Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- t.dzwonkowski

Witam Pani Joanno, poszukuję informacji o swoim pradziadku Piotr Łapka syn Jana miejsce urodzenia Kozienice,
na wojnę ruszył z Warszawy piechotą - info szczątkowe od Rodziny, mieszkał na Dobosza 8 m 23 w Warszawie, przeżył wojnę rosyjsko-japońską, i wrócił do Warszawy piechotą z dość zasobnym portfelem, umarł 2.07.1951 rok w Warszawie, wiem że miał brata Paweł Łapka i o nim nie wiem nic i nikt nie wie, a chciałbym wiedzieć gdyż również noszę te same inicjały walczył na wojnie rosyjsko-japońskiej 1904-1905 rok.
Z poważaniem, Paweł Łapka
na wojnę ruszył z Warszawy piechotą - info szczątkowe od Rodziny, mieszkał na Dobosza 8 m 23 w Warszawie, przeżył wojnę rosyjsko-japońską, i wrócił do Warszawy piechotą z dość zasobnym portfelem, umarł 2.07.1951 rok w Warszawie, wiem że miał brata Paweł Łapka i o nim nie wiem nic i nikt nie wie, a chciałbym wiedzieć gdyż również noszę te same inicjały walczył na wojnie rosyjsko-japońskiej 1904-1905 rok.
Z poważaniem, Paweł Łapka
- Sianin_1948

Dobry wieczór Pani Joanno!
Chciałbym ponowić moją prośbę z 4.11 o sprawdzenie - jeśli to możliwe - nazwiska Wincenty Bednarski, ur. 22 stycznia 1883 r. w Rychłocicach pow. Wieluń. Dziadek brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej (został nawet lekko ranny). Z jednego z zachowanych dokumentów (świadectwo pracy) wynika, że dziadek służył w wojsku rosyjskim jako "zapasowy podoficer".
Pozdrawiam serdecznie, Sianin
Chciałbym ponowić moją prośbę z 4.11 o sprawdzenie - jeśli to możliwe - nazwiska Wincenty Bednarski, ur. 22 stycznia 1883 r. w Rychłocicach pow. Wieluń. Dziadek brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej (został nawet lekko ranny). Z jednego z zachowanych dokumentów (świadectwo pracy) wynika, że dziadek służył w wojsku rosyjskim jako "zapasowy podoficer".
WitajSianin_1948 pisze:Dobry wieczór Pani Joanno!
nie ma takiej potrzeby powtarzania postów - wszystkie czytam dokładnie i wymienione nazwiska zapisuję - jeżeli odnajdę - odpowiem.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Witajrooller pisze:Witam Pani Joanno,
Część mojej rodziny (Sadowscy i Janus) przez pewien czas mieszkała w Moskwie, a pradziadek Stanisław Sadowski służył w armii rosyjskiej przed 1917. Druga część rodziny - Łosakiewicz - mieszkała w St. Petersburgu.
Z góry dziękuję za sprawdzenie tych nazwisk.
Marcin Przeździak
Marcin wpisz nazwisko Łosakiewicz do T: poszukiwania informacji w Rosji Carskiej (prowadzony przez Jerzego i Gabi) - mam przygotowaną dla Ciebie odpowiedź.
Joanna z d. Sawicka
- Aftanas_Jerzy

Witaj Jerzy...j_aftanas pisze:Witam!
Zaglądam czasem do Twoich odpowiedzi i jestem pełen podziwu. Rzadko się zdarza spotkać tak konsekwentną i wytrwałą osobę na naszym forum. Życzę powodzenia.
dziękuję
szkoda, że przed świętami coraz to mniej mam czasu.
Joanna z d. Sawicka
-
Żarecka_Augustyn_Krystyna

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam ! Mój dziadek JÓZEF KOZAK s.Pawła ur1880r ukończył w 1908 ( 09 ? ) Imperatorski Jurewski Uniwersytet -wydział medyczny-w Dorpadzie.
Czy sa jakieś jego dane o póżniejszej służbie ?Bardzo bedę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam Krystyna Ż-A
Czy sa jakieś jego dane o póżniejszej służbie ?Bardzo bedę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam Krystyna Ż-A
Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Miłosz
Pozdrawiam Beata
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Miłosz
Pozdrawiam Beata
- wojtwk1912

- Kontakt:
Witam
Poszukuje informacji o podpułkowniku Janie Wilskim, służącym w armii carskiej na przełomie XIX/XX w. prawdopodobnie jako komendant wojskowy powiatowego dowództwa administracji wojskowej m. Lichwie (obecnie Czekalin ) w Gub. Kałużyńska, oraz o Adamie Wilskim podporucznik 26 pułku piechoty Mohylewskiej, służącym ok. 1855 r. w Warszawie w Twierdzy/Cytadeli Aleksandryjskiej.
Czy w poszukiwaniach na stronach rosyjskich nie natknęłaś się na spis zesłańców polskich po powstaniu kościuszkowskim ? Poszukuje Wawrzyńca Wilskiego, który został zesłany w 1796 r.
Proszę również o inne informację dotyczące osób służących w armii carskiej noszących nazwisko Wilski.
Pozdrawiam Wojtek Wilski
Poszukuje informacji o podpułkowniku Janie Wilskim, służącym w armii carskiej na przełomie XIX/XX w. prawdopodobnie jako komendant wojskowy powiatowego dowództwa administracji wojskowej m. Lichwie (obecnie Czekalin ) w Gub. Kałużyńska, oraz o Adamie Wilskim podporucznik 26 pułku piechoty Mohylewskiej, służącym ok. 1855 r. w Warszawie w Twierdzy/Cytadeli Aleksandryjskiej.
Czy w poszukiwaniach na stronach rosyjskich nie natknęłaś się na spis zesłańców polskich po powstaniu kościuszkowskim ? Poszukuje Wawrzyńca Wilskiego, który został zesłany w 1796 r.
Proszę również o inne informację dotyczące osób służących w armii carskiej noszących nazwisko Wilski.
Pozdrawiam Wojtek Wilski
Witam,
Pani Joanno, bardzo prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Ostrowski: Adam, Henryk, Jan, Janusz, Józef, Wojciech, lata ok 1830-1918.
Z góry dziękuję
Adam Ostrowski
Pani Joanno, bardzo prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Ostrowski: Adam, Henryk, Jan, Janusz, Józef, Wojciech, lata ok 1830-1918.
Z góry dziękuję
Adam Ostrowski
Witaj Wojtku...wojtwk1912 pisze:Witam
Pozdrawiam Wojtek Wilski
tak na szybkiego wpisałam do T: Wykaz nazwisk...Jana Wilskiego , postawiłam znak zapytania przy otczestwie dlatego, że widniał skrót ale w 99,9% wychodzi na to że Lwowicz.
co do zesłańców ...konkretnego spisu nie widziałam chyba, że jakoś inaczej jest to ujęte w księgach; natrafię - odpiszę.
Joanna z d. Sawicka
Witaj, dziękuję bardzo za szybką odpowiedźjoanna23 pisze:Witajrooller pisze:Witam Pani Joanno,
Część mojej rodziny (Sadowscy i Janus) przez pewien czas mieszkała w Moskwie, a pradziadek Stanisław Sadowski służył w armii rosyjskiej przed 1917. Druga część rodziny - Łosakiewicz - mieszkała w St. Petersburgu.
Z góry dziękuję za sprawdzenie tych nazwisk.
Marcin Przeździak
Marcin wpisz nazwisko Łosakiewicz do T: poszukiwania informacji w Rosji Carskiej (prowadzony przez Jerzego i Gabi) - mam przygotowaną dla Ciebie odpowiedź.
Jak zasugerowałaś wpisałem zapytanie na wskazanym przez Ciebie forum. Ale ponawiam też pytanie o Stanisława Sadowskiego.
Marcin