Sprytny sposób, sprawdziłem i faktycznie działa !Feliks51 pisze:Dostęp od niedawna jednak znów jest i... jednocześnie go nie ma. Sytuacja trochę żenująca, pisałem o tym 22 maja; wychodzi na to, że FamilySearch działa na zasadzie "nikt nic nie wie - czeski film" i "wiem, że nic nie wiem". Długo można by o tym pisać (soczyście), więc przejdę od razu do konkretów:zaleznyh pisze:Nawiązując do postów z maja, dotyczących zablokowania części ksiąg ze Lwowa [...]
Dla przykładu daję dwa mikrofilmy dot. m.in. Gródka Jagiellońskiego:
I. Obecnie nr 2395110 (DGS 4944803) jest dostępny i ma ikonkę aparatu. Skrócony, ale działający link do niego: https://www.familysearch.org/search/film/004944803
II. Kolejny nr 2395111 (DGS 4944804) jest w tej chwili teoretycznie niedostępny i ma ikonę szpulki. Jednak jeśli w powyższym linku zamienimy nr DGS (w tym wypadku 4944803 na 4944804), to uzyskamy dostęp do tego, jeszcze raz powtarzam, "teoretycznie" niedostępnego mikrofilmu.
Nie jestem pewien, ale sposób ten umożliwia dostęp do wszystkich tych mikrofilmów, które były parę miesięcy temu dostępne, a potem (w mojej ocenie niesłusznie) zostały zablokowane i faktycznie przez kilkanaście tygodni nie było do nich żadnego dostępu. NIE ZADZIAŁA na mikrofilmy ze znakiem aparatu z kluczykiem.
Pozdrawiam
Feliks Brzezicki
Wojciech W.