Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

winnicka

Sympatyk

Post autor: winnicka »

Dziękuję Gosiu to właśnie moi Minasiewicze Ania
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Do Michaliny - co potrzebujesz z Pułtuska?
Pozdrawiam - Ala
Awatar użytkownika
malkam255

Sympatyk
Adept

Post autor: malkam255 »

Z Krasnosielca mam ślub Batogowskiego Aleksandra z Grabowską Katarzyną, niestety urodzenia z 1825 roku Grabowskiej Katarzyny nie mam.
Gąsewo sprawdzę później. Podaj email, prześlę skan.
Gosia

Arturze.
Nie ma w tych latach ślubu Józefa, znalazłam ślub Jana, może to brat?, podaj email prześlę skan.
Wieś Ponikiew występuje.
Gosia
Awatar użytkownika
RoPson

Sympatyk
Mistrz

Post autor: RoPson »

Agnieszko ja mam akt urodzenia Katarzyny Grabowskiej córki Józefa i Antoniny z 1825. Poproszę o maila na priv, to prześlę zdjęcie.
Pozdrawiam Robert.
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

2ala030450 pisze:Do Michaliny - co potrzebujesz z Pułtuska?
Pozdrawiam - Ala
Witaj Alu
Potrzebuję
akt urodzenia Anna Byszewska ok 1804 Płocochowo
i ew przed tym rokiem ślub rodziców Jakuba Byszewskiego i Anastazji Kołaczek
i akt urodzenia Jozefy Chabrewicz / Habrewicz ok 1804 roku
i śluby jej ojca Piotra Chabrewicz / habrewicz / Habreiz.
Myslałam ,ze Malgosia ma coś więcej , choć sumariusze.
Niestety , na razie wizyta AD jest poza moim zasiegiem.
Mam nadzieję ,ze sytuacja odmieni się.
Pozdrawiam
Michalina
janolizka

Sympatyk

Post autor: janolizka »

Witam
Ponawiam prośbę do jakiejś dobrej duszy, odwiedzającej AD Płock. Potrzebuję akt slubu Klukowo gm. świercze akt nr. 15 - Pelagia Skórczyńska i Feliks Pawłowski.

Będę ogromnie zobowiązna.

pozdrawiam
Eliza
Awatar użytkownika
lezynski

Sympatyk

Post autor: lezynski »

Witam serdecznie

Poszukuję aktu małżeństwa moich pradziadków, mianowicie Józefa Leżyńskiego i Paulny Jasienieckiej z parafii Chrostkowo. Paulina urodziła pierwsze dziecko w roku 1867 więc ślub myślę w tym roku lub rok wcześniej. Być może znajdzie się alegata gdyż chrostkowo było parafią Pauliny, a najmniej informacji mam o Leżyńskich (chyba że przybyli z Marsa :) ). Jeśli ktoś byłby w Płockim Archiwum bardzo bym prosił o pomoc :)
Sprawdzałem wszystkie możliwe indeksy i tych lat co potrzebuję w nich nie ma...
pozdrawiam serdecznie Tomasz Leżyński
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Do Michaliny,

A może napisz do mnie na pw. i podaj adres, a ja Ci prześlę.
Pozdrawiam - Ala
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

lezynski pisze:Witam serdecznie

Poszukuję aktu małżeństwa moich pradziadków, mianowicie Józefa Leżyńskiego i Paulny Jasienieckiej z parafii Chrostkowo. Paulina urodziła pierwsze dziecko w roku 1867 więc ślub myślę w tym roku lub rok wcześniej. Być może znajdzie się alegata gdyż chrostkowo było parafią Pauliny, a najmniej informacji mam o Leżyńskich (chyba że przybyli z Marsa :) ). Jeśli ktoś byłby w Płockim Archiwum bardzo bym prosił o pomoc :)
Sprawdzałem wszystkie możliwe indeksy i tych lat co potrzebuję w nich nie ma...
pozdrawiam serdecznie Tomasz Leżyński
Witaj,

widzę, że kolega rozpoczyna przygodę z genealogią ...

Poszukiwania w AD Płock są zbyteczne, poszukiwany akt jest dosłownie na wyciągnięcie ręki, dostępny on-line!?

Żeby się nie powtarzać, poniżej zacytuję moją niedawną wypowiedź do innego poszukiwania własnych korzeni na terenie ziemi dobrzyńskiej:

"... kolejna wskazówka. Proponowane przeze mnie przeszukanie bazy indeksów (ale też równie dobrze i innych baz danych)

http://www.szpejankowski.eu/index.php/m ... b/102.html

można wykonać na trzy sposoby:

1. na chybił trafił, wręcz chaotycznie, a może łut szczęścia dopisze? Moim zdaniem szkoda czasu ale przede wszystkim wzroku:),

2. metodą od szczegółu do ogółu, czyli od znanej ci parafii (w tym przypadku Skrwilno) przeszukujemy parafie sąsiadujące, w przypadku niepowodzenia przeszukujemy kolejne oddalając się "promieniście" od punktu wyjścia,

3.korzystamy z już posiadanych danych metrykalnych, a w Twoim przypadku w dotychczasowych poszukiwaniach pominąłeś ważny szczegół ..."
Zastosuj metodę nr 2 i będą efekty natychmiastowe, oczywiście w Twoim przypadku startujemy z parafii Chrostkowo:)

Jeżeli bedziesz miał problemy ze ściągnięciem aktu małżeństwa Józefa Leżeńskiego i Pauliny Jasienieckiej z www.genealogiawarchiwach.pl, daj znać pomogę.

pozdrowienia z ziemi dobrzyńskiej śle
Darek
sleepyseven

Sympatyk

Post autor: sleepyseven »

Witam,
ponawiam prośbę, jeśli ktoś byłby na tyle dobry, o sprawdzenie aktu urodzenia Marianny Zakrzewskiej/Purzyckiej, matka Kunegunda, zapewne Zakrzewska, Żarnowo, parafia Grudusk, około roku 1796.

Pozdrawiam i dziękuję,
Paulina
Awatar użytkownika
Magroski49

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Magroski49 »

Witam!

Mieszkam w Brazylii i chciałbyś uzyskać akt urodzenia Józefa Stypurskiego, urodzonego we wsi Milewko, syna Andrzeja i Urszuli Kowalskiej.

Wyszukiwanie może być ograniczone tylko do parafii Drobin, bo nic nie zostało znalezione w parafii Koziebrody. Według brazylijskiego dokumentu, Józef oświadczył, że urodził się 4 maja 1884 roku, ale na indeksie tego roku urodzenia w parafii Drobin, które przysłał mi wolontariusz, Józef nie jest wymieniony.

Dlatego byłbym wdzięczny, gdyby można było poszukać w indeksach lat 1882-1883 oraz 1885-1886. Jeśli, przez przypadek, znalazłyby się tam imiona jego rodzeństwa (Antoni, Stanisław, Czesław i Mieczysław), informacja ta będzie również mile widziana.

Dzięki z góry za wszelką pomoc ktorą ktoś mógłby zaoferować.

Gilberto Magroski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... z&rid=1987
ww do Drobin U, zawierając
"Lata: 1778-1867,1875-80,82-91" czyli indeksy z ksiąg urodzeń dostępne w genetece pokrywają zakres, o który pytasz
z Milewka masz urodzenie Ewy (zasób AP Płock) w 1864 (z Andrzeja i Marianny), nie wiem czy jest szansa, że to ten sam Andrzej , który żenił się z Urszulą w Sierpcu w 1868 - treść aktu małżeństwa powinna wyjaśnić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Magroski49 pisze:Witam!

Mieszkam w Brazylii i chciałbyś uzyskać akt urodzenia Józefa Stypurskiego, urodzonego we wsi Milewko, syna Andrzeja i Urszuli Kowalskiej.

Wyszukiwanie może być ograniczone tylko do parafii Drobin, bo nic nie zostało znalezione w parafii Koziebrody. Według brazylijskiego dokumentu, Józef oświadczył, że urodził się 4 maja 1884 roku, ale na indeksie tego roku urodzenia w parafii Drobin, które przysłał mi wolontariusz, Józef nie jest wymieniony.

Dlatego byłbym wdzięczny, gdyby można było poszukać w indeksach lat 1882-1883 oraz 1885-1886. Jeśli, przez przypadek, znalazłyby się tam imiona jego rodzeństwa (Antoni, Stanisław, Czesław i Mieczysław), informacja ta będzie również mile widziana.

Gilberto Magroski
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

pod tym linkiem są Stypurscy wymienieni w indeksach z mazowieckiego i jest akt ślubu rodziców Józefa czyli Andrzeja Stypurskiego i Urszuli Kowalskiej, ale w Drobinie Stypurskich nie widać.

Pozdrawiam
Janina Tomczyk
Awatar użytkownika
Magroski49

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze:http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... z&rid=1987
ww do Drobin U, zawierając
"Lata: 1778-1867,1875-80,82-91" czyli indeksy z ksiąg urodzeń dostępne w genetece pokrywają zakres, o który pytasz
z Milewka masz urodzenie Ewy (zasób AP Płock) w 1864 (z Andrzeja i Marianny), nie wiem czy jest szansa, że to ten sam Andrzej , który żenił się z Urszulą w Sierpcu w 1868 - treść aktu małżeństwa powinna wyjaśnić
I apologize for writting in english. The Z icon under Uwagi column tells me these are recors stored in Archiwum Panstwowe w Plocku, but I would like to search the ones stored in Archiwum Diecezjalne w Plocku, which I believe are different records.

Ewa was a daughter of the first marriage. Her mother, Mariana Lewandowska died on March 5, 1868, in Milewko. On May 6, same year, Andrzej married to Urszula Kowalski in Sierpc, though he lived in Milewko.

Because Andrzej married in Sierpc, I asked AP Plock for a search covering all parishes between Sierpc and Milewko. The AP said nothing was found in Borkowo, Jezewo, Zawidz, Sierpc, Koziebrody, Drobin, Rogotwórsk, and Sierpc.

I have ordered and viewed about 10 LDS of the parishes nearby and could not find them. Also, I have found that people who lived in Milewko sometimes recorded their births, marriages and deaths in Drobin and sometimes in Koziebrody. Koziebrody is online in Poczekalnia and the family is not there, either. This is why I think their records are in AD Plock.

Pozdrawiam,
Gilberto Magroski
Awatar użytkownika
Magroski49

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Janina_Tomczyk pisze:
Magroski49 pisze:Witam!

Gilberto Magroski
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... t&lang=pol

pod tym linkiem są Stypurscy wymienieni w indeksach z mazowieckiego i jest akt ślubu rodziców Józefa czyli Andrzeja Stypurskiego i Urszuli Kowalskiej, ale w Drobinie Stypurskich nie widać.

Pozdrawiam
Janina Tomczyk
Thank you, Janina. Please see my response to Wlodzmierz.
Pozdrawiam,
Gilberto
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”