Proszę o sprawdzenie pierwszego wyniku:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... l6&=0&so=2
Pozdrawiam
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Witaj Robercie!klimeczek pisze:Witam
Jakiś czas temu, około 1,5 roku z pomocą Pani Krystyny i Pana Władysława dowiedziałem się więcej o moim dziadku Karolu Klimeczku który sporo lat przebywał na emigracji w Stanach, podobno miał tam obywatelstwo a niedawno przypadkiem dowiedziałem się że 20 lat temu jakiś jego chrześniak poszukiwał naszej rodziny, ale nie trafił pod właściwy adres naszej rodziny i do nas nie dotarł. Niestety nic więcej nikt nie wie z naszej rodziny o pobycie dziadka w Stanach prócz tego co zostało ustalone na tym forum z pomocą państwa. Co jakiś czas wchodzę na ancestry i staram się przeglądać i coś dopasować, dzisiejszego wieczora odkryłem że chyba był zarejestrowany w wojsku, ale to tylko domysły.Czy można szukać jeszcze informacji gdzieś indziej na innych stronach? Czy może coś jeszcze przeoczyłem.
Jest to dla naszej rodziny dość ważne ponieważ to taka biała plama w naszej historii, a nikt nie mógł się zbyt wiele o nim dowiedzieć bo dziadek żył bardzo krótko, pozostawił małe dzieci a od babci był starszy przeszło 20 lat, dokumenty z pobytu w Stanach wszystkie zniszczone zostały w czasie wojny lub po niej.
Czy można odnaleźć np. kiedy otrzymał obywatelstwo i co działo się z nim po 1920 roku, bo to znowu biała plama, nie wiemy nawet w którym roku wrócił do wolnej już Polski i dlaczego tak zdecydował, ponieważ tak naprawdę nic tu nie miał, nic go nie łączyło oprócz rodziców.
Z takiego linku odnalazłem informację których nie moge sprawdzić, czy coś znaczą.
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 8&uidh=635
Gdyby Pani Krystyna lub Pan Władysław lub ktoś inny mógł mi podpowiedzieć gdzie można jeszcze próbować coś odnaleźć będę niezmiernie wdzięczny, pozdrawiam serdecznie wszystkich
Robert

Hamburger Passagierlisten, 1850-1934Piotr_Pizoń pisze:Witam
Proszę o sprawdzenie pierwszego wyniku:
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... l6&=0&so=2
PozdrawiamPiotrek

Danusiu,ja też nie wiem kim była Joyce Ziemińska,podałam ten rekordmdanka pisze:Witaj Krysiu!
Jakiż ogrom Twojej pracy! Z całego serca dzięki! Będę to pomału rozszyfrowywała i układała w całość Szkoda, że nie udało się nic znaleźć o Janinie ale chociaż mam ten manifest to już coś. Nie bardzo tylko mogę wykapować kim była JOYCE ZIEMIŃSKA bo występuje pod adresem EDMUNDA i RUTH Zieminskich.
Jeszcze raz wielkie dzieki.
Danka

Witaj Marcinie!Grenda_Marcin pisze:Witam, mógłbym prosić o informacje na temat :
1.Bronisław Walczak - ur. w Blizanowie około 1870-1876, imię matki Marianna Kucharzak zd. Walczak
2. Jan Walczak - informacje te same jak wyżej
3.Theodore R Kucharzak, U.S. Public Records Index, Volume 1
Z góry dziękuję)

Kamilu,listy pasażerskiej Konrada i Felicji nie ma ale w censusie z 1920 r.kamil_360 pisze:Witam Pani Krystyno,
Znów trochę myślałem na temat dziejów Żurkowskich z Ameryki i mam pewną wątpliwość.
Czy mogłaby Pani sprawdzić, w którym roku przybył do Ameryki Konrad Żurkowski i jego żona Felicja zd. Góral, do ktorych potem dołączył bratanek Konrada, Jan?
Dziękuję i pozdrawiam,
Kamil Śmieszek

Witaj Benedykcie!benedyktsiwy pisze:Witam bardzo serdecznie
Szukam informacji o Aniela Franciszka Tokarz ur.16.03.1888r.Chodenice.
slub wFiladelfia USA.z nieznany.20.10.1911.?
Benedykt