Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Do Jurka,
Witaj Aniu,
może Ci się przydadzą informacje o zgonach (New York):
Surname Given Name Age Month Day Year County
Fornalski Frank 10m July 12 1904 Kings
Fornalski Joseph 74y Dec 10 1948 Manhattan (ur. 1873-74)
Czy znasz imiona rodziców Józefa, Antoniny i Stanisława?
Pozdrawiam,
Jurek
Witaj Jurku,
ponieważ nie wiem jak tu całość zacytować więc przenoszę twoją treść łapologicznie, za co z góry przepraszam. Dziękuję za te informacje. Jeszcze nie wiem, czy to ten Józef. Muszę zadzwonić i dopytać, może babcia pamięta co się z nim stało. Ale mogę podać dane ojca. Był nim Franciszek Fornalski. Co do matki to mam przypuszczenia, że mogła pochodzić z rodziny Grzelak, ale nie jest to potwierdzone na dzisiaj.
Dziękuję ślicznie i pozdrawiam
Ania
Witaj Aniu,
może Ci się przydadzą informacje o zgonach (New York):
Surname Given Name Age Month Day Year County
Fornalski Frank 10m July 12 1904 Kings
Fornalski Joseph 74y Dec 10 1948 Manhattan (ur. 1873-74)
Czy znasz imiona rodziców Józefa, Antoniny i Stanisława?
Pozdrawiam,
Jurek
Witaj Jurku,
ponieważ nie wiem jak tu całość zacytować więc przenoszę twoją treść łapologicznie, za co z góry przepraszam. Dziękuję za te informacje. Jeszcze nie wiem, czy to ten Józef. Muszę zadzwonić i dopytać, może babcia pamięta co się z nim stało. Ale mogę podać dane ojca. Był nim Franciszek Fornalski. Co do matki to mam przypuszczenia, że mogła pochodzić z rodziny Grzelak, ale nie jest to potwierdzone na dzisiaj.
Dziękuję ślicznie i pozdrawiam
Ania
Poszukaj przycisku "Cytuj".Bibi1111 pisze:...
ponieważ nie wiem jak tu całość zacytować więc przenoszę twoją treść
Jeśli wolno mi coś radzić najpierw zbierz wszystkie dostępne informacje o osobach poszukiwanych od rodziny. Spróbuj zdobyć akty urodzenia, ślubu jeśli zdarzenia miały miejsce w Polsce. Ważne jest aby wiedzieć kogo się szuka. Imiona rodziców, nazwisko panieńskie matki, daty i miejsce urodzenia to podstawa. Bez tego trudno będzie stwierdzić czy znalezione dokumenty dotyczą Twoich krewnych.Bibi1111 pisze: Jeszcze nie wiem, czy to ten Józef. Muszę zadzwonić i dopytać, może babcia pamięta co się z nim stało. Ale mogę podać dane ojca. Był nim Franciszek Fornalski. Co do matki to mam przypuszczenia, że mogła pochodzić z rodziny Grzelak, ale nie jest to potwierdzone na dzisiaj.
Ania
Wymienione przeze mnie akty zgonu znajdziesz tutaj:
http://www.italiangen.org/VRECLIST.stm
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Jurek
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Karolu!karrrol08 pisze:Krysiu,
Mam jeszcze jedną prośbę - mogłabyś zostawić mi linki do dokumentów przybycia do Nowego Jorku Konstantego Grzybickiego i Walentyny Rutkowskiej?
Pozdrawiam
Karol
http://img74.imageshack.us/img74/3116/grzybickik.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/3116/grzybickik.jpg
http://img411.imageshack.us/img411/9143/rutkowska.jpg
http://img518.imageshack.us/img518/8568/rutkowska1.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
Józef MarkiewiczJoanna71 pisze:Dla Małgosi Markiewicz
Markiewicz John +Anna Sypniewska (ślub..12 Nov 1917r.,Chicago, Cook, Illinois)+obrazek
Dzieci:
-Johanna Markiewicz,ur.01/Kwie./1924-
-Rita M.,ślub 06/Lip./1956 ; mąż: Gerald McDermott
-Edward (ur.1926? -zm. 08/Lip./1976r.),ślub 29/Maj/1953 ,żona: Mary Drapak
W spisie z 1920 roku John i Anna Markiewicz mieszkają z Joseph-em,bratem(ur.1895?,emigrował w 1914r.).
John emigrowal w 1909 r.,Anna urodziła się w Illinois.
Wniosek o obywatelstwo:
John Markiewicz ,robotnik,ur.27/05/1893 ;Polska-Brzezie
Adres w 1918 r.;8713 Houston Ave.,Chicago
Data emigracji: 29/12/1909
Data deklaracjii: 13/05/1918
P.S.
Szukam dalej..
Wniosek o obywatelstwo,
Data deklaracjii: dn.01/Sierp./1918r
(adres:8553 Colfax Ave. Chicago,cod.60617)
Jozef Markiewicz ,ur.08/Wrzes./1895;Brzezie ,zawód:wożnica
emigr.23/Czerw./1913 ;ROTTERDAM, HOLLAND
8553 Colfax Ave. Chicago,cod.60617
http://www.trulia.com/homes/Illinois/Ch ... o-IL-60617
Dla Joanny71
Joasiu,
Jesteś niesamowita i serdecznie za wszystkie te bogate informacje dziekuję.
A ta ostatnia informacja to coś extra- wielkie dzięki
Intryguje mnie tylko dopisek wyżej przy wzmiance o ślubie słowo obrazek - o co chodzi, mozesz wyjaśnić?
Tak dla uzupełnienia było jeszcze jedno dziecko najmłodszy Tadeusz,ale nie wiem ile może mieć teraz lat
Pozdrawiam i kłaniam sie za wszystko
Małgosia
Joasiu,
Intryguje mnie tylko dopisek wyżej przy wzmiance o ślubie słowo obrazek - o co chodzi, mozesz wyjaśnić?
Tak dla uzupełnienia było jeszcze jedno dziecko najmłodszy Tadeusz,ale nie wiem ile może mieć teraz lat
Małgosia
Witaj Małgosiumał pisze:Dla Joanny71
Joasiu,
Małgosia
+obrazek ,znaczy że jest oryginalny akt ślubu ,podaj maila to go prześlę.
Co do Tadeusza to jeszcze szukam.
Dzięki pomocy wolontariuszy z Illinois,otrzymałam niektóre nekrologi
o John-ie Markiewicz oto one:
Obits and death notices
Chicago Tribune (IL) - March 31, 1965
Markiewicz
Deceased Name: John Markiewicz
John Markiewicz, dear brother of the late Victor and Joseph; fond uncle of Eugenia Sowerwine, Wanda Markiewicz, Emily Bade, and Dr. Simon V. Markiewicz. Funeral Friday, 9:30 a.m., from Stanley Funeral Home, 3060-64 Milwaukee avenue, to St. Constance church. Interment St. Adalbert's cemetery. Di 2-3330.
Chicago Tribune (IL)
Date: March 31, 1965
Edition: Chicago Tribune
Record Number: 19650331dn112
Copyright 1965, Chicago Tribune. For permission to reprint, contact Chicago Tribune.
Chicago Tribune (IL) - September 23, 1941
John Markiewicz.
Deceased Name: John Markiewicz (possible ?)
Funeral services will be held for John Markiewicz, a policeman for 13 years, at 9:30 a.m. tomorrow in St. Josaphat's Roman Catholic church, Southport and Belden avenues. Burial will be in St. Adalbert's cemetery in Niles. Mr. Markiewicz died of a heart attack Sunday in his home at 6209 Warwick avenue. He was 38 years old. For the last 11 years he was assigned to the complaint room at police headquarters. Surviving are his widow, Rose, and daughter, Rita, 6.
Chicago Tribune (IL)
Date: September 23, 1941
Record Number: 19410923ob018
Copyright 1941, Chicago Tribune. For permission to reprint, contact Chicago Tribune.
Chicago Tribune (IL) - September 23, 1941
MARKIEWICZ
Deceased Name: John Markiewicz
John Markiewicz, Sept. 21, 1941, beloved husband of Rose [nee Paluch], fond father of Rita. Funeral Wednesday, Sept. 24, 9:30 a.m., from late residence, 6209 West Warwick avenue, to St. Josaphat's church, W. Belden and Southport avenues. Interment St. Adalbert's. Information, Layfayette 4480.
Chicago Tribune (IL)
Date: September 23, 1941
Record Number: 19410923dn074
Copyright 1941, Chicago Tribune. For permission to reprint, contact Chicago Tribune.
Pozdrawiam!
Joanna
Zwracam się z kolejną prośbą 
Czy jest możliwość odnalezienia dzieci Walentyny (zd Rutkowska) i Michała Dyś - mieli 10 dzieci, Marianny (zd Rutkowska) i Józefa Dziekan - mieli 8 dzieci (7 córek i 1 syna)? Czy są może jakieś wzmianki o żonie i dzieciach Konstantego Grzybickiego? - praktycznie nic o nim nie wiem, gdyż nie utrzymywał kontaktu z rodziną w Polsce.
Znów proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Karol
Czy jest możliwość odnalezienia dzieci Walentyny (zd Rutkowska) i Michała Dyś - mieli 10 dzieci, Marianny (zd Rutkowska) i Józefa Dziekan - mieli 8 dzieci (7 córek i 1 syna)? Czy są może jakieś wzmianki o żonie i dzieciach Konstantego Grzybickiego? - praktycznie nic o nim nie wiem, gdyż nie utrzymywał kontaktu z rodziną w Polsce.
Znów proszę o pomoc.
Pozdrawiam
-
patrycjakryn28

-
patrycjakryn28

Witaj Jurku,george pisze: Jeśli wolno mi coś radzić najpierw zbierz wszystkie dostępne informacje o osobach poszukiwanych od rodziny. Spróbuj zdobyć akty urodzenia, ślubu jeśli zdarzenia miały miejsce w Polsce. Ważne jest aby wiedzieć kogo się szuka. Imiona rodziców, nazwisko panieńskie matki, daty i miejsce urodzenia to podstawa. Bez tego trudno będzie stwierdzić czy znalezione dokumenty dotyczą Twoich krewnych.
dziękuję Ci za informację. Wiem to i pomalutku zbieram dane.
Z tej informacji, którą podałam wcześniej mogę dodać, że Józef Formalski wyjechał jako kawaler przed pierwszą lub w czasie I wojny światowej z miejscowości Jabłonka (konińskie). W stanach się ożenił i mieszkał w Nowym Yorku. Tam zmarł. Miał syna Franciszka i córkę Helenę. Oni nadal mieszkają w Stanach, prawdopodobnie w Nowym Yorku. Helena pracowała w jakiejś redakcji. Takie mam dane na dziś.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Witam!karrrol08 pisze:Zwracam się z kolejną prośbą
Znów proszę o pomoc.
PozdrawiamKarol
Michał Dys płynął do brata Józefa ,do Troy,New York
First Name: Michal
Last Name: Dys
Ethnicity: Russia, Polish
Last Place of Residence: Kosarzow, Russia
Date of Arrival: Aug 05, 1912
Age at Arrival: 27y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Lapland
Port of Departure: Antwerp
Manifest Line Number: 0026
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0026
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0026
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Joasiu!Joanna71 pisze:Krysiu poproszę odczytaj..Dziękuję!!!
OneWorldTree
Name: Mary Ann Dziekan
Birth: dd mm 1896 - city, Poland
Death: date - city, Illinois, USA
Spouse: name surname
Mary Ann Dziekan
Born: 25 Mar 1896 Kielce, Poland
Died: 4 Apr 1952 Chicago, [county], Illinois, USA
jej mąż
Peter Kawa
Born: Jun 1883 Kielce, Poland
Died: 23 Dec 1958 Chicago, [county], Illinois, USA
ich syn
Henry Peter Kawa
Born: 10 Aug 1917
Died:
Marriage: 17 Aug 1940 z Living Lisowski
Pozdrawiam
Krystyna
Joanno i Krysiu,
Kolejny raz dziękuję za pomoc
Michał Dyś to najprawdopodobniej ten - też przyjechał do Troy (tak jak Walentyna). Są może jakieś wzmianki o ich dzieciach?
Niestety rodzina Dziekan to nie ta.
Marianna Rutkowska poznała Józefa Dziekana już w USA (w rodzinnych opowieściach zachowało się, że był od niej dużo starszy).
Pozdrawiam
Karol
Kolejny raz dziękuję za pomoc
Michał Dyś to najprawdopodobniej ten - też przyjechał do Troy (tak jak Walentyna). Są może jakieś wzmianki o ich dzieciach?
Niestety rodzina Dziekan to nie ta.
Marianna Rutkowska poznała Józefa Dziekana już w USA (w rodzinnych opowieściach zachowało się, że był od niej dużo starszy).
Pozdrawiam