Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Brozek_Oskar pisze: Tylko proszę nie zapomnieć o księgach zgonów ze Mstyczowa!
w tej liście http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/adkielce.pdf Mstyczów wesoło figuruje na czerwono jako zakończony całkowicie już od bardzo długiego czasu, a to przecież nie prawda. Pozwoliłem sobie przypomnieć to bo jakoś temat umilkł. Według tej listy http://www.cwiklinski.pl/ptg/kielce/Mstyczow.jpg (powiedzmy oficjalnej :) ) brakuje 3 ksiąg, gdzie są zawarte akta zgonów. Są to księgi o numerach: 34, 40, 41.
Pozdrawiam, Oskar Brożek :)
Sprawa dostępnych ksiąg z Mstyczowa była już wyjaśniana.
W AD Kielce fizycznie jest dostępnych 35 ksiąg i te zostały sfotografowane.
Przedstawiony spis był robiony dziesięć lat temu i nie jesteśmy w stanie ustalić dlaczego są tam też inne księgi. Jest przypuszczenie że księgi były źle opisane i gdy okazało się że są to inne Parafie zmieniono im etykiety.
Nie ma raczej mowy o tym że księgi zaginęły.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

nowak pisze:Ja zindeksuję dalszy ciąg Sokoliny oraz Probołowice
Pozdrawiam Grażyna
Sokolinę już sfotografowałam- jest teraz przystosowywana do indeksacji. Trochę to potrwa.

Probołowice Grażynko będa trochę póżniej.

pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

ozanka pisze:, czemusz to Węgleszyn w AD, jako jedyna parafia: http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/adkielce.pdf jest tak skutecznie i radykalnie pomijany???
Będę bardzo wdzięczna za informację czy w najbliższej przyszłości można liczyć na tę parafię w GenBazie.

Bożenna
Leszek trochę się z Tobą droczy, bo wszystkie prafie z A.D. Kielce są sfotografowane, ale przystosowanie zdjęć do indeksacji to żmudna praca i trochę to potrwa. Więc Bożenno proszę o troszeczkę cierpliwości .

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

[quote="Marynicz_Marcin"][]
Odrowąż, nie Odrowąż. Pisałem o nim dość dawno (nie tylko ja), nie doczekałem się, później zaczęto zdjęcia w AD (chwała Wam za to :D ).
Zapewne sporo osób, które po mnie zadeklarowało chęć indeksacji, otrzymali materiał szybciej ode mnie.

Oczywiście,że otrzymali materiał wcześniej, bo przecież księgi z Odrowąża znajdują się w A.P, a nie w A.D. gdzie fotografowaliśmy.

Przestań już pisać na ten temat, bo nie wszystkich to interesuje.
A wogóle to czekaj cierpliwie , bo już zaczęłam ten Twój wymarzony Odrowąż fotografować. Zaznaczam, że parafia jest duża ksiąg wiele i sam z kolegą nie dacie rady go zindeksowac.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

brotmal pisze:Witam

mam pytanko, a jaki jest postęp prac przy ASC Końskie?
pozdrawiam

Paweł
Księgi par. Końskie wraz z Allegatami już skończyłam fotografować.. Zdjęć do indeksacji będzie około 20.000. Trwają prace przygotowawcze do indeksacji . Grupa indeksacyjna już się tworzy.

Chętnych do indeksacji Końskich proszę o zgłoszenie się na adres : genealodzy.kielce () op.pl

Pozdrawiam, Kornelia
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: piotrowski79 »

Odnośnie technikaliów, utrzymania serwerów etc. Czy kiedykolwiek jakiekolwiek TG próbowało zainteresować projektem indeksacji jakiś portal internetowy np o2, wirtualną polskę, onet? Z tego co pamiętam WP swego czasu próbowało stworzyć własny portal genealogiczny ale im nie wyszło. Z tego co kojarzę o2 koncentruje się na nietypowych pomysłach, a ostatnio zaczeli udostępniać skrzynkę o powierzchni 20 GB i 100 Mb załącznika więc może by było warto wysłać do nich jakieś zapytanie czy nie byli by zainteresowani stowrzeniem takiego portalu i udostępnieniem serwerów na zdjęcia metryk?
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Kornelia_Major pisze:
ozanka pisze:, czemusz to Węgleszyn w AD, jako jedyna parafia: http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/adkielce.pdf jest tak skutecznie i radykalnie pomijany???
Będę bardzo wdzięczna za informację czy w najbliższej przyszłości można liczyć na tę parafię w GenBazie.

Bożenna
Leszek trochę się z Tobą droczy, bo wszystkie prafie z A.D. Kielce są sfotografowane, ale przystosowanie zdjęć do indeksacji to żmudna praca i trochę to potrwa. Więc Bożenno proszę o troszeczkę cierpliwości .

Pozdrawiam, Kornelia
Droga Kornelio,
tak też odebrałam odpowiedź Leszka :D

Mnie tylko zaniepokoiło, dlaczego w najnowszym zestawieniu podanym przez Leszka, Węgleszyn jako jedyny nadal w czarnym kolorze :roll:

Teraz wszystko jasne i wielkie, wielkie dzięki Wam przekazuję :k:
Pozdrawiam
Bożenna
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Wydaje mi się, że skierowanie takiej propozycji dla firmy, która zarabia na różnych pomysłach skończyłoby się:
- płatnym dostępem (może nie od razu, ale po jakimś czasie)
- spamowaniem reklamami
- wyśrubowanymi wymaganiami firmy
- przejęciem praw autorskich nad zdjęciami przez firmę

Ze względu na pierwszy i ostatni punkt sprawa jest niejako przesądzona, tak przynajmniej w mojej opinii.
Pozdrawiam,
Łukasz
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: piotrowski79 »

Czarnowidztwo to nie jest dobry punkt wyjścia do niczego. A podstawą działań tego typu są umowy pomiędzy stronami. Serwis musi się z czegoś utrzymać więc reklamy będą wszędzie i zawsze (można wymóc aby były odpowiednio dobrane o tematyce historycznej czy genealogicznej). Płatny dostęp -- zależy ile i za co. W końcu fotografowanie też generuje koszty, chociażby sprzętu który zużywa się w zastraszającym tempie i na niego pieniądze też są potrzebne. Nie może być tak że ktoś wiecznie wykłada pieniądze a reszta korzysta za darmo.
tomekpn

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomekpn »

Witam,

prześledziłem cały wątek i nie znalazłem informacji o dostępności bądź możliwości indeksacji parafii Krępa Kościelna.

Kiedy ewentualnie można się spodziewać..?

Oczywiście jest to moje zgłoszenie do indeksacji tej parafii :D

Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

tomekpn pisze:Witam,

prześledziłem cały wątek i nie znalazłem informacji o dostępności bądź możliwości indeksacji parafii Krępa Kościelna.

Kiedy ewentualnie można się spodziewać..?

Oczywiście jest to moje zgłoszenie do indeksacji tej parafii :D

Pozdrawiam
Tomek
Witam.

Jesli faktycznie chcesz indeksować tą parafię - to napisz to na adres :

genealodzy.kielce () op.pl Kontakt: http://www.genealodzy-kielce.pl/beta2/i ... ge=kontakt

Trochę trzeba będzie poczekać- ile nie potrafię określić.

Pozdrawiam, Kornelia
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Uprzejmie proszę indeksujących o podawanie w wykazie braków,zawinięcia kartki i tp o przestrzeganie zapisu w kolejności :

nazwa parafii , rok, nr księgi, zdarzenie ( urodzenie, śłub ,zgon ) , nr aktu + nr strony.

Podawnie nr kol. zdjęcia jest zupełnie niepotrzebne .

Pozdrawiam wszystkich indeksujących , Kornelia
tomekpn

Sympatyk
Mistrz

Post autor: tomekpn »

Kornelia_Major pisze:
Witam.

Jesli faktycznie chcesz indeksować tą parafię - to napisz to na adres :

genealodzy.kielce@op.pl

Trochę trzeba będzie poczekać- ile nie potrafię określić.

Pozdrawiam, Kornelia
Niestety adres mail'owy jest nieprawidłowy - wiadomości są zwracane :-(

Proszę o podanie poprawnego adresu.

Tomek
Pozdrawiam
Tomek
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Mam jeszcze pytanie odnośnie formatu indeksów.
Czy informacje takie jak dane rodziców, miejscowość i ewentualnie data dzienna zajścia będą zastosowane w bazie, czy po prostu będą, ale niewidoczne dla szukających? :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Sprawa wygląda tak:
Jeżeli indeksujesz w formatce geneteki, to dane rodziców będą widoczne, ale jako uwaga do indeksu (o ile wpiszesz odpowiednie dane w kolumnie "uwagi"). Data dzienna w genetece jest niewidoczna (chyba, że jest zapisana w uwagach).

Jeżeli indeksujesz w formatce metryk, wtedy wszystkie dane wspomniane przez Ciebie będą widoczne: zarówno data dzienna, jak i dane rodziców, w czym dane rodziców (a konkretnie nazwisko panieńskie matki) będzie służyło jako jeden z kluczy do poszukiwań.

Najlepiej samemu się przekonać korzystając z jednej i drugiej wyszukiwarki ;)
Pozdrawiam,
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”