Geneteka - nasze wspólne dzieło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
@Sroczyński_Włodzimierz
Przecież napisałam powyżej, że Linki do skanów wstawia administrator Geneteki Po rezygnacji Leszka Ćwiklińskiego ja przejęłam obowiązki głównego administratora bazy. Więc nie rozumiem w czym problem.
@Joanna_Januszewska
Dziękuję Joanno za informację. Linki niebawem zostaną poprawione.
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
@Sroczyński_Włodzimierz
Przecież napisałam powyżej, że Linki do skanów wstawia administrator Geneteki Po rezygnacji Leszka Ćwiklińskiego ja przejęłam obowiązki głównego administratora bazy. Więc nie rozumiem w czym problem.
@Joanna_Januszewska
Dziękuję Joanno za informację. Linki niebawem zostaną poprawione.
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Problem? Już wszystko wyjaśnione: Marta Nalazek decyduje o uzupełnieniu bądź modyfikacji przysyłanych danych poprzez wstawienie linków prowadzących bezpośrednio do pliku z bazy NAC zamiast przesłanych do podstrony w szukajwarchiwach.pl w ramach funkcji administratora geneteka.genealodzy.pl
Nie wiedziałem kto jest administratorem geneteki - mail z adresu geneteka@genealodzy.pl ma podpis nie "Marta Nalazek",a "Leszek Ćwikliński", Leszek zgłaszał rezygnację, żaden "organ" PTG nie powiadomił o przekazanie Tobie geneteki, a i informacja od Ciebie że jesteś administratorem geneteki mi jakoś umknęła.
Teraz wiem.
Dziękuję
Nie wiedziałem kto jest administratorem geneteki - mail z adresu geneteka@genealodzy.pl ma podpis nie "Marta Nalazek",a "Leszek Ćwikliński", Leszek zgłaszał rezygnację, żaden "organ" PTG nie powiadomił o przekazanie Tobie geneteki, a i informacja od Ciebie że jesteś administratorem geneteki mi jakoś umknęła.
Teraz wiem.
Dziękuję
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Czyli jednak byl?Sroczyński_Włodzimierz pisze:Problem? Już wszystko wyjaśnione
Bo takiej decyzji nie bylo, ale ktoś musi się chyba tym zajmować? Jakoś nie mam serca zostawić Geneteki samej sobie.Sroczyński_Włodzimierz pisze: żaden "organ" PTG nie powiadomił o przekazanie Tobie geneteki, a i informacja od Ciebie że jesteś administratorem geneteki mi jakoś umknęła.
I przy okazji prosze wytlumacz to:
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 6817#56817
i poniższeSroczyński_Włodzimierz pisze:http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/97/
skan 554
http://szukajwarchiwach.pl/72/159/0/-/97/str/1/56/#tab2
bardzo prosiłbym o ostrożne używanie 91.207... etc (np ograniczenie do rejestrów i bardziej zbiorowych niż indywidualnych potrzeb)
są już dostępne skany poprzez www.szukajwarchiwach.pl tzn przez docelowy sposób
Pozdrawiam, z góry dziękuję
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... 2983#52983
W czyim imieniu jest to pisane i w jakim celu?Sroczyński_Włodzimierz pisze:http://91.207.156.23/scans/72/158/0/0/11/1.jpg
znaczy się już uploadowali ale jeszcze do ZOSI nie podłączyli..może jutro?
zainteresowanym miłej zasysającej nocki życzę:))))
Bo raczej nie w imieniu NAC.
Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Marta
-
Sroczyński_Włodzimierz

Skoro masz inne informacje dotyczące NAC to je upublicznij może?
Ja będę opierał się na swoich źródłach i pisał w swoim imieniu w oparciu o te informacje, te źródła, które mam, takoż będę działał.
Prośbę podtrzymuję, decyzję o zmianie linków zastosowałem tam gdzie mogłem, od momentu otrzymania prośby o niestosowanie linków do jpgów ich nie stosuję.
O wykorzystaniu prac WZI dla dowolnych celów (w tym dalszych opracowań) podjęliśmy na początku i je nie zmieniamy.
Co oznacza, że każdy może indeks wykorzystać jak chce, dodając, uzupełniając etc pod warunkiem podania z jakich źródeł czerpał i kto jest autorem. WZI nie ponosi odpowiedzialności za to co się dalej z tym dzieje. Jest autorem wersji bazowej, która geneteka otrzymała.
Za ew. skutki spowodowany omijaniem statystyk "szykajwarchiwach" spowodowanych bezpośrednim linkowaniem jpgów -czyli np zaprzestaniem publikacji kolejnych skanów WZI odpowiedzialności nie ponosi.
Reszta jest poza mną i WZI -pukałem gdzie mogłem aby m.in Przemienienie Pańskie Urodzenia 1871 nie miały już podlinkowanych jpgów z ominięciem szukajwarchiwach.pl. Wiadomość przesłałem Ci na kilka dni przed tym jak umieściłaś je w genetece (z Andrzejem również z linkami bezpośrednimi)
Twój wybór, Twoja funkcja, ew. decyzja PTG. WZI (w tym ja) zrobiliśmy wszystko w rozsądnych granicach aby tak się nie stało, choć nie było to łatwe ani przyjemne, a raczej przeciwnie.
Pozdrawiam
Ja będę opierał się na swoich źródłach i pisał w swoim imieniu w oparciu o te informacje, te źródła, które mam, takoż będę działał.
Prośbę podtrzymuję, decyzję o zmianie linków zastosowałem tam gdzie mogłem, od momentu otrzymania prośby o niestosowanie linków do jpgów ich nie stosuję.
O wykorzystaniu prac WZI dla dowolnych celów (w tym dalszych opracowań) podjęliśmy na początku i je nie zmieniamy.
Co oznacza, że każdy może indeks wykorzystać jak chce, dodając, uzupełniając etc pod warunkiem podania z jakich źródeł czerpał i kto jest autorem. WZI nie ponosi odpowiedzialności za to co się dalej z tym dzieje. Jest autorem wersji bazowej, która geneteka otrzymała.
Za ew. skutki spowodowany omijaniem statystyk "szykajwarchiwach" spowodowanych bezpośrednim linkowaniem jpgów -czyli np zaprzestaniem publikacji kolejnych skanów WZI odpowiedzialności nie ponosi.
Reszta jest poza mną i WZI -pukałem gdzie mogłem aby m.in Przemienienie Pańskie Urodzenia 1871 nie miały już podlinkowanych jpgów z ominięciem szukajwarchiwach.pl. Wiadomość przesłałem Ci na kilka dni przed tym jak umieściłaś je w genetece (z Andrzejem również z linkami bezpośrednimi)
Twój wybór, Twoja funkcja, ew. decyzja PTG. WZI (w tym ja) zrobiliśmy wszystko w rozsądnych granicach aby tak się nie stało, choć nie było to łatwe ani przyjemne, a raczej przeciwnie.
Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
biblioteka

- Kontakt:
-
Nizioł_Krzysztof

Witam,Ćwikliński_Leszek pisze:Szukamy chęnych do pomocy przy indeksowaniu:
(...)
Z parafii Rajgród [woj. podlaskie]
Śluby 1754-72a - bez spisów, j. łac.
Śluby 1772b-79 - bez spisów, j. łac.
Śluby 1798-1812 - bez spisów, j. pol.
Urodzenia 1785-99 - bez spisów, j. łac.
Urodzenia 1802-07 – bez spisów, j. pol.
Urodzenia 1808-18 – bez spisów, j. pol., łac.
Urodzenia 1818-25 – bez spisów, j. pol. / łac.
Zgony 1805-1825 - bez spisów, j. polski
(...)
Skanami dysponuje Bartosz Choroszewski
Czy ktoś zajmuje się indeksowaniem powyższych dokumentów? Widzę, że do Geneteki dodane są tylko zgony i urodzenia 1833-1849.
W zasobach w trakcie indeksacji odnalazłam informację o opracowywaniu urodzeń 1785-1828 przez M. Bronkowskiego. A co ze ślubami?
Próbowałam kontaktować się z Bartoszem Choroszewskim, ale nie dostałam odpowiedzi.
Ewelina zd. Miliszewska
Przodkowie:
Miliszewski, Siwko, Grabowski, Basiewski, Kuberski, Zawistowski, Konopko, Poniatowski, Adamski, Mikulski (woj. podlaskie)
Paździor, Kosiara, Zientara, Krawczyk, Jałocha, Machynia (woj. świętokrzyskie)
Przodkowie:
Miliszewski, Siwko, Grabowski, Basiewski, Kuberski, Zawistowski, Konopko, Poniatowski, Adamski, Mikulski (woj. podlaskie)
Ewelino,
Urodzenia z Rajgrodu 1785-1825 zostały już przeze mnie zindeksowane i właśnie dziś odebrałem informacje od Bartosza Choroszewskiego, że lata 1802 - 1825 zostały sprawdzone i niebawem znajdą się w Genetece. Lata 1785-1802 są w tej chwili pieczołowicie weryfikowane przez Bartosza (prawdopodobnie z tego względu nie uzyskałaś od niego odpowiedzi). Niestety jest to trudny materiał i weryfikacja może zająć trochę czasu.
Nad ślubami 1754-1812 aktualnie pracuję - myślę, że indeksy w Genetece pojawią się przed końcem roku.
Pozdrawiam
Mirosław Bronakowski
Urodzenia z Rajgrodu 1785-1825 zostały już przeze mnie zindeksowane i właśnie dziś odebrałem informacje od Bartosza Choroszewskiego, że lata 1802 - 1825 zostały sprawdzone i niebawem znajdą się w Genetece. Lata 1785-1802 są w tej chwili pieczołowicie weryfikowane przez Bartosza (prawdopodobnie z tego względu nie uzyskałaś od niego odpowiedzi). Niestety jest to trudny materiał i weryfikacja może zająć trochę czasu.
Nad ślubami 1754-1812 aktualnie pracuję - myślę, że indeksy w Genetece pojawią się przed końcem roku.
Pozdrawiam
Mirosław Bronakowski
-
Choroszewski_Bartosz

Witam,ewe pisze:
Witam,
Czy ktoś zajmuje się indeksowaniem powyższych dokumentów? Widzę, że do Geneteki dodane są tylko zgony i urodzenia 1833-1849.
W zasobach w trakcie indeksacji odnalazłam informację o opracowywaniu urodzeń 1785-1828 przez M. Bronkowskiego. A co ze ślubami?
Próbowałam kontaktować się z Bartoszem Choroszewskim, ale nie dostałam odpowiedzi.
potwierdzam to, co napisał Mirosław Bronakowski. Urodzenia z lat 1802-1832 z Rajgrodu wysłałem do administratora Geneteki wczoraj, następny indeks [urodzenia 1785-1799] muszę jeszcze porównać z mikrofilmami, bo zostało dużo znaków zapytania - potrwa to co najmniej kilka tygodni.
Odpowiedź na pytanie o indeksy przesłałem 2 maja.
Pozdrawiam
Bartosz Choroszewski
Bartoszu, bardzo przepraszam. Zajrzałam teraz do skrzynki (pomimo, że nie mialam żadnych powiadomień o nowych wiadomościach) i rzeczywiście mam dwie nieprzeczytane wiadomości, w tym jedna w sprawie właśnie indeksacji. Chyba pasują tutaj te ikonki:
Jeszcze raz przepraszam i dziękuję.
Ewelina zd. Miliszewska
Przodkowie:
Przodkowie:
- Dorota_Dąbrowska

-
Marciszewska_maria

Witaj Mario,
Do mnie nie dotarły. Widocznie gdzies utknęły po drodze. Proszę prześlij je na maila genetekowego. Na pewno już wszystko będzie ok.
Inne osoby, które też wysłały swoje indeksy, ale nie zostały one wymienione w poście z 15.06., również proszę o powtórne nadesłanie plików. Przepraszam za kłopot i zamieszanie.
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
Do mnie nie dotarły. Widocznie gdzies utknęły po drodze. Proszę prześlij je na maila genetekowego. Na pewno już wszystko będzie ok.
Inne osoby, które też wysłały swoje indeksy, ale nie zostały one wymienione w poście z 15.06., również proszę o powtórne nadesłanie plików. Przepraszam za kłopot i zamieszanie.
Pozdrawiam,
Marta Nalazek
-
Marciszewska_maria