APW O/Grodzisk Maz. digitalizacja i indeksacja PTG/APW

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

igorczajka

Sympatyk

Post autor: igorczajka »

Dziękuje za wskazówkę. Przejrzałem. Roczniki są mocno niekompletne. Nie ma np. małżeństw z okresu sprzed 1824 roku. A tak przy okazji zastanwiam się jaka jest relacja takich łacińskich ksiąg do metryk stanu cywilnego? Np. wg aktu nr 54 z ksiąg stanu cywilnego z Błędowa w roku 1823 urodził się w Machnatce Grzegorz Barczak, natomiast w ksiedze łacińskiej brak takiej osoby, a samych urodzeń z Machnatki w roku 1823 jest zaledwie kilka. Czy to może być niedopatrzenie księdza? Czy może to wynikać z jakiś innych okoliczności?
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Może to być niedopatrzenie księdza, lub ta osoba była innego wyznania.Dlatego jako urzędnik USC, ksiądz go ujął, a gdyby był np.Żydem, to w metrykach rzymskokatolickich już nie.
Dana
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Lacinskie ksiegi to sa akty religijne , chrzty, sluby i zgony w obrzadku rzymskokatolickim. Istnieja tez ksiegi protestanckie, prawoslawne i inne.
Ksiegi stanu cywilnego z lat 1808 - 1825 obejmuja urodzenia, sluby i zgony cywilne, wedlug kodeksu napoleonskiego.

Akt urodzenia spisany w ksiedze stanu cywilnego nie swiadczy o tym, ze dziecko zostalo ochrzczone w tej parafii i tego samego dnia. Moglo byc ochrzczone duzo pozniej i nawet w innej parafii, albo moglo byc innego wyznania niz rzymskokatolickie.
Pozdrawiam,
Bozenna

P.S. W ksiegach stanu cywilnego mozna trafic na taka odnotacje: "Chrzest Swiety z woli ojca do pozniejszego czasu odlozony zostal"
ada1605

Sympatyk

Post autor: ada1605 »

Witam, chciałam zapytać, czy były fotografowane akta parafii Skuły, chodzi mi o urodzenia 1862? Ada
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ponieważ przez dłuższy czas brak odpowiedzi od osób, które wiedzą - to mogę jedynie, abyś nie czuła się zlekceważona napisać:
jeśli zostały sfotografowane to ich nie mamy, tak jak i wykazu co było fotografowane w ramach umowy PTG
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Moi Drodzy,
wybaczcie, że od mojego postu z dnia 9 marca br., w którym poinformowałem o mojej rezygnacji z funkcji koordynatora digitalizacji w AP GM, aż do dnia dzisiejszego nie zabierałem głosu. Wynikało to wielu przyczyn, głównie z powodu konieczności dopełnienia obowiązku wywiązania się z uchwały Zarządu zobowiązującej mnie do przekazania dysku ze zdjęciami wykonanymi przez nas w AP GM przez 3-letni okres pełnienia przeze mnie funkcji koordynatora, w postaci identycznej, w jakiej przekazywałem do Archiwum. Nie będę komentował bezsensowności żądania przekazania zdjęć i to w takiej właśnie postaci. Mogę tylko ubolewać, że Zarząd zignorował moje posty, w których zapowiadałem akcję uzupełniania numeracji i wstawiania braków. Akcję tę zakończyłem 8 marca br. Zarząd niestety nie wykazał zainteresowania jej rezultatami, tylko zażądał zdjęć, które w znacznej części były nieponumerowane i z niepowstawianymi brakami, grożąc przy tym dyscyplinarnym usunięciem z PTG, jeśli się z tego obowiązku nie wywiążę. Z obowiązku się wywiązałem, jaki bedzie tego skutek, nie trudno przewidzieć.
Poza tym musiałem dokonać zwrotu i rozliczenia się z powierzonego mi do użytkowania sprzętu będącego własnością PTG.
Jestem wzruszony i bardzo Wam dziękuję za liczne dowody uznania dla naszej pracy i za wyrażaną nadzieję, że ten konflikt uda się jakoś rozwiązać. Niestety, do dnia dzisiejszego brak jest jakiejkolwiek reakcji ze strony Zarządu, nawet jakiejkolwiek próby nawiązania ze mną kontaktu. W tej sytuacji moja rezygnacja staje się faktem, a dalsze losy Porozumienia o współpracy między PTG, a APW Oddz. Grodzisk Maz. leżą w rękach Zarządu i dyrekcji APW jako stron Porozumienia.
Biorąc pod uwagę moją ocenę sytuacji, a zwłaszcza skrajnie negatywną ocenę przez Zarząd mojej pracy jako koordynatora i atmosferę nie rokującą dobrej współpracy w przyszłości, postanowiłem również zrezygnować z członkostwa w PTG z dniem 31 marca br.
Kończąc ponad 3-letni okres pełnienia funkcji koordynatora czuję się zobowiązany do przedstawienia choćby krótkiej informacji o tym, czego przez te 3 lata dokonaliśmy. Może będzie najlepiej, jesli w tym celu zacytuję fragment "Raportu", jaki przesłałem do Zarządu i APW:
"W okresie od 16.12.2011 r. do 3.03.2015 r. odbyło się łącznie 114 sesji fotograficznych, w których udział wzięli jako fotografowie:
- Leszek Ćwikliński - 10 razy,
- Krzysztof Dławichowski - 10 razy,
- Krystyna Malik - 16 razy,
- Marek Wrocławski - 11 razy,
- Marcin Socha - 16 razy,
- Tomasz Bogiel - 2 razy,
- Ewa&Marek Szymańscy - 4 razy,
- Jacek Okulus - 3 razy,
- Ewa Piórkowska - 4 razy,
- Arkadiusz Kuba - 2 razy,
- Marcin Batory - 11 razy,
- Paulina Łukasiewicz - 14 razy,
- Bronisław Popkowicz - 79 razy.
Nikt z fotografów nie otrzymał ze strony Zarządu żadnej kwoty tytułem zwrotu kosztów dojazdu do AP GM, jak i z tytułu zwrotu nawet części kosztów używanego prywatnego sprzętu.
Ze strony Zarządu otrzymaliśmy wsparcie sprzętowe w postaci stolika, lampy 40 W, 3 szt. dysków 2 TB i 1 szt. dysku 1,5 TB, 2 szt. pendivów 64 GB, oraz od czerwca ub. roku aparatu Canon 60D z obiektywem. Resztę sprzętu zabezpieczałem osobiście, w tym: aparaty Canon 450D i 500D wraz z obiektywami krótkoogniskowymi, stolik, lampa, laptop (przez pewien czas 3 laptopy), dysk przenośny 320 GB."
Pragnę w tym miejscu serdecznie podziękować Pani Kierownik AP GM Marcie Goroch oraz obsługującemu nas na co dzień Marcinowi Szymańskiemu za miłą i owocną współpracę.
Pragnę także bardzo serdecznie podziękować wszystkim współpracującym ze mną fotografującym, bez których udziału nie byłoby możliwe prowadzenie digitalizacji.
Jeszcze raz dziękuję Wam wszystkim za okazaną życzliwość, sympatyczne kontakty i miłą współpracę. Życzę Wam wszystkim wielu radości i sukcesów w zajmowaniu się naszą wspólną pasją, jaką jest genealogia.
Będzie mi miło, jeśli nadal będziecie ze mną utrzymywać kontakty drogą mailową lub telefonicznie.
Pozdrawiam serdecznie
Bronisław
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Zdjęcia przekazane do PTG oprócz metryk są dostępne m.in w
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... odziskMaz/
pozostało ok 2000 sztuk, które dodam w
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... aWtrakcie/
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Ponieważ ja również brałem czynny udział w pracach w Grodzisku Mazowieckim i również spotkałem się z negatywną oceną naszych działań, popieram decyzję Bronka i z dniem 31 marca 2015r składam rezygnację z członkostwa w PTG.

pozdrowienia

Leszek
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

Ja również za fotografowanie AP Pułtusk i Mława (173 dni intensywnego fotografowania w większości prywatnym sprzętem) zbieram same cięgi. Także wysiadam póki jeszcze można, bo za sterami drugi pilot. Proszę o całkowitą likwidację mojego konta. Żegnam i życzę wszystkim dalszych genealogicznych odkryć w metrykach z Mławy i Pułtuska. Przepraszam, że nie zrobiłem uzupełnień i braków, ale pozbawiono mnie takiej możliwości na rzecz FChD.

Pozdrawiam
Wawrek
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Jak tak dalej pójdzie to w PTG pozostanie zadufany w sobie Prezes i naczelny krzykacz polskiej genealogi Włodek S.
Ja zrezygnowałem rok temu. Ciężko mi było jako inicjatorowi i współzałożycielowi Towarzystwa. Teraz powoli, nie namawiani przeze mnie, odchodzą ludzie którzy wiecej we dwóch zrobili dla Towarzystwa niż wymienieni na początku i reszta. Czas najwyższy by najbliższe Walne a może Walne Nadzwyczajne zastanowiło się nad dalszym celem istnienia Towarzystwa w tej formie i z tymi ludźmi u władzy. Ludzie, którzy rozwalają towarzystwo swoimi idiotycznymi posunięciami dawno powinni iść w odstawkę. Towarzystwem powinien rządzić ktoś kto potrafi zjednoczyć wszystkich w naszej pasji a nie dzielić i skłócać,

Staszek Pieniążek

PS. Do administratora. Proszę uprzejmie zmienić u mnie napis nad zdjęciem "SYMPATYK". Trudno mi w tej chwili być sympatykiem czegoś co się samo wali totalnie. Najodpowiedniejsze było by "ODWIEDZJĄCY".
ada1605

Sympatyk

Post autor: ada1605 »

Dziękuję za info, ale broń Boże nie czuję się lekceważona. Odpowiedź otrzymałam, poza forum. Pozdrawiam Ada
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
bardzo jest mi przykro czytać, że PTG opuszczają tacy ludzie :(
Bronek, Wawrek, Leszek bardzo ale to bardzo Wam dziękuję!!! Dzięki Waszej ciężkiej pracy mogłam rozwijać pasję genealogiczną, mieszkając 1500 kilometrów od Polski.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Smutek, smutek, z Leszkiem i Bronkiem laczy mnie dlugoletnia wirtualna przyjazn.
Leszku, spotkamy sie w "Swietogenie".
Bronku - no nie wiem ? Moze jeszcze kiedys w jakims archiwum.
Od 9-ciu lat jestem na tym Forum, nie wyprowadze sie, ale bardzo mi przykro.
A moze to tylko "Prima Aprilis" ?
Pozdrawiam,
Bozenna
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Tak jak ostatnio na zebraniu wspólnoty mieszkaniowej, gdy po przeczytaniu porządku obrad każdy zaczął się kłócić z każdym, powiedziałem, że nie rozumiem dlaczego sąsiedzi nie chcą czerpać przyjemności z respektowania tegoż porządku (ostatni punkt dyskusja) a odwrotnie z destrukcji, tak i teraz, choć nie uczestniczyłem osobiście w pracach PTG, stwierdzam, że nie rozumiem dlaczego Towarzystwo powołane by zreszać genealogów, na odwrót ich dzieli.

Ja także przyłączam się do podziękowań za wielką pracę Bronisława i Kolegów.

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Koplinski_L

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Koplinski_L »

Nie znam spraw wew. PTG, nie wiem co zaważyło na negatywnej ocenie Waszej działalności, chcę jednak podziękować za Waszą pracę i powiedzieć, że dzięki niej wiele zyskałem i była mi bardzo pomocna.
Serdecznie Wam dziękuję i pozdrawiam. Łukasz.
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”