Księgi parafialne na Family Search.org cz.1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
radicalman

Nie wiem jak wyglądał proces digitalizowania w diecezji lubelskiej, więc niezbyt mogę się wypowiedzieć. Stronami były FS i diecezja i akcja pewnie dotyczyła ksiąg RK. Jak napisał ”dpawlak” - zazwyczaj księgi są digitalizowane w archiwum a nie w parafiach. Nie sądzę, że w gestii diecezji RK jest digitalizowanie ksiąg innych wyznań, które mogą obecnie znajdować się w parafiach kościoła RK.
To też nie działa na zasadzie - dajmy cynk mormonom i oni się tym zajmą. W chwili obecnej jest wiele grup inicjatywnych, również na lubelszczyźnie, które z chęcią by podigitalizowały. Kwestia pewnie rozbija się o wywalczenie zgód do tego. Nie sądzę, że mormoni mają jakąkolwiek większą MOCw „otwieraniu drzwi” niż inne grupy digitalizujące polskie zasoby.
R.
To też nie działa na zasadzie - dajmy cynk mormonom i oni się tym zajmą. W chwili obecnej jest wiele grup inicjatywnych, również na lubelszczyźnie, które z chęcią by podigitalizowały. Kwestia pewnie rozbija się o wywalczenie zgód do tego. Nie sądzę, że mormoni mają jakąkolwiek większą MOCw „otwieraniu drzwi” niż inne grupy digitalizujące polskie zasoby.
R.
Re: Nowe CHR - Łódź i Bydgoszcz
Nie wiem co konkretnie, w zakładce Lublin było ponad 400 tys obecnie jest 395 tys. być może tylko przesunięto część gdzie indziej. To mogło sprawić wrażenie, że gdzieś przybyło, jednak w Lublinie ubyło.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Darku,
na pewno, jeśli chodzi o parafie, to wg moich wyliczeń jest ich tyle, ile było, czyli w folderze Kielce - 1 i w folderze Lublin - 139.
Być może pousuwano jakieś zdublowane skany? Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam
Aneta
na pewno, jeśli chodzi o parafie, to wg moich wyliczeń jest ich tyle, ile było, czyli w folderze Kielce - 1 i w folderze Lublin - 139.
Być może pousuwano jakieś zdublowane skany? Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam
Aneta
- Mirek.Kozak

O ile dobrze pamietam, to "jaskolki donosza" w j. polskim oznacza zdarzenie w czasie przyszlym.Mirek.Kozak pisze:Moje jaskolki donosza natomiast o wielu nowych polskich skanach na familysearch.org
Jaskolki donosza o nowych skanach - to znaczy, ze nowe skany ukaza sie jutro, pojutrze, w przyszlym miesiacu, a nie, ze zostaly juz opublikowane.
Aby uniknac nieporozumien, poprawiam sie:
Moje jaskolki donosza natomiast o wielu nowych polskich skanach na familysearch.org, ktore wkrotce zobaczymy w sieci.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
-
Janina_Tomczyk

Dziękuję Aneto za przypomnienie Twojej listy, która porządkuje informacje o tym co jest opublikowane na FS. Nasze poszukiwania ciągle się aktualizują o każdego odnalezionego przodka i dzięki Tobie znacznie łatwiej jest szukać potrzebnej parafii w tych zbiorach skanów.Kaczmarek_Aneta pisze:Darku,
a co konkretnie?
Przypomnę, że w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-15.phtml
opublikowałam listę parafii, które aktualnie są dosępne online na FS - rozumiem, że wykaz ten jest już nieaktualny?
Pozdrawiam
Aneta
Niestety brakuje w zakładce po lewej stronie takiej pozycji, a wykaz na forum szybko umyka.
Pozdrawiam
Janina
W przypadku lubelskich zasobów na stronie głównej http://lubgens.eu/portal.php
wystarczy wejść w link opisany FamilySearch i mamy listę od razu jako linki do zasobów.
wystarczy wejść w link opisany FamilySearch i mamy listę od razu jako linki do zasobów.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Janina_Tomczyk

A pozostałe województwa? Nie tylko lubelskie nas interesuje. Mnie bardzo interesuje łódzkie, wielkopolskie, mazowieckie, kujawsko-pomorskie, podlaskie i pomorskie. Aneta dostarcza wiele niezwykle potrzebnych informacji i jest dokładna w tym co robi.dpawlak pisze:W przypadku lubelskich zasobów na stronie głównej http://lubgens.eu/portal.php
Pozdrawiam
Janina
- Kaczmarek_Aneta

Janino,
dziękuję.
Oczywiście linki lubgens.eu są wygodniejsze niż moja robocza lista - dobrze byłoby mieć całość tak podlinkowaną.
___
A propos tajemniczych jaskółek Mirka - napisałam do Support Team FamilySearch z pytaniem o to, co i kiedy zamierzają zamieścić w polskich zbiorach. Jak tylko nadejdzie (jeśli) odpowiedź, dam oczywiście znać.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Ps.
Jestem pod wrażeniem szybkości, z jaką otrzymałam odpowiedź od Family Search. W skrócie - FS nie udziela na zewnątrz informacji na temat planów co do publikacji nowych zasobów z powodu różnych czynników (np. umów kontraktowych, czy np. pracy serwera), które mogą mieć wpływ na proces publikacji zbiorów online. Część historycznych akt pochodzi z projektów indeksacyjnych, które można przejrzeć w zakładce Projekty ( dla Polski wymienione zostały 3 projekty:
https://familysearch.org/indexing/projects#list-view )
FamilySearch zachęca do przesyłania swoich pomysłów zamieszczenia konkretnych materiałów, które naszym zdaniem warto byłoby dodać do kolekcji online.
Aby wysłać wniosek należy skorzystać z zakładki Feedback, która znajduje się na dole strony: https://familysearch.org/
Zamieszczam oryginalną odpowiedź:
dziękuję.
Oczywiście linki lubgens.eu są wygodniejsze niż moja robocza lista - dobrze byłoby mieć całość tak podlinkowaną.
___
A propos tajemniczych jaskółek Mirka - napisałam do Support Team FamilySearch z pytaniem o to, co i kiedy zamierzają zamieścić w polskich zbiorach. Jak tylko nadejdzie (jeśli) odpowiedź, dam oczywiście znać.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Ps.
Jestem pod wrażeniem szybkości, z jaką otrzymałam odpowiedź od Family Search. W skrócie - FS nie udziela na zewnątrz informacji na temat planów co do publikacji nowych zasobów z powodu różnych czynników (np. umów kontraktowych, czy np. pracy serwera), które mogą mieć wpływ na proces publikacji zbiorów online. Część historycznych akt pochodzi z projektów indeksacyjnych, które można przejrzeć w zakładce Projekty ( dla Polski wymienione zostały 3 projekty:
https://familysearch.org/indexing/projects#list-view )
FamilySearch zachęca do przesyłania swoich pomysłów zamieszczenia konkretnych materiałów, które naszym zdaniem warto byłoby dodać do kolekcji online.
Aby wysłać wniosek należy skorzystać z zakładki Feedback, która znajduje się na dole strony: https://familysearch.org/
Zamieszczam oryginalną odpowiedź:
Dear Aneta Kaczmarek,
Thank you for contacting FamilySearch Historical Records regarding future Polish collections.
Information about upcoming collections is not made available prior to publication due to various factors that can affect the publication time line, such as contract agreements with record custodians or partnership societies, final assembly considerations, server capacity, geographic considerations, prioritization of collections at risk, delivery type, and so forth.
A portion of Historical Records comes from FamilySearch indexing. You can view the list of projects that are being indexed for inclusion in Historical Records on the Projects tab of the FamilySearch indexing website. Again, there is no specific time frame for the publication of indexing projects, since they are governed by the same considerations as indicated above.
If you would like to request that a specific collection be added to our online collections, please follow these instructions.
1. Go to the FamilySearch website.
2. Scroll down to the bottom of the page, and click on the Feedback button.
3. Click on Share your ideas, and post your request.
4. Or use a direct link to FamilySearch "Send Us Feedback" website. Then click on Share your ideas and post your request.
Note: Posting does not guarantee that familysearch.org will be able to acquire the collection or have rights to publish it, but the requests will be seen by those who make decisions about which collections are published.
We wish you continued success in researching your ancestors.
Sincerely,
FamilySearch Historical Records
support -@- familysearch.org
Ostatnio zmieniony śr 09 kwie 2014, 21:09 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie trochę nie do mnie, z tego co się orientuję w każdym wymienionym rejonie poza Podlasiem działa jakieś TG, niech robią.
Nie wszystkie województwa są opublikowane, więc chcieć to nie zawsze móc.
https://familysearch.org/search/collect ... Id=1927187
Tu są poszczególne zasoby mormońskie w Polsce.
Tu jest wszytko czego potrzeba, nawet osobnych list nie trzeba robić, chyba tylko po to by porównać co się zmieniło.
Tyle, że to każdy może zrobić kopiujac stronę na dysk, niemal zero wysiłku, po co oglądać się na innych?
Nie wszystkie województwa są opublikowane, więc chcieć to nie zawsze móc.
https://familysearch.org/search/collect ... Id=1927187
Tu są poszczególne zasoby mormońskie w Polsce.
Tu jest wszytko czego potrzeba, nawet osobnych list nie trzeba robić, chyba tylko po to by porównać co się zmieniło.
Tyle, że to każdy może zrobić kopiujac stronę na dysk, niemal zero wysiłku, po co oglądać się na innych?
- Mirek.Kozak

Aneto,Kaczmarek_Aneta pisze:A propos tajemniczych jaskółek Mirka - napisałam do Support Team Family Search z pytaniem o to, co i kiedy zamierzają zamieścić w polskich zbiorach. Jak tylko nadejdzie (jeśli) odpowiedź, dam oczywiście znać.
mozesz mi podac jeden (jeden) przyklad, kiedy Mormoni podaja swoje plany publikowania metryk? Moze Twoje pytanie im zadane spowoduje zmiane w ich postawie...
O nowych skanach dowiesz sie nastepnego dnia po ich opublikowaniu w sieci.
- Kaczmarek_Aneta

Mirku,
tak się składa, że nie wiedziałam jak ta kwestia przedstawiała się dotychczas, stąd pozwoliłam sobie zapytać u źródła.
Z pewnością nie robiłabym tego, gdybyś w swoim ogłoszeniu od razu zaznaczył, że wiedza "co i kiedy" jest niedostępna.
Niewątpliwie o nowych skanach dowiem się po ich publikacji.
Pozdrawiam,
Aneta
tak się składa, że nie wiedziałam jak ta kwestia przedstawiała się dotychczas, stąd pozwoliłam sobie zapytać u źródła.
Z pewnością nie robiłabym tego, gdybyś w swoim ogłoszeniu od razu zaznaczył, że wiedza "co i kiedy" jest niedostępna.
Niewątpliwie o nowych skanach dowiem się po ich publikacji.
Pozdrawiam,
Aneta
-
radicalman

Panie Mirku,
FamilySearch nie publikuje swoich planów co do publikacji i nie sądzę by to się zmieniło, gdyż ma swoje powody, aby tak czynić.
Nie wiem skąd ma Pan „jaskółki” o planach publikacji polskich skanów na FS, ale szczerze chcę wierzyć, że nie pisze Pan swoich dywagacji, tylko ma jakieś podstawy po temu. Jako wolontariuszowi CHR we Wrocławiu nic o tym nie wiadomo, ale nie jestem w tym temacie alfą i omegą.
Poza tym, chciałem delikatnie zauważyć, że wątek oryginalnie był o czymś innym i zrobił się OT.
Pozdrawiam,
Radosław Zań
FamilySearch nie publikuje swoich planów co do publikacji i nie sądzę by to się zmieniło, gdyż ma swoje powody, aby tak czynić.
Nie wiem skąd ma Pan „jaskółki” o planach publikacji polskich skanów na FS, ale szczerze chcę wierzyć, że nie pisze Pan swoich dywagacji, tylko ma jakieś podstawy po temu. Jako wolontariuszowi CHR we Wrocławiu nic o tym nie wiadomo, ale nie jestem w tym temacie alfą i omegą.
Poza tym, chciałem delikatnie zauważyć, że wątek oryginalnie był o czymś innym i zrobił się OT.
Pozdrawiam,
Radosław Zań
- Mirek.Kozak

Aneto,
Gdybys zapytala sie mnie bezposrednio - tak jak to zrobilo kilkanascie innych osob - to wiedzialabys troche wiecej...
Gdybys zapytala sie mnie bezposrednio - tak jak to zrobilo kilkanascie innych osob - to wiedzialabys troche wiecej...
-
radicalman

Jeśli więc jest coś więcej do wiedzenia - to zapraszam śmiało na forum!Mirek.Kozak pisze:Aneto,
R.
- Mirek.Kozak

Chetnie odpowiem jesli to wytlumaczysz:
pol roku temu podpisywales sie jako:
Pozdrawiam,
Radosław Zań
Centrum Historii Rodziny
we Wrocławiu
tutaj:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#161686
pol roku temu podpisywales sie jako:
Pozdrawiam,
Radosław Zań
Centrum Historii Rodziny
we Wrocławiu
tutaj:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=#161686