"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
marzec_jadwiga

-
marzec_jadwiga

-
Gawroński_Zbigniew

-
Steamroller_Fly

Janino, Krystyno
jeszcze raz pięknie dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Mariusz
jeszcze raz pięknie dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
-
T_Chamerski
Prześledziłem Państwa rozmowę i muszę stwierdzić, że według mnie nazwisko rodowe Salomei powinno brzmieć Poradowska, a nie Chrzanowska jak wynika z aktu zgonu Franciszka. Widocznie osoba zgłaszająca zgon nie wiedziała dokładnie nazwiska z domu matki Franciszka, a co powodowało, że zostało wpisane Chrzanowska trudno teraz stwierdzić.MARIOK pisze:Szanowne Państwo,
chciałbym jakoś dalej pójść za przodkami z Rokicin w parafii Łaznów, tj odnaleźć przodków Macieja i Salomei z Chrzanowskich małżeństwa Miazek oraz Wojciecha i Ewy małżeństwa Pakos, ale nie bardzo wiem jak - pomysły mi się wyczerpały - czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co zrobić aby iść dalej z tym tematem? Maciej Miazek zmarł w 1832r A49 mając 50lat wg. metryki, jego żona w wieku 70 lat w roku 1865 (Akt 23). Wojciech Pakos urodził się około 1766 roku (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r) a jego zona Ewa około 1771 (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r, nazwiska rodowego nie podano). nie mam aktu ślubu obu małżeństw.
Dziękuję za wszelką pomoc
Mariusz
Rodziców Franciszka można znaleźć śledząc metryki rodzeństwa Franciszka, czyli dzieci Macieja i Salomei.
Ja bym szukał, więc Salomei Poradowskiej, której data urodzenia prawdopodobna jest w genetece.
Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to czekam na kontrargumenty
Tak myślałem wcześniej, ale później po akcie zgonu Franciszka zwątpilem. Chyba pojde w stronę Poradowskich, moźe się mylę mi ale cóż.
Dziękuję za pomoc.
Mariusz
Dziękuję za pomoc.
Mariusz
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
-
T_Chamerski
Janina_Tomczyk pisze:Raczej pomyliła Pani miejscowości, wymieniony kościół ewangelicki, był w miejscowości Łaznowska Wola kilka kilometrów od Łaznowa, przy drodze z Łodzi do Tomaszowa.kwroblewska pisze:Po wojnie był stary kościół przy drodze z Rokicin do Łodzi i ten został zamieniony na magazyny. Nie wiem czy o tym samym mówimy.Janina_Tomczyk pisze:Łaznów i Rokiciny oraz Będzelin to miejscowości sąsiadujące w woj łódzkim. Dawniej w Łaznowie była parafia rzymskokatolicka, ale w czasie wojny została zamieniona na ewangelicką, a po wojnie na magazyny bo parafia została wybudowana i ustalona w Rokicinach.
Dziękuję za link i chętnie poznałam dzieje tej parafii i jeśli pomyliłam kościoły to dziękuję za sprostowanie. Od kilkudziesięciu lat tam nie byłam, ale z okresu do 1968 pamiętam te miejscowości i koleżanka nauczycielka w szkole w Będzelinie spotykała się z kolegą o nazwisku Miazek, który mieszkał w Będzelinie.
____
Link odnośnie miejscowości Łaznowska Wola, przetłumaczony google tłumaczem, w którym znajduje się wzmianka o ewangelickim kościele filiarnym w tej miejscowości.
https://translate.google.pl/translate?s ... edit-text=
----------------------------------------------------------------------------
Mariuszu nie trzeba wątpić, my samy przeglądamy akta i lepiej wiemy.
Dla Ciebie akta małżeństwa Franciszka Miazka (wdowca) z Teklą Kawecką z parafii Budziszewice. Znalazł sobie jak widać drugą żonę z sąsiedniej wsi.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=0&y=1312
Jak widać mamy tam nazwisko jego matki. Na potwierdzenie że to o tego Franciszka mowa, mamy w alegatach w tej parafii dokumenty dotyczące zgonu jego byłej małżonki i potwierdzenia zapowiedzi które odbyły się w jego rodzinnej parafii Łaznów, ale to pewnie znajdziesz sam bo to nie trudne.
Jak zauważyłem został też błędnie zapisany akt zgonu Katarzyny Miazek z domu Pakos bo widnieje na nim wiek zmarłej 24 lata, jest to jednak rok 1853 a gdy zawierała małżeństwo z onym Franciszkiem miała 28 lat, a stało się to przecież w 1840 roku. Wiec nawet gdy te 24 lata były prawdą to musiała by mieć w 1840 roku 11 lat i nie możliwy byłby ten ślub w tym roku. W aktach zgonów jest wiele pomyłek, ale najważniejsze są akta małżeństw, według mnie, choć inni mogą mieć inne zdanie.
Pozdrawiam
* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Dziękuję bardzo. Katarzyna Pakos urodziła się w 1811 więc w akcie na pewno jest błąd. Co do Tekli Kaweckiej, szukałem wcześniej Kowalskiej, nie wiedziałem ze ona z parafii Budziszewice, dziękuję za akt ślubu tej pary moich przodków, znaczy Franciszek jest moim pra...dziadkiem. Z tej parafi co Kawecka poszukuje przodków do Kotyniów i Kozów, Andrzej Kotynia i Antonina Koza ślub 1833roku akt A3, to praprapapradziadkowie na których stanąłem. Wiem że Andrzej był synem Jana i Marianny, Antonina była córka Jana i Brygidy. Tylko tyle.
Dziękuję pięknie
Mariusz
Dziękuję pięknie
Mariusz
Ostatnio zmieniony sob 02 kwie 2016, 00:53 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
- kwroblewska

Szanowny p. Chamerski a do której z Pań kieruje Pan tę uwagę bo coś z cytowaniem wypowiedzi na forum - nie tak jest?
Krystyna
____T_Chamerski pisze: Raczej pomyliła Pani miejscowości, wymieniony kościół ewangelicki, był w miejscowości Łaznowska Wola kilka kilometrów od Łaznowa, przy drodze z Łodzi do Tomaszowa.
Krystyna
-
T_Chamerski
Szanowna Pani Krystyno cytowałem, post Pani Janiny ze strony 11 wysłany 29-03-2016 - 18:09 i Widać powieliłem ten sam błąd co w wymienionym poście.
Jeśli chodzi o jakieś inne informacje o mieszkańcach danych miejscowości w wieków wcześniejszych, to można zajrzeć do "Inwentarz dóbr i dochodów biskupstwa włocławskiego" w którym są m.in. spisy mieszkańców wsi z tego terenu.
Jeśli ktoś wie czy są takie Inwentarze z XVII wieku to z góry dziękuje za informacje.
Pozdrawiam
Tomasz
-----------------------------
Przepraszam za wcześniejszy brak podpisu. Trochę mnie tu nie było na forum i nie znam zwyczajów jakie, tutaj teraz panują.
Jeśli chodzi o jakieś inne informacje o mieszkańcach danych miejscowości w wieków wcześniejszych, to można zajrzeć do "Inwentarz dóbr i dochodów biskupstwa włocławskiego" w którym są m.in. spisy mieszkańców wsi z tego terenu.
Jeśli ktoś wie czy są takie Inwentarze z XVII wieku to z góry dziękuje za informacje.
Pozdrawiam
Tomasz
-----------------------------
Przepraszam za wcześniejszy brak podpisu. Trochę mnie tu nie było na forum i nie znam zwyczajów jakie, tutaj teraz panują.
Tomaszu gdzie mixns znaleźć taki inwentarz, jestem tym bardzo zainteresowany.
Dziękuję
Mariusz
Dziękuję
Mariusz
Mariusz
Poszukuję rodzin
Poszukuję rodzin
- marzanna62

pomoc w odczytaniu kilku slow w akcie slubu
Bardzo prosze pomózcie nie moge odczytac tych kilku slow z aktu slubu. Slowa podkreslilam na czerwono.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/jBX_ ... iYr5vAJqUE
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/jBX_ ... iYr5vAJqUE
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
- gosiagosia2

pomoc w odczytaniu kilku slow w akcie slubu
przy matce na gospodarstwie
Gosia
Gosia
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)
Rudowscy (Wichrowiec, Labiau)