Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

Być może chodzi o żydowskie imię Hapa?
beatadaniluk pisze:Mam dylemat - jakie to może być imię Haphie, indeksując jedną z parafii Nadbużańskiego Podlasia natrafiłąm na takie imię. Jedyne co przychodzi mi na myśl to Ahapia, rodzina raczej greko-katolicka, ale co któres dziecko chrzczone w rycie rzymskim.

pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Jak powinnam to zapisać? W rubryce H jako "Zielonedrzewo" czy też w rubryce H "Zielone" a "Drzewo" w rubryce I? Proszę o sugestie
Pozdrawiam,
Renata Majewska[/quote]
Witaj.
Obowiązuje prosta zasada .
Jeżeli nazwisko zapisano w całości np.Zielonedrzewo " to tylko w rubryce
H , dwuczęściowe rozdzielone spacją w rubrykach H i I ,,Zielone drzewo".
H ,,Zielone" I ,,Drzewo" .
Nazwiska typu Roussou de Montez :) wpisujemy w H Roussou , a w I Montez de .
Pozdrowienia
Waldemar
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Na praktykę w uwagach (choćby ze znakiem zapytania) zapisałbym zielone drzewo grunbaum a zielony kamień grunstein, bo pod takimi nazwiskami pewnie występowali, a urzędnik je "jedynie" spolszczył. Pogodziłbym tym samym rygoryzm rzetelnego streszczenia dokumentu z podpowiedzia do ewentualnej kwerendy genealogicznej. Nie spodziewam się bowiem aby szukający przodków natknął się na inne zielone drzewa i kamienie.
Pozdrawiam
jackun

Sympatyk
Tytan

Post autor: jackun »

Problem tylko w tym, że wyszukiwarka geneteki nie wyszukuje nazwisk w polu z uwagami. Dlatego odszedłbym w tym przypadku od 'prostej' zasady i umieścił nazwiska Grunbaum i Grunstein w kolumnie G lub H. (Inaczej metryka będzie 'martwa' w kontekście możliowości jej odnaleznienia za pomocą wyszukiwarki).

Pozdrawiam - jackun
jamiolkowski_jerzy pisze:Na praktykę w uwagach (choćby ze znakiem zapytania) zapisałbym zielone drzewo grunbaum a zielony kamień grunstein, bo pod takimi nazwiskami pewnie występowali, a urzędnik je "jedynie" spolszczył. Pogodziłbym tym samym rygoryzm rzetelnego streszczenia dokumentu z podpowiedzia do ewentualnej kwerendy genealogicznej. Nie spodziewam się bowiem aby szukający przodków natknął się na inne zielone drzewa i kamienie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

Post autor: Majewska_Renata »

Witam
Bardzo dziękuję za pomoc przy "zielonych" nazwiskach. Myślę, że zapisze je w rubryce H "Zielonedrzewo" a w rubryce I "Grunbaum". Kontynuując ten sposób zapisu chyba powinnam podawać przy nazwiskach Starozakonnyych "Złoto" lub "Złoty" niemiecki odpowiednik "Gold".
Pozdrawiam,
Renata
JMrozowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: JMrozowski »

Proszę o pomoc przy akcie 217/1906 Warszwa-Powsin. Jeśli dobrze odczytałem to jest to chrzest osoby dorosłej wyznania mojżeszowego, syna Mośka i Chaji Spekulantów, ur. 18.01.1888 roku w Warszawie.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 15-218.jpg

dziękuję i pozdrawiam
Jerzy Mrozowski
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

JMrozowski pisze:Proszę o pomoc przy akcie 217/1906 Warszwa-Powsin. Jeśli dobrze odczytałem to jest to chrzest osoby dorosłej wyznania mojżeszowego, syna Mośka i Chaji Spekulantów, ur. 18.01.1888 roku w Warszawie.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 15-218.jpg

dziękuję i pozdrawiam
Jerzy Mrozowski
Dobrze odczytałeś. Chrzest odbył się za zgodą Konsystorza Warszawskiego Arcubiskupstwa. Nadano imię Stanisław Roman przy zachowaniu nazwiska Szpekulant.
Rodzice: prawowici małżonkowie Szpekulant- Mosiek i Chaja z domu Chozer.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

Jestem w trakcie indeksacji parafii Wąsosz rocznik 1889 małżeństwa. Po wpisaniu kilkudziesięciu pozycji mam wątpliwość, czy w kolumnie [O] miejscowość podać nazwę miejscowości gdzie był brany ślub czy miejscowości z której pochodzą małżonkowie?
np:

Kod: Zaznacz cały

1889	61 Paweł Ruszczyk Agata Grygo 	[b]Ruszczyki i Kędzierowo[/b] Franciszek Franciszka Łajewska	Franciszek	 Barbara Brzuchalska

1889	60 Józef Downar	 Balbina Długołęcka	 [b]Niedźwiadna i Bęćkowo[/b] Stanisław Anna Jarząbek	Marcin Teofilia Orzechowska
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
marcinzabo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: marcinzabo »

Ślub był brany w kościele w parafii więc?:)
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

Post autor: Aga_Brz »

Piachu2 pisze:Jestem w trakcie indeksacji parafii Wąsosz rocznik 1889 małżeństwa. Po wpisaniu kilkudziesięciu pozycji mam wątpliwość, czy w kolumnie [O] miejscowość podać nazwę miejscowości gdzie był brany ślub czy miejscowości z której pochodzą małżonkowie?
np:

Kod: Zaznacz cały

1889	61 Paweł Ruszczyk Agata Grygo 	[b]Ruszczyki i Kędzierowo[/b] Franciszek Franciszka Łajewska	Franciszek	 Barbara Brzuchalska

1889	60 Józef Downar	 Balbina Długołęcka	 [b]Niedźwiadna i Bęćkowo[/b] Stanisław Anna Jarząbek	Marcin Teofilia Orzechowska
Ja wpisuję miejscowości, w których urodzili się nowożeńcy. Uważam, że to najistotniejsze do ewentualnych dalszych poszukiwań. Nazwa parafii, w której brano ślub jest rzeczywiście przypisana do pliku indeksów, więc po co? :)
pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

W komentarzu dla kolumny jest podane że:
Miejscowość zdarzenia, (miejsce urodzenia ) a nie siedziba parafii. Siedziba parafii jest ta sama dla całej księgi i jest zapisana w tytule skoroszytu (w innej tabeli bazy).
Ja wpisuję miejscowości podane przy numerze porządkowym aktu. Czy tak może być, czy poprawić na miejscowości urodzenia?
I kolejne pytanie: gdzie umieścić nazwisko z wcześniejszego małżeństwa? Jest tam kolumna L i M, pogrubione M jak rozmumiem jest dla nazwiska rodowego?
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

I tu tkwi haczyk, bo te miejscowości przy n-rze aktu, to miejsce zamieszkania młodych, jeżeli w akcie jest podane m. urodzenia, to na logikę jest ono "ważniejsze", prawda? Ja wiem, że to spowalnia pracę, ale jeżeli wpisywać, to coś co ma większą wartość dla szukających.
Nazwisko w kol. M to aktualne nazwisko w akcie. U panny - rodowe, u wdowy po zmarłym mężu, w kolejnej kol. N czyli vel - rodowe, dodatkowo można w uwagach: domo...
W kol. L są szczególne formy nazwiska, nieużywane obecnie, charakterystyczne np dla panien -ówna, -anka i jakoś tak... :D
pozdrawiam
Agnieszka
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Aga_Brz pisze:I tu tkwi haczyk, bo te miejscowości przy n-rze aktu, to miejsce zamieszkania młodych, jeżeli w akcie jest podane m. urodzenia, to na logikę jest ono "ważniejsze", prawda? Ja wiem, że to spowalnia pracę, ale jeżeli wpisywać, to coś co ma większą wartość dla szukających.
W instrukcji indeksowania małżeństw jest podane:

kolumna O - miejscowość - w to pole można wpisać podane w akcie miejsce zamieszkania młodej/młodych lub pozostawić je puste.

http://geneteka.genealodzy.pl/jak-indeksowac-M.php
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Piachu2 pisze: I kolejne pytanie: gdzie umieścić nazwisko z wcześniejszego małżeństwa?
W instrukcji indeksowania ślubów czytamy

M - nazwisko panny młodej w brzmieniu współczesnym, najczęściej takie jest zapisane w akcie. Jeśli nazwisko w akcie zapisane jest w formie współczesnej wypełniamy tylko kolumnę M . Jeśli nazwisko zapisano w księdze w formie niewspółczesnej wpisujemy w to pole nazwisko uwspółcześnione.
N - nazwisko panny młodej alternatywne (vel) Wyszukiwarka przeszukuje to pole, więc podanie drugiego nazwiska jeśli występuje jest istotne. W tej kolumnie należy umieszczać również nazwiska panieńskie, jak również noszone poprzednio (np. wdowy). Każde nazwisko oddzielamy spacją (Np. Kisiel Karczmarczyk Bondaryk). Prosimy nie stosować innych znaków niż spacja do rozdzielania nazwisk (typu vel, zd)!

:!: Wyszukiwarka nie przeszukuje kolumny "Uwagi"
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Aga_Brz

Sympatyk
Adept

elgra pisze:
W instrukcji indeksowania małżeństw jest podane:

kolumna O - miejscowość - w to pole można wpisać podane w akcie miejsce zamieszkania młodej/młodych lub pozostawić je puste.

Elżbieto, a czy jest jakieś logiczne wyjaśnienie dlaczego m. zamieszkania jest istotne i bardziej przydatne niż m. urodzenia ( w którym znajdziemy metryki urodzenia np)?
Czy jedynym argumentem jest instrukcja?
A może czas ją zaktualizować?
pozdrawiam
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”