częste - +/- 6 lat spokojnie a czasem nawet więcej różnicy między datą urodzenia/wiekiem podaną z akcie zgonu a rzeczywistąMARIOK pisze: chyba że w akcie zgonu wiek jest wzięty z kapelusza.
Pozdrawiam
Mariusz
"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Akt zgonu pochodzi z 1864r co wyraźnie napisano nie tylko w akcie ale i opisano z boku Księga UMZ - 1864r a w nim zmarły Franciszek M. miał lat 43 czyli ur. ca. 1821r. W akcie slubu z 1840r Franciszek M. z miał lat 18 czyli ur. ca. 1822r.MARIOK pisze:Dziękuje Janino, ale to chyba nie mój Franciszek Miazek, mój wg geneteki brał ślub z Katarzyną Pakos w 1840, a tym zgonie z 1874r napisano, że zmarł w wieku 43 czyli urodziłby się około 1831r - czyli miałby 9 lat w chwili ślubu... chyba że w akcie zgonu wiek jest wzięty z kapelusza.Janina_Tomczyk pisze: ps tu jest akt zgonu Franciszka Miazka i jest nazwisko rodowe jego matki, no i akt pięknie napisany http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2024&y=783
Katarzyna z Pakosów umarła wcześniej bo miał już następną żonę Teklę, która została wdową.
Pozdrawiam
Mariusz
Czy nie tak było?
____
Krystyna
-
Janina_Tomczyk

Witaj MariuszuMARIOK pisze:Teraz się zgadza, źle odczytałem rok - 1864.
Dziękuję Krystyno za korektę, Janino za akt.
Pozdrawiam serdecznie
Mariusz
A tu masz akt zgonu Katarzyny Miazkowej, która zmarła w Będzelinie w 1853 roku akt 29 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =135&y=169 Pozostawiła męża Franciszka więc potem poślubił Teklę i wszystko się zgadza.
Zła wiadomość taka, że nabazgrał ten akt ks Janiszewski (nomen omen nosił moje nazwisko rodowe) i jeśli nie odczytasz to Ci pomogę.
Jeśli wpiszesz w geneszukacza nazwisko Miazek, a obok nazwisko Pakos to masz akty urodzenia ich 3 dzieci.
Pozdrawiam
Janina
Dziękuję Janino,
rzeczywiście ksiądz Janiszewski powinien być lekarzem, odczytałem tylko Katarzyna i Franciszek, nazwiska tylko mogę się domyślać, ze chodzi o Miazek - jak wychodzi z geneteki teraz sprawdzonej... Więc jeślibyś była taka miła to bardzo proszę o deszyfrację;)
Dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o jeszcze
Mariusz
rzeczywiście ksiądz Janiszewski powinien być lekarzem, odczytałem tylko Katarzyna i Franciszek, nazwiska tylko mogę się domyślać, ze chodzi o Miazek - jak wychodzi z geneteki teraz sprawdzonej... Więc jeślibyś była taka miła to bardzo proszę o deszyfrację;)
Dziękuję za dotychczasową pomoc i proszę o jeszcze
Mariusz
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
-
Kublik_Anna

A ja z kolei aptekarz.. 
Działo się we wsi Łaznów, dnia 13 maja 1853 roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Jakub (Piętka? Piątka??) lat 30 i Wojciech Bobrek lat 30 liczący włościanie w Będzelinie zamieszkujący i oświadczyli nam, że w dniu 10 dziesiątym bieżącego miesiaca o godzinie szóstej rano umarła zamężna Katarzyna Miazkowa, lat 24 licząca włościanka w Będzelinie wsi zamieszkała żona pozostałego Franciszka Miazka w Będzelinie zamieszkałego.
Po przekonaniu naocznym o zgonie Miazkowej ..itd.
Działo się we wsi Łaznów, dnia 13 maja 1853 roku o godzinie dziesiątej rano. Stawili się Jakub (Piętka? Piątka??) lat 30 i Wojciech Bobrek lat 30 liczący włościanie w Będzelinie zamieszkujący i oświadczyli nam, że w dniu 10 dziesiątym bieżącego miesiaca o godzinie szóstej rano umarła zamężna Katarzyna Miazkowa, lat 24 licząca włościanka w Będzelinie wsi zamieszkała żona pozostałego Franciszka Miazka w Będzelinie zamieszkałego.
Ostatnio zmieniony śr 30 mar 2016, 11:17 przez Kublik_Anna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Janina_Tomczyk

Jestem niedoszłym aptekarzem czego matka nie mogła mi wybaczyć bo w dzieciństwie bawiłam się w aptece gdy tata grał w karty z księdzem, młynarzem i aptekarzem i byłam tak zachwycona odważnikami, że stwierdziłam iż będę tym się zajmowała. Oczywiście potem mi to minęło i zajęłam się ekonomią, ale także w jednostkach opieki zdrowotnej i chyba mam dar odczytywania trudnego pisma.Kublik_Anna pisze:A ja z kolei aptekarz..
Ten świadek to Jakub Pyskla z Będzelina i może mieć powinowactwo z Miazkami ( na wsi tak się żeniono), bo na jego ślubie w 1833 roku występował jako świadek Wincenty Miazek z Rokicin.
Tu link do ślubu Jakuba Pyskla http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =633&y=343
Pozdrawiam
Janina
Janino jeszcze raz dziękuję, sporo mi pomogłaś pchnąć moje poszukiwania korzeni u Miazków z Rokicin.
Dziękuję ślicznie
Mariusz
Dziękuję ślicznie
Mariusz
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
-
Kublik_Anna

No, kochana, masz talent niezaprzeczalnie!
Ale fakt, że znane nazwy/nazwiska się łatwiej odczytuje - zarówno nazwy leków, nazwiska stałych pacjentów jak i miejscowości w znanej sobie okolicy. Ten Będzelin byłby nie do odczytania, gdyby nie wcześniejsze posty
A mnie do aptekarstwa pchnęły podobne nieco przeżycia - koleżanki rodzice prowadzili aptekę w małej miejscowości i przy okazji wizyt złapałam bakcyla. Apteka była w tym samym budynku od "przedwojny", wyposażenie miała wręcz zabytkowe, piękne drewniane regały, te wszystkie staroświeckie słoje i flaszki pięknie ozdobnie podpisane, wagi szalkowe, moździerze, kolby itp - no cudo istne.
pozdrawiam,
ak
-
Janina_Tomczyk

Dokładnie taka sama była ta wiejska apteka, którą prowadzili państwo Gozdalowie przed i zaraz po wojnie więc bawiłam się tam pod okiem pani Gozdalowej, która nie miała własnych dzieci. Było mi tam bardzo dobrze i chętnie szłam z tatą na jego spotkania karciane oraz wcale nie pragnęłam wracać do domu na co moja matka liczyła wtykając mnie tacie. Miałam tatę urodzonego w XIX wieku i ulubioną jego rozrywką były polowania oraz gra w preferansa i brydża, co nie było mile widziane w powojennej Polsce. Za grę z księdzem na plebanii i pozwalanie na stawanie umundurowanej straży pożarnej przy ołtarzu w czasie Bożego Ciała przypłacał brakiem awansów finansowych i różnymi szykanami, ale wiedza jego była im bardzo potrzebna więc do śmierci prowadził księgowość i urząd stanu cywilnego w tej gminie.Kublik_Anna pisze:
No, kochana, masz talent niezaprzeczalnie!
Ale fakt, że znane nazwy/nazwiska się łatwiej odczytuje - zarówno nazwy leków, nazwiska stałych pacjentów jak i miejscowości w znanej sobie okolicy. Ten Będzelin byłby nie do odczytania, gdyby nie wcześniejsze posty
A mnie do aptekarstwa pchnęły podobne nieco przeżycia - koleżanki rodzice prowadzili aptekę w małej miejscowości i przy okazji wizyt złapałam bakcyla. Apteka była w tym samym budynku od "przedwojny", wyposażenie miała wręcz zabytkowe, piękne drewniane regały, te wszystkie staroświeckie słoje i flaszki pięknie ozdobnie podpisane, wagi szalkowe, moździerze, kolby itp - no cudo istne.
pozdrawiam,
ak
Dawne czasy...
Dzięki umiejętności odczytywania bazgrołów oraz zapamiętanej szczątkowo łaciny sprzed 50 lat zindeksowałam trochę aktów metrykalnych z XVIII wieku oraz staram się pomóc osobom, które mają trudności z odczytaniem ręcznego pisma. Tłumaczę też znajomemu jego rodzinne metryki w języku rosyjskim bo to dobre ćwiczenie umysłu po 70-ce.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Szanowne Państwo,
chciałbym jakoś dalej pójść za przodkami z Rokicin w parafii Łaznów, tj odnaleźć przodków Macieja i Salomei z Chrzanowskich małżeństwa Miazek oraz Wojciecha i Ewy małżeństwa Pakos, ale nie bardzo wiem jak - pomysły mi się wyczerpały - czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co zrobić aby iść dalej z tym tematem? Maciej Miazek zmarł w 1832r A49 mając 50lat wg. metryki, jego żona w wieku 70 lat w roku 1865 (Akt 23). Wojciech Pakos urodził się około 1766 roku (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r) a jego zona Ewa około 1771 (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r, nazwiska rodowego nie podano). nie mam aktu ślubu obu małżeństw.
Dziękuję za wszelką pomoc
Mariusz
chciałbym jakoś dalej pójść za przodkami z Rokicin w parafii Łaznów, tj odnaleźć przodków Macieja i Salomei z Chrzanowskich małżeństwa Miazek oraz Wojciecha i Ewy małżeństwa Pakos, ale nie bardzo wiem jak - pomysły mi się wyczerpały - czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co zrobić aby iść dalej z tym tematem? Maciej Miazek zmarł w 1832r A49 mając 50lat wg. metryki, jego żona w wieku 70 lat w roku 1865 (Akt 23). Wojciech Pakos urodził się około 1766 roku (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r) a jego zona Ewa około 1771 (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r, nazwiska rodowego nie podano). nie mam aktu ślubu obu małżeństw.
Mariusz
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
-
Janina_Tomczyk

Pozostaje Ci Mariuszu poszukiwanie w AA Łódź jeśli nie ma indeksów małżeństw z tej parafii z XVIII wieku. Możesz zadzwonić i napisać e-mail z pytaniem czy interesujące Cię roczniki się zachowały. Ponadto warto zadzwonić do parafii i zapytać księdza o te roczniki ksiąg metrykalnych bo nie wszystkie księgi z łódzkiego zostały przekazane do AA Łódź.MARIOK pisze:Szanowne Państwo,
Mariusz
Większość z nas dochodzi to bariery dostępności metryk z XVIII wieku i starszych.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Janina
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Księgi małżeństw i zgonów z par. Łaznów < 1810r nie zachowały się.Janina_Tomczyk pisze:Pozostaje Ci Mariuszu poszukiwanie w AA Łódź jeśli nie ma indeksów małżeństw z tej parafii z XVIII wieku. Możesz zadzwonić i napisać e-mail z pytaniem czy interesujące Cię roczniki się zachowały. Ponadto warto zadzwonić do parafii i zapytać księdza o te roczniki ksiąg metrykalnych bo nie wszystkie księgi z łódzkiego zostały przekazane do AA Łódź.MARIOK pisze:Szanowne Państwo,
Mariusz
Większość z nas dochodzi to bariery dostępności metryk z XVIII wieku i starszych.
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Janina
Może nie wszystkie księgi są w archiwum AA ale gdy była prowadzona w 1996r akcja mikrofilmowania ksiąg z terenu tego archiwum, były one wypożyczane z parafii i mikrofilmowane.
Źródło: Tom V Prace i Materiały Historyczne AA w Łodzi. - katalog mikrofilmów
___
Krystyna
Witam,
Kolejna zagadka.
Akt nr 16, nazwisko młodej.
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,14852,29
Akt nr 21, nazwisko młodego
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,14852,30
Mietek
Kolejna zagadka.
Akt nr 16, nazwisko młodej.
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,14852,29
Akt nr 21, nazwisko młodego
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,14852,30
Mietek
Ostatnio zmieniony czw 31 mar 2016, 22:36 przez sowa73, łącznie zmieniany 1 raz.