Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Witaj Tomku,
dawno Cię nie ekspoatowałem.
Napisz mi proszę, czy jest możliwość znalezienia aktu małżeństwa z 1859 r. w Piotrkowie bez znajomości, w której parafii parafii?
Pozdrawiam.
Jacek Jarnuszkiewicz
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

W Piotrkowie w owym czasie była tylko jedna parafia - pod wezwaniem świętego Jakuba Apostoła, zwana u nas popularnie Farą. Akt z 1859 można bez problemu odnaleźć w w AP Łódź.

pozdrawiam - tomek
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Tomek1973 pisze:W Piotrkowie w owym czasie była tylko jedna parafia - pod wezwaniem świętego Jakuba Apostoła, zwana u nas popularnie Farą. Akt z 1859 można bez problemu odnaleźć w w AP Łódź.

pozdrawiam - tomek
Dzięki,
pozdrawiam.
JJ
makarena2001

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: makarena2001 »

Witam serdecznie Tomku !

Pilnie poszukuje informacji o czlonkach rodziny PODGAŃSKI wywodzących sie ze ze wsi Małe Końskie Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny Błogie Szlacheckie . Ustalilem ze mikrofilm zawierajacy kopie księg metrykalnych, 1810-1888 roku moge usyskac od Mormonow jednak okazuje sie ze :

"Civil transcripts of Roman Catholic parish register of births, marriages and deaths of Błogie, Kielce, Poland. The surrounding area includes towns: Grzymalów, Marianka, Prucheńsko, Radonia, Stoczki. Partially indexed. Text in Poland and Russian"

Czyli ksiegi te zawieraja akty ze wszystkich okolicznych wsi z pominieciem wlasnie Malych Konskich . Przyznam sie ze jestem w kropce i niebardzo wiem co mam dalej robic . Ktos sie pomylil w opisie lub opis jest niepelny ? Bo ustalilem ze wies zostala zalozona w XIV wieku i z tego co wiem zawsze nalezala do parafii Błogie Szlacheckie . Hipoteze ze przez 78 lat nikt w niej sie nie urodzil , nie umarl ani nie ozenil z gory odrzucam :-)

Mozesz mi jakos pomoc ?

Pozdrawiam :

Krzysztof P
Awatar użytkownika
michniewska_iwona

Post autor: michniewska_iwona »

Witam,
jestem nowa na tym forum.
Prześledziłam cały wątek i mignęło mi nazwisko Adamski - niestety nie odnalazłam tego postu.
Nie za bardzo jeszcze wiem jak się poruszać po forach :(
Panie Tomku,
czy mogłabym prosić o pomoc? Mój dziadek Feliks Adamski urodził się w Kaszewicach (parafia Kaszewice) w 1905 r. Babcia Stanisława Wróblewska urodziła się w Zdzieszulicach (chyba parafia Grocholice) w 1907 roku. Czy mógłby Pan odnależć ich akty urodzenia? Chodzi mi o dane ich rodziców, tzn. np. nazwiska panieńskie prababek (Anna i Józef Adamski, Aniela i Antoni Wróblewski), skąd pochodzą, może jakieś daty. :) Za każdą informację z góry dziękuję.
Iwona M.
Tomek1973

Sympatyk

@makarena2001

W Piotrkowie są akta z Błogich od 1875 i tylko w tym zakresie mogę pomóc. Trudno mi się też ustosunkowywać do podawanych przez Mormonów treści. Na pytanie, do jakich parafii należały małe Końskie odpowie skorowidz miejscowosci Królestwa
Polskiego. Link do tej pozycji dostępny w katalogu www /na stronie głównej, lewa szpalta/.

@Iwona

Pomiędzy wątkiem, który pani czyta, a tematami na forum u góry strony, znajduje się zielona belka z opcją "szukaj". Proszę spróbować z niej skorzystać.
A jesli chodzi o akty urodzeń, postaram się coś znaleźć.

@wszyscy inni

Chwilowo proszę o niedopisywanie nowych próśb.

tomek
makarena2001

Sympatyk
Nowicjusz

Tomek1973 pisze:@makarena2001

W Piotrkowie są akta z Błogich od 1875 i tylko w tym zakresie mogę pomóc. tomek

bylbym bardzo wdzieczny ...

Pozdr :
K
Awatar użytkownika
michniewska_iwona

Post autor: michniewska_iwona »

Panie Tomku,
dziękuję za podpowiedź. Zaraz skorzystam z wyszukiwarki. Dziękuje za zainteresowanie :)
Iwona
Tomek1973

Sympatyk

@makarena2001

Którą pięciolatkę panu sprawdzić?

tomek
slagra

Sympatyk

Post autor: slagra »

PROSZĘ O POMOC ,PANIE TOMKU
szukam aktu urodzenia mojej prababci
ZOFIA WILK 21.04.1891 -93 ur.STUDZIENIEC powiat KONECKI .ojciec PIOTR,matka TEKLA ?
powinno to być w aktach USC FAŁKÓW
dziękuję za odnalezienie i pozdrawiam
SŁAWEK ( GDYNIA)
Tomek1973

Sympatyk

Widzę, że jest tu trochę nowych osób, które rozpoczynają przygodę z forum od poganiania mnie /zarówno w wątku, jak i na priv/.
Moi drodzy - nie idźcie ta drogą. Dobrze Wam radzę. Ustawcie się grzecznie w kolejce i czekajcie.

tomek
makarena2001

Sympatyk
Nowicjusz

Tomek1973 pisze:@makarena2001

Którą pięciolatkę panu sprawdzić?

tomek
O ile dobrze rozumiem to do wyboru mam lata 1875-1908 ?

w takim razie zaznaczam odpowiedz D czyli 1903-1908 :-)

A tak przy okazji , prosze mi powiedziec ile mniej wiecej czasu trwa takie przewertowanie jednej pieciolatki w taj parafii . Pytam bo chcialbym miec choc mgliste pojecie ile czasu poswiece na wizyte w Kieleckim archiwum gdzie jest reszta ksiag .

Pzdr :
K
Tomek1973

Sympatyk

Wszystko zależy od tego, jak biegle posługuje się pan rosyjskim, czy są indeksy roczne i jak szybko przynoszą akta.
W Kielcach będzie miał pan zapewne do dyspozycji mikrofilmy, nie księgi, więc będzie zdecydowanie łatwiej.

pozdrawiam -tomek
Tomek1973

Sympatyk

@Alicja
Owszem, jest:
8/1894 - ślub Edmunda Ludwika urodzonego we wsi Wincenta, parafia Lachowo/?/, powiat kolneński/?/, gubernia łomżyńska/??/. Jego żona urodziła się w parafii Wszystkich Świętych w Warszawie. Prawdopodobnie zachowały się alegata do tego aktu. Jeśli potrzebujesz jakichś szczegółów - daj znac, to spiszę wszystko dokładniej, ale odniosłem wrażenie, że na temat państwa młodych wiesz już wszystko, a ten ślub, to tylko brakujący element układanki.

@slagra
79/1891, parafia Fałków
Studzienice, 21 IV 1891 ur. Zofia Wilk, c. Piotra lat 33 i Katarzyny z Koniecznych l. 20

@pawkos83
Aktu nie ma. Może chodzi o inna Moszczenicę.

@Gośka
Szukanych osób w Libiszowie brak. Niedługo zajrzę do Rzeczycy.

tomek
slagra

Sympatyk

Post autor: slagra »

witam
napewno >STUDZIENICE< ? ,>>STUDZIENIEC<< leży 3,5 km od Fałkowa
bardzo dziękuję i pozdrawiam
Sławek
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”