"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marzec_jadwiga

Sympatyk

Post autor: marzec_jadwiga »

akt nr 16
z domu chyba Jasińska, ale z męża ....?

Jadwiga

Nie ma aktu nr 2. tam jest od nr 19 do 22
sowa73

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sowa73 »

marzec_jadwiga pisze:akt nr 16
z domu chyba Jasińska, ale z męża ....?

Jadwiga

Nie ma aktu nr 2. tam jest od nr 19 do 22
Pomyłka, akt 21
marzec_jadwiga

Sympatyk

Post autor: marzec_jadwiga »

akt 21
Kazimierz Kozakowski

Jadwiga
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

-pierwszy w kolejności *ukowa, ale jaka pierwsza litera za Chiny nie wiem i oczywiście Jasińszczanka

drugi: Konakowski - tak na 80% - piszę to na podstawie nazwiska ojca, bo nazwisko młodego chyba ta litera po drugim "k" jest poprawiana i dlatego wygląda na "i".
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

akt. 16
[...]a Anną Jaśkową wdową od lat sześciu córką z małżonków Jasińskich
Radek
Mariok

Sympatyk

Post autor: Mariok »

Janino, Krystyno
jeszcze raz pięknie dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
Gromek, Wolny, Słodki par. Wysokienice
T_Chamerski
Ekspert

Post autor: T_Chamerski »

MARIOK pisze:Szanowne Państwo,

chciałbym jakoś dalej pójść za przodkami z Rokicin w parafii Łaznów, tj odnaleźć przodków Macieja i Salomei z Chrzanowskich małżeństwa Miazek oraz Wojciecha i Ewy małżeństwa Pakos, ale nie bardzo wiem jak - pomysły mi się wyczerpały - czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co zrobić aby iść dalej z tym tematem? Maciej Miazek zmarł w 1832r A49 mając 50lat wg. metryki, jego żona w wieku 70 lat w roku 1865 (Akt 23). Wojciech Pakos urodził się około 1766 roku (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r) a jego zona Ewa około 1771 (dane z metryki urodzenia córki Katarzyny w 1811r, nazwiska rodowego nie podano). nie mam aktu ślubu obu małżeństw.
Dziękuję za wszelką pomoc
Mariusz
Prześledziłem Państwa rozmowę i muszę stwierdzić, że według mnie nazwisko rodowe Salomei powinno brzmieć Poradowska, a nie Chrzanowska jak wynika z aktu zgonu Franciszka. Widocznie osoba zgłaszająca zgon nie wiedziała dokładnie nazwiska z domu matki Franciszka, a co powodowało, że zostało wpisane Chrzanowska trudno teraz stwierdzić.

Rodziców Franciszka można znaleźć śledząc metryki rodzeństwa Franciszka, czyli dzieci Macieja i Salomei.
Ja bym szukał, więc Salomei Poradowskiej, której data urodzenia prawdopodobna jest w genetece.

Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to czekam na kontrargumenty
Mariok

Sympatyk

Tak myślałem wcześniej, ale później po akcie zgonu Franciszka zwątpilem. Chyba pojde w stronę Poradowskich, moźe się mylę mi ale cóż.

Dziękuję za pomoc.

Mariusz
Mariusz

Poszukuję rodzin
Kaczmarek vel Karczmarczyk, Magiera, Lawendowski, Stępnik, Ostałowski, Idzikowski, Jezierski, Włostowski, Męcina par. Krzemienica; Płocki, Luch, Susik, Bala Reszka par. Żelechlinek
T_Chamerski
Ekspert

Janina_Tomczyk pisze:
kwroblewska pisze:
Janina_Tomczyk pisze:Łaznów i Rokiciny oraz Będzelin to miejscowości sąsiadujące w woj łódzkim. Dawniej w Łaznowie była parafia rzymskokatolicka, ale w czasie wojny została zamieniona na ewangelicką, a po wojnie na magazyny bo parafia została wybudowana i ustalona w Rokicinach.
Po wojnie był stary kościół przy drodze z Rokicin do Łodzi i ten został zamieniony na magazyny. Nie wiem czy o tym samym mówimy.
Dziękuję za link i chętnie poznałam dzieje tej parafii i jeśli pomyliłam kościoły to dziękuję za sprostowanie. Od kilkudziesięciu lat tam nie byłam, ale z okresu do 1968 pamiętam te miejscowości i koleżanka nauczycielka w szkole w Będzelinie spotykała się z kolegą o nazwisku Miazek, który mieszkał w Będzelinie.
____
Raczej pomyliła Pani miejscowości, wymieniony kościół ewangelicki, był w miejscowości Łaznowska Wola kilka kilometrów od Łaznowa, przy drodze z Łodzi do Tomaszowa.

Link odnośnie miejscowości Łaznowska Wola, przetłumaczony google tłumaczem, w którym znajduje się wzmianka o ewangelickim kościele filiarnym w tej miejscowości.

https://translate.google.pl/translate?s ... edit-text=
----------------------------------------------------------------------------
Mariuszu nie trzeba wątpić, my samy przeglądamy akta i lepiej wiemy.
Dla Ciebie akta małżeństwa Franciszka Miazka (wdowca) z Teklą Kawecką z parafii Budziszewice. Znalazł sobie jak widać drugą żonę z sąsiedniej wsi.

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=0&y=1312

Jak widać mamy tam nazwisko jego matki. Na potwierdzenie że to o tego Franciszka mowa, mamy w alegatach w tej parafii dokumenty dotyczące zgonu jego byłej małżonki i potwierdzenia zapowiedzi które odbyły się w jego rodzinnej parafii Łaznów, ale to pewnie znajdziesz sam bo to nie trudne.

Jak zauważyłem został też błędnie zapisany akt zgonu Katarzyny Miazek z domu Pakos bo widnieje na nim wiek zmarłej 24 lata, jest to jednak rok 1853 a gdy zawierała małżeństwo z onym Franciszkiem miała 28 lat, a stało się to przecież w 1840 roku. Wiec nawet gdy te 24 lata były prawdą to musiała by mieć w 1840 roku 11 lat i nie możliwy byłby ten ślub w tym roku. W aktach zgonów jest wiele pomyłek, ale najważniejsze są akta małżeństw, według mnie, choć inni mogą mieć inne zdanie.

Pozdrawiam

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Mariok

Sympatyk

Dziękuję bardzo. Katarzyna Pakos urodziła się w 1811 więc w akcie na pewno jest błąd. Co do Tekli Kaweckiej, szukałem wcześniej Kowalskiej, nie wiedziałem ze ona z parafii Budziszewice, dziękuję za akt ślubu tej pary moich przodków, znaczy Franciszek jest moim pra...dziadkiem. Z tej parafi co Kawecka poszukuje przodków do Kotyniów i Kozów, Andrzej Kotynia i Antonina Koza ślub 1833roku akt A3, to praprapapradziadkowie na których stanąłem. Wiem że Andrzej był synem Jana i Marianny, Antonina była córka Jana i Brygidy. Tylko tyle.

Dziękuję pięknie
Mariusz
Ostatnio zmieniony sob 02 kwie 2016, 00:53 przez Mariok, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz

Poszukuję rodzin
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Szanowny p. Chamerski a do której z Pań kieruje Pan tę uwagę bo coś z cytowaniem wypowiedzi na forum - nie tak jest?
T_Chamerski pisze: Raczej pomyliła Pani miejscowości, wymieniony kościół ewangelicki, był w miejscowości Łaznowska Wola kilka kilometrów od Łaznowa, przy drodze z Łodzi do Tomaszowa.
____
Krystyna
T_Chamerski
Ekspert

Szanowna Pani Krystyno cytowałem, post Pani Janiny ze strony 11 wysłany 29-03-2016 - 18:09 i Widać powieliłem ten sam błąd co w wymienionym poście.

Jeśli chodzi o jakieś inne informacje o mieszkańcach danych miejscowości w wieków wcześniejszych, to można zajrzeć do "Inwentarz dóbr i dochodów biskupstwa włocławskiego" w którym są m.in. spisy mieszkańców wsi z tego terenu.
Jeśli ktoś wie czy są takie Inwentarze z XVII wieku to z góry dziękuje za informacje.

Pozdrawiam
Tomasz

-----------------------------
Przepraszam za wcześniejszy brak podpisu. Trochę mnie tu nie było na forum i nie znam zwyczajów jakie, tutaj teraz panują.
Mariok

Sympatyk

Tomaszu gdzie mixns znaleźć taki inwentarz, jestem tym bardzo zainteresowany.

Dziękuję
Mariusz
Mariusz

Poszukuję rodzin
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

pomoc w odczytaniu kilku slow w akcie slubu

Post autor: marzanna62 »

Bardzo prosze pomózcie nie moge odczytac tych kilku slow z aktu slubu. Slowa podkreslilam na czerwono.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/jBX_ ... iYr5vAJqUE
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Awatar użytkownika
gosiagosia2

Sympatyk
Ekspert

pomoc w odczytaniu kilku slow w akcie slubu

Post autor: gosiagosia2 »

przy matce na gospodarstwie
Gosia
Sarbiewscy (Szemplino Czarne, Zembrzus)