobilizacji zależało na czasie a skoro bliżej było do Nowego Sącza Twojemu przodkowi to dlatego też dostał tutaj przydział. 53 p był w dywizji górskiej tak jak 1 psp stąd też zapewne ten przydział.

Pozdrawiam.
Mateusz.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Mundur

Witam.

Jest to jak wspominałeś już Zugsführer czyli Austro - węgierski odpowiednik Plutonowego. Zapewne z któregoś oddziału piechoty Galicyjskiej lub bośniackiej. Miał zielony sznur i kołnierz. Był podoficerem a więc rękawiczki i szabla i właśnie mnie szbla zastanawia. Bo jest to szabla z Armii Francuskiej z okresu wojen napoleońskich a Austiackim temblakiem. Tutaj masz żołnierzy umundurowanych w ten sposób i z charakterystycznymi kapeluszami: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:KuK_I ... e_1898.jpg

Może też to być Żandarmeria ale tego tematu już nie będę drążył.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Awatar użytkownika
tbienias

Sympatyk

to dziękuje bardzo za rozjaśnienie sytuacji :)

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Rozpoznanie mundurów, lata wczesno 20-te XX wieku

Post autor: dorocik133 »

Witam jeszcze raz!
Moi obaj Wujowie walczyli w Powstaniach Śląskich, obydwa zdjęcia dotyczą ich wczesnej młodości
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c46 ... 02f3a.html

To mogło być robione około 1920 roku w mundurach Powstania Śłąskiego, wraz z siotrami

Drugie podobnie choć inny mundur
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb6 ... 20411.html

Pozdrawiam
Dorota
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Rozpoznanie mundurów, lata wczesno 20-te XX wieku

Witam.

Temat Powstań Ślaskich jest mi obcy, ale mogę powiedzieć o zdjeciach tyle że maja najniższe stopnie. I jak najbardziej zdjecia wykonane w 1920 roku. Na zdjęciu ze siostrami mają mundury wz. 19. i zapewne ręcznie szyte zygzaki na patkach i rogatywki wz. 19. Na zdjęciu pojedynczym osoba jest w płaszczu, mi osobiście przypomina on Austriacki płaszcz ułanów tzw. Pełzułanke. Ale oczywiscie tego typu płaszcze z kożuszkiem były spotykane nie tylko w kawalerii CK, także w piechocie. Chociaż rzadziej. Nie pamiętam jaka była sprawa płaszczy w Armii Pruskiej ale zapewne podobna.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Moniko,
bardzo dziękuję za odpowiedź, Jan Edmund Monkiewicz - mój dziadek i już teraz mam pewność Witold Monkiewicz są na listach oficerów 1919-1921 na stronie Muzeum WP. CAW nic o nich nie wie - dzwoniłam!!!??? Pytałam w MWP na jakiej podstawie sporządzili te listy - na podstawie Roczników Oficerskich. Dziadek zginął w 1940 a Witold wyjechał w 1930 z Warszawy do Kielc i nic więcej nie wiemy...
jeszcze raz dziękuję
ewa
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”