Wykazy osób z akt parafialnych diecezji pińskiej do 1947 rok
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Monika_Korzeniowska
Dziękuję bardzo Pani Aneto! To są właśnie oni, moi pradziadkowie:) I czy dobrze rozumiem, data 24.11.1913 to data ślubu Józefa i Rozalii? Czy tych egzaminów przedślubnych? A jeśli egzaminów, to gdzie mogę znaleźć akt małżeństwa? I drugie moje pytanie: napisała Pani, że w tomie 5 również są pewne dane ale z lat 40-tych. Śluby i chrzty nic mi niestety nie dają. Józef zmarł najprawdopodobniej w Rubieżewiczach w 1946 r. (jeśli grób, który tam jest należy do niego...). Na zachód przyjechała tylko Rozalia z jednym synem Antonim, rok ur. 1919 (czekam na kopię aktu urodzenia z zasobu USC Warszawa Sekcja Ksiąg Zabużańskich). Ale był też drugi syn, Władysław, który podobno zginął "z rąk partyzantki". Był w szeregach wojska (partyzantki?). Jest też grób Władysława w Rubieżewiczach, zmarłego 17.03.1944. Miał 22 lata wg danych z nagrobka, czyli urodzony w roku 1922. Ale w księgach USC Warszawa nie ma takiego. Może urodził się w 1921? Gdzie więc szukać ksiąg? 1920-1921 urodzenia, 1946 zgony? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
To jest akt ślubu, ksiąg należy szukać w NIAB Mińsk, jeśli się zachowałyMonika_Korzeniowska pisze:Dziękuję bardzo Pani Aneto! To są właśnie oni, moi pradziadkowie:) I czy dobrze rozumiem, data 24.11.1913 to data ślubu Józefa i Rozalii? Czy tych egzaminów przedślubnych? A jeśli egzaminów, to gdzie mogę znaleźć akt małżeństwa? I drugie moje pytanie: napisała Pani, że w tomie 5 również są pewne dane ale z lat 40-tych. Śluby i chrzty nic mi niestety nie dają. Józef zmarł najprawdopodobniej w Rubieżewiczach w 1946 r. (jeśli grób, który tam jest należy do niego...). Na zachód przyjechała tylko Rozalia z jednym synem Antonim, rok ur. 1919 (czekam na kopię aktu urodzenia z zasobu USC Warszawa Sekcja Ksiąg Zabużańskich). Ale był też drugi syn, Władysław, który podobno zginął "z rąk partyzantki". Był w szeregach wojska (partyzantki?). Jest też grób Władysława w Rubieżewiczach, zmarłego 17.03.1944. Miał 22 lata wg danych z nagrobka, czyli urodzony w roku 1922. Ale w księgach USC Warszawa nie ma takiego. Może urodził się w 1921? Gdzie więc szukać ksiąg? 1920-1921 urodzenia, 1946 zgony? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Aneta
-
Świętczak_Sebastian

Witam,Świętczak_Sebastian pisze:Dzień dobry.
Czy można prosić o sprawdzenie w parafii Iwieniec nazwisk: Pupko, Bielski, Bielska, Skorobogaty?
Może jest jakaś informacja o ślubie Apolinarego Pupko (1893-1984) z Janiną Bielską i udało by się ustalić rodziców Janiny zd. Bielskiej Pupko.
Dziękuję i pozdrawiam
Sebastian
z Iwieńca w "Wykazach" są chrzty z lat 40. XX w. , zapowiedzi 1946-47, egzaminy przedślubne 1947 - napisałam Panu wiadomość prywatną
Aneta
Dobry wieczór
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwiska Jegorow w przedziale lat 1920-1930. Chodzi mi o Piotra Jegorowa i jego żonę Lucynę Zakrzewską. Być może wzieli tam ślub w 1920. Potem rodziły się im kolejno dzieci : Cecylia 1921, Eugenia 1922, Stanisław 1923, Ryszard 1924, Remigiusz 1927 i Alina 1928. Wiem tylko, że w Pińsku.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Małgorzata Rogozińska
Czy mogłabym prosić o sprawdzenie nazwiska Jegorow w przedziale lat 1920-1930. Chodzi mi o Piotra Jegorowa i jego żonę Lucynę Zakrzewską. Być może wzieli tam ślub w 1920. Potem rodziły się im kolejno dzieci : Cecylia 1921, Eugenia 1922, Stanisław 1923, Ryszard 1924, Remigiusz 1927 i Alina 1928. Wiem tylko, że w Pińsku.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Małgorzata Rogozińska
Małgorzata Rogozińska
Do olingo - w "Wykazach..." nie ma parafii Pińskigoriosso pisze:Witam!
Poszukuję rodziny Stanisława Wyszomirskiego, miał mieszkać w Łunińcu (diecezja pińska) w latach międzywojennych. Jest to miejscowość parafialna. Z góry dziękuję za pomoc!
IgorD.
Do igoriosso:
Nie odnalazłam żadnych Wyszomirskich w Łunińcu, ale z innego źródła wiem, że urodził się 20. marca 1905 r. w Wilnie jako syn Józefa i Emilii Soblińskiej, ożenił się 1.08.1932 w par. Osowa z Michaliną Zienkiewicz, ur. 3.09.1906 w par. Osowa , c. Józefa i Marianny z d. Siniawska
Aneta
-
Chojnowski_Paweł

Niestety nie odnalazłam Chojnowskich, w "Wykazach..." są metryki z Baranowicz z lat 30. i 40. XX w.Chojnowski_Paweł pisze:Dzień dobry,
Czy mogę prosić o sprawdzenie w wykazie czy jest informacja o Ewie Chojnowskiej zm 8 XI 1918 i Antonim Chojnowskim zamieszkałym w parafii Baranowicze?
Paweł Chojnowski
Aneta
-
Chojnowski_Paweł

Dzień dobry,
Czy mogłabym prosić o informację z tomu IV, z parafii Otołczyce?
Szukam egzaminów przedślubnych pradziadka i prababci Czesława Leśniewskiego i Weroniki z domu Leśniewskiej. Mieszkali w Skoratyczach niedaleko Pińska. Według napisanych wspomnień ślub miał miejsce 16 lutego 1936 r.
Chciałabym także poprosić o znalezienie chrztu mojego wujka, mogę przesłać jego imię oraz datę urodzenia prywatną wiadomością.
Gdyby była taka możliwość, prosiłabym o zdjęcia lub skany zawierające te informacje.
Pozdrawiam,
Zuzanna
Szukam egzaminów przedślubnych pradziadka i prababci Czesława Leśniewskiego i Weroniki z domu Leśniewskiej. Mieszkali w Skoratyczach niedaleko Pińska. Według napisanych wspomnień ślub miał miejsce 16 lutego 1936 r.
Chciałabym także poprosić o znalezienie chrztu mojego wujka, mogę przesłać jego imię oraz datę urodzenia prywatną wiadomością.
Gdyby była taka możliwość, prosiłabym o zdjęcia lub skany zawierające te informacje.
Pozdrawiam,
Zuzanna
Witam,k_zuzanna pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam,
Zuzanna
w Otołczycach znalazłam trochę Leśniewskich, m.in. tych poszukiwanych przez Panią:
egzamin przedślubny Czesław Leśniewski, s. Wacława i Heleny z d. Muszyńska ur. 1.06.1914, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia i Weronika Leśniewska, c. Pawła i Ludwiki Sarnackiej, ur. 21.07.1913, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia. Zapowiedzi 26.01., 9.02.1936,ślub 17.02.1936 ks. Tomasz Lipnicki w Otołczycach, świadkowie Piotr Leśniewski, Teodor Rusak
Proszę o wiadomość prywatną, będzie mogła ją Pani wysłać po zamieszczeniu chyba 5 postów na forum
Aneta
aka83 pisze:Wacław (ur. ok. 1885 Pińsk) i Helena Bartoszewicz (ur. ok. 1886 - zm. ok. 1906), ślub w Pińsku 5.02.1906k_zuzanna pisze: egzamin przedślubny Czesław Leśniewski, s. Wacława i Heleny z d. Muszyńska ur. 1.06.1914, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia i Weronika Leśniewska, c. Pawła i Ludwiki Sarnackiej, ur. 21.07.1913, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia. Zapowiedzi 26.01., 9.02.1936,ślub 17.02.1936 ks. Tomasz Lipnicki w Otołczycach, świadkowie Piotr Leśniewski, Teodor Rusak
Wacław i Helena Muszyńska (ur. ok 1891) śl. w Pińsku 26.04.1909
Rodzeństwo Wacława:
- Helena Leśniewski 1870
- Kamila Leśniewski 1871
- Franciszka Leśniewski 1871
- Antoni Leśniewski ?1874
- Bogusława Leśniewski ca 1878
- Antoni Leśniewski /1880
Rodzice Wacława:
Adam Leśniewski
Stefania Żabińska
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
adamrw pisze:Adamie, jest to wątek o "Wykazach z diecezji pińskiej", w których to Pińska nie ma, więc albo pisz wiadomość prywatną, albo podawaj źródło, bo zaraz będzie wysyp próśb o sprawdzenie czegoś w Pińsku. Ja też znam te dane, ale celowo ich nie upubliczniam w tym wątkuaka83 pisze:Wacław (ur. ok. 1885 Pińsk) i Helena Bartoszewicz (ur. ok. 1886 - zm. ok. 1906), ślub w Pińsku 5.02.1906k_zuzanna pisze: egzamin przedślubny Czesław Leśniewski, s. Wacława i Heleny z d. Muszyńska ur. 1.06.1914, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia i Weronika Leśniewska, c. Pawła i Ludwiki Sarnackiej, ur. 21.07.1913, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia. Zapowiedzi 26.01., 9.02.1936,ślub 17.02.1936 ks. Tomasz Lipnicki w Otołczycach, świadkowie Piotr Leśniewski, Teodor Rusak
Wacław i Helena Muszyńska (ur. ok 1891) śl. w Pińsku 26.04.1909
Rodzeństwo Wacława:
- Helena Leśniewski 1870
- Kamila Leśniewski 1871
- Franciszka Leśniewski 1871
- Antoni Leśniewski ?1874
- Bogusława Leśniewski ca 1878
- Antoni Leśniewski /1880
Rodzice Wacława:
Adam Leśniewski
Stefania Żabińska
Aneta
Pani Aneto, dziękuję bardzo za pomoc! Wszystko się zgadza, to rzeczywiście moi pradziadkowie!aka83 pisze:Witam,k_zuzanna pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam,
Zuzanna
w Otołczycach znalazłam trochę Leśniewskich, m.in. tych poszukiwanych przez Panią:
egzamin przedślubny Czesław Leśniewski, s. Wacława i Heleny z d. Muszyńska ur. 1.06.1914, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia i Weronika Leśniewska, c. Pawła i Ludwiki Sarnackiej, ur. 21.07.1913, chrzest w Pińsku, zam. w Pińsku od urodzenia. Zapowiedzi 26.01., 9.02.1936,ślub 17.02.1936 ks. Tomasz Lipnicki w Otołczycach, świadkowie Piotr Leśniewski, Teodor Rusak
Proszę o wiadomość prywatną, będzie mogła ją Pani wysłać po zamieszczeniu chyba 5 postów na forum
Bardzo się cieszę, że Pani to odnalazła, mamy teraz więcej szczegółów z innego źrodła. Jak wiadomo, z pamięcią nie zawsze jest 100% pewności...
Na razie to dopiero mój drugi post, ale spróbuję wysłać wiadomość. Jeśli teraz się nie uda to na pewno napiszę do Pani jak będę już miała te 5 postów.
Pozdrawiam,
Zuzanna