Pochodzenie nazwisk (cz.6)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

RE: Osipa i Kissel z Pokucia

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Proszę o nazwiska
Osipa
Kissel
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Osipa

Post autor: Szuwar »

Witam !!!

Odnośnie nazwiska Osipa

Osipa - od imienia Józef. Imię pochodzenia hebrajskiego Joseph oznaczające pierwotnie ‘niech Bóg pomnoży’. W Polsce imię popularne od średniowiecza, adaptowane jako Ożep, Jożep, Jożef, na Kresach Wschodnich też jako Josyp, Hosyp, Jesyp, Josyf.

Na temat nazwiska Kissel

znalazłem

Forme ancienne de l'allemand Kies (= gravier, caillou). Variantes : Kis, Kies, Kiess. C'est le plus souvent un toponyme devenu nom de famille. Il en va de même avec Kisel, Kissel, Kiesel, Kiesele (cf. l'allemand Kiesel = caillou). En composition : Kisselberger, Kissenberger, celui qui habite une montagne ou une colline caillouteuse, ou encore Kisselbach (le cours d'eau caillouteux).

http://www.geneanet.org/genealogie/fr/kissel.html

Tłumaczenie translator francusko - polski

Stara forma niemieckiego Kies (= żwir, kamień). Opcje: Kish Kies, Kiess. Zazwyczaj jest to nazwa miejsca . To samo jest z Kisiela, Kissel, Kiesel, Kiesele (por niemiecki Kiesel = żwirowa). Skład: Kisselberger, Kissenberger, który mieszka w górze lub kamienistym wzgórzu lub Kisselbach (w kamienistym wody).
http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn 27 lip 2015, 11:13 przez Szuwar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Wielkie dzięki
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Kissel

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Moje źródełko do tłumaczenia niemieckich kwiatków podaje następująco:
kisel, mhd. Kiesel, Kieselstein, Hagelstein, Schlosse; Vw.: s. grānāt-; Hw.: s. kiselstein; Q.: HvNst, Minneb (FB kisel), Frl, JTit (3. Viertel 13. Jh.); E.: ahd. kisil 6, st. M. (a), Kiesel; germ. *kisila-, *kisilaz, st. M. (a), Kiesel, Sand; s. idg. *g̑eis-, Sb., Kies, Pokorny 356; W.: nhd. Kiesel, M., Kiesel, Kieselstein, DW 11, 688; L.: Lexer 108b (kisel), Hennig (kisel)

kiselgruobe 2, mhd., sw. F.: nhd. „Kieselgrube“, Kiesgrube; Q.: Urk (1299); E.: s. kisel, gruobe; W.: nhd. DW-; L.: WMU (kiselgruobe 3336 [1299] 2 Bel.)
Podstawy Kies... mają jednak już inne znaczenia:
KIESEN : śrwniem. kiesen (próbować, doświadczać, wybierać'
KIESER : śrwniem. kieser to osoba urzędowo upoważniona do badania ja-
kości trunków, chleba itp.
KIESELING : śrwniem. kiselinc, kislinc = krzemień = przezwisko.
Odnosi się do człowieka trudnego we współżyciu, nieprzystępnego.

Wszystkie trzy powyżej, to autentyczne nazwiska i autentyczne ich interpretacje etymologiczne pióra: Zygmunta Klimka zawarte w "Słowniku etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych". Wcześniejsza pochodzi ze słownika autorstwa Köblera i Gerharda pt. "Mittelhochdeutsches Wörterbuch".

Ergo: prawie pełna zgoda. Zaznaczenia moje.
budzinska_paula86

Sympatyk
Ekspert

Szczech, Głodek, Smulczyk, Budziński.

Post autor: budzinska_paula86 »

Witajcie,
interesuje mnie pochodzenie takich nazwisk jak:
Szczech, Głodek, Smulczyk, Budziński. Z gory dziekuje
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Szczech, Głodek, Smulczyk, Budziński.

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Szczech - 1621 od nazwy osobowej Czech z przedrostkiem s-, też od nazw osobowych na Szcze-, typu Szczepan, Szczesny.

GŁODEK - od głód. Pierwszy zapis w 1608 roku.

Smulczyk - (za pośrednictwem języka jidisz) od imienia Samuel. Imię, notowane w Polsce od XV wieku, pochodzenia hebrajskiego, od Šemu’el ‘Bóg wysłuchał’; w Kościele prawosławnym używane w formie Samuił.

Budziński ( bez daty źródłowej) - w grupie nazwisk pochodzących od budzić, też od imienia Budzisław.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Pozdrawiam

Daniel
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Szczech, Głodek, Smulczyk, Budziński

Odnoszę się tylko do tych nazwisk co do których etymologii mam jakieś uwagi.

Nazwisko Głodek. Zdaniem Aleksandry Cieślikowej autorki - redaktorki książki "Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych"
nazwisko to pochodzi od nazwy rośliny "głodek" zwanej również mrzygłodem albo wiosnówką (Draba aizoides)

Nazwisko Smulczyk nie musi mieć korzeni Jidisz.
Smulec i smulczyk to nazwy zjawiska jakie towarzyszy jeździe konnej saniami. O smulcu mówiło się w momencie kiedy ławiny (płozy) sań "docierały" do gołej ziemi pozbawionej śniegu. Słowo funkcjonowało też w szeregu przysłów z rdzeniem w rodzaju "dopiec komuś smulca" tzn. dowalić komuś dobitnie, zajść za skórę itp.
Drugie znaczenie słowa to zuber, skała zubrowa. To taka skała która leży na hałdach przy kopalniach soli i składa się w ok. 20% z soli a w 80% iłów i innych "nie słonych" składników. (powyższe za "Słownikiem warszawskim")

Pozdrawiam pięknie
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Szczech, Głodek, Smulczyk, Budziński

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

W mojej parafii Nasiechowice dość licznie od 1820 roku występuje nazwisko zbliżone do Smulczyk, mianowicie Smólski (Smulski, Smulczyński). Rodzina Smólskich zajmowała się produkcją węgla drzewnego i smoły i chyba od tego wzięły się na tym terenie nazwiska Smul, Smulski, Smulczyk.
Pozdrawiam, Eugeniusz
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Re: Szczech, Głodek, Smulczyk, Budziński

Jakubas_Eugeniusz pisze:W mojej parafii Nasiechowice dość licznie od 1820 roku występuje nazwisko zbliżone do Smulczyk, mianowicie Smólski (Smulski, Smulczyński). Rodzina Smólskich zajmowała się produkcją węgla drzewnego i smoły i chyba od tego wzięły się na tym terenie nazwiska Smul, Smulski, Smulczyk.
Pozdrawiam, Eugeniusz
Też myślałem o takiej ewentualności. Że mianowicie nazwisko Smól... i Smul... mogą być tożsame. W mojej parafii w latach 1760 -98 spotkałem dwie rodziny o nazwisku Osmól pisane zamiennie w zależności od skryby piszącego akty w księdze metryk, raz przez "ó" a inny prze "u". Na nieszczęście czy szczęście - trudno powiedzieć - wszystkie dostępne mi etymologie dzielą te nazwiska jednoznacznie tak jak pokazano to wyżej we wpisach.

Pozdrawiam pięknie.
Anita_Kuszczak

Sympatyk

Re: Szczech, Głodek, Smulczyk, Budziński

Post autor: Anita_Kuszczak »

Witam
Czy ktoś z państwa wie skąd pochodzi nazwisko Klijer? W Polsce jest tylko kilkadziesiąt osób o tym nazwisku, według moich badań praktycznie wszyscy wywodzą się od Grzegorza Klijera, służącego ze wsi Główno (lubelszczyzna). Zmierzam do tego, że być może wyemigrował on do Polski za chlebem. Może ktoś z państwa mi podpowie w jakim kraju rozpocząć poszukiwania?

Pozdrawiam

Anita Kuszczak
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Witam !!!

Nazwisko Klijer

Nazwisko utworzono z przyrostkiem - er klij = klej

od klij = klej, zob. tzw. Słownik warszawski, t. II, s. 359

Staropolskie - Klij - smoła.

http://www.staropolska.pl/slownik/?lite ... 3433&nr=60

synonimy:

klajster, gluta, lepik, lepidło, lep

Moim zdaniem - na ile prawidłowo ?

Zmieniłem w dniu dzisiejszym treść posta - wcześniej nie podałem źródeł
Ostatnio zmieniony pn 03 sie 2015, 10:40 przez Szuwar, łącznie zmieniany 2 razy.
ROMAN_B

Sympatyk

Etymologia nazwiska Klijer.

Post autor: ROMAN_B »

Anita_Kuszczak pisze:Witam
Czy ktoś z państwa wie skąd pochodzi nazwisko Klijer? W Polsce jest tylko kilkadziesiąt osób o tym nazwisku, według moich badań praktycznie wszyscy wywodzą się od Grzegorza Klijera, służącego ze wsi Główno (lubelszczyzna). Zmierzam do tego, że być może wyemigrował on do Polski za chlebem. Może ktoś z państwa mi podpowie w jakim kraju rozpocząć poszukiwania?

Pozdrawiam

Anita Kuszczak

Witam.
Anito, pytasz skąd pochodzi nazwiska Klijer? Zapewne spotkasz się z różnymi próbami opisania pochodzenia tego nazwiska. Nie jestem etymologiem, niemniej jednak zaproponuję Ci moją interpretację ( teorię ) pochodzenia nazwiska Klijer. Będą to tylko moje rozważania, raczej przypuszczenia o pochodzeniu tego nazwiska.
Zatem, moim zdaniem nazwisko Klijer powstało w wyniku dodania do podstawy, rdzenia nazwiska sufiksu –er ( Klij – er ). W literaturze przedmiotu możemy przeczytać, że sufiks –er raczej wskazuje, że nazwisko powstało w obszarze języka niemieckiego. Końcówka –er raczej wskazuje na miejsce zamieszkania lub pochodzenia danej osoby. Niemniej jednak powstawały też nazwiska zakończone sufiksem –er od antroponimów ( nazw własnych, np. imienia, nazwiska, pseudonimu ). Nazwiska takie zazwyczaj tworzono od imienia, nazwiska albo nazwy urzędu ojca albo przodków ( nazwiska patronimiczne ). Zdarzały się też nazwiska hybrydowe – to takie nazwiska, które utworzono na skutek dodania do polskojęzycznego rdzenia nazwiska niemieckiego sufiksu –er.
Moim zdaniem, biorąc powyższe pod uwagę, wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Klijer nie jest takie proste. Tak więc, można postawić tezę, że nazwisko:
1. zostało utworzone od nazwy miejscowej lub/i równe jest nazwie miejscowej i może wskazywać, że osoba je nosząca mieszka w danej miejscowości lub pochodzi z tej miejscowości,
2. powstało od imienia, nazwiska, przezwiska lub urzędu jaki pełnił ojciec lub przodek danej osoby,
3. jest hybrydą polsko – niemiecką.
Zacznę od:
• Pkt. 3. Nazwisko Klijer mogło powstać od polskiego gwarowego słowa/wyrazu „Klij” równego słowu/wyrazowi „Klej”.
Słownik języka polskiego ułożony przez Jana Karłowicza, Adama Kryńskiego, Władysława Niedźwiedzkiego; Warszawa, 1900; T. 2.: H – M . Str. 359.
Również mogło powstać od staropolskiego słowa „Klij”, które oznaczało smołę;
http://www.staropolska.pl/slownik/?nr=0 ... ij&id=3433
• pkt. 2. Nazwisko Klijer mogło powstać od imienia Kilian, które kiedyś w Polsce było wymawiane jako Kilijan lub Kielijan. W języku niemieckim imię Kilian zapisywane jest jako Kilian, Killian;
• Pkt. 1. W Niemczech w Turyngii, w powiecie Hildburghausen, znajduje się miejscowość i gmina St. Kilian, Sankt Kilian. Tak więc, nazwisko Klijer może oznaczać osobę pochodzącą / mieszkająca w/z Kilian. Kilian > Kilianer. Istnieje też możliwość pochodzenia nazwiska od miasta Kilia, które znajdowało się w guberni bessarabskiej przy ujściu Dunaju lub od rzeki Kilia, która znajdowała się na Bukowinie. Może też pochodzić od wsi Kiliany ( po niemiecku Kiliannen ), która znajdowała się w powiecie margrabowskim na pruskich Mazurach. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego (…) tom IV, str. 97. http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_IV/97

Może nazwisko Klijer uległo deformacji a jego pierwotna forma była inna. Ustalenie pierwotnej formy nazwiska wymaga badań metryk i innych dokumentów. Nazwisko może mieć rodowód niemiecki jaki i polski.

Pozdrawiam – Roman.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Moim zdaniem nazwisko ma korzenie kaszubskie - słowińskie - pomorskie.

Może być wariantem, jednym z kilkudziesięciu nazwiska Klein = Mały (inne znaczenia to... przepuklina, tzw "piorun" czyli belemit, wysunięty kawałek pola).

Może również, co bardziej moim zdaniem prawdopodobne, być wariantem nazwisk związanych z techniką budowania domów: klijner, kleiner, klejer, klajer - to określenie na majstra budowlanego, który budował dom z cegieł łącząc je gliną. (Etymologia również "pomorska")

W drugim znaczeniu - co widać - nakłada się znaczeniowo z interpretacją podaną wyżej: glina to doskonały klej.

Bardzo mnie ciekawi co też inni koledzy powiedzą na nasze już określone sugestie w tej kwestii.

Co do źródeł: interpretację oparłem na pracy Berezy: "Nazwiska Pomorzan".
Pozdrawiam pięknie.
Awatar użytkownika
Gradkiewicz

Post autor: Gradkiewicz »

Witam poszukuję znaczenie nazwiska Gradkiewicz niestety wiem tylko tyle że pochodzi z Ukrainy lecz nie wiem ile w tym prawdy , chciałbym wiedzieć tylko co oznacza , z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Szuwar

Sympatyk

Witam !!

Gradkiewicz - 1636 od grad ‘opad atmosferyczny w postaci krup lodowych’.

opracowanie etymologii nazwisk - Ewa Szczodruch

Nazwisko od nazwy osobowej Grad, ta od grad ‘rodzaj opadu atmosferycznego’. Inne potencjalne podstawy to: imiona staropolskie Gardek, Gardosz, Gardota Gardomir Staropolskie skrócone nazwy osobowe Gradzisław Grodzisław, nazwa miejscowa: Gradtken, Gradki, Gratki ( „Wieś w powiecie olsztyńskim, blisko granicy lidzbarskiego powiatu Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, staro-wysoko-niemieckie grātag ‘łakomy, chciwy, łapczywy, łacińskie gradus ‘stopień’, dotyczy to zarówno oceny szkolnej, jak i tonów w muzyce

według opracowania
A.Naruszewicz-Duchlińska

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”