"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Proszę o pomoc w odczytaniu faktów z AM

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Marianna (...), córka Franciszka i Anny piwowarów w Dobrach Szczekociny zamieszkałych. Nie umiem odczytać nazwy miejscowości, w której urodził się Ignacy. Pozdrawiam Irek
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Proszę o pomoc w odczytaniu faktów z AM

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Według Słownika Geograficznego Królestwa Posliego Chrząstów leżał na drodze z Włoszczowy do Koniecpola, więc bliziutko. Ciekawe czemu nie ma go na mapie googla.

Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Proszę o pomoc w odczytaniu faktów z AM

Post autor: Janina_Tomczyk »

Kasia_Marchlińska pisze:Według Słownika Geograficznego Królestwa Posliego Chrząstów leżał na drodze z Włoszczowy do Koniecpola, więc bliziutko. Ciekawe czemu nie ma go na mapie googla.

Kaśka
Witaj Kasiu

Nie ma Chrząstowa także na szczegółowych mapach samochodowych ( ja mam wydaną w 2004 roku). Wg słownika Chrząstów miał kościół, a teraz widzę Kuczków ( czyli wieś wymienioną jako wchodzącą w skład tych dóbr) jako wieś parafialną. Może zmieniono nazwę?
Jeśli chodzi o nazwę miejscowości w jakiej urodził się Ignacy Rychtarski to odczytuję: w Hernstelf Państwie Austriackim. Sądzę, że nosił spolszczone nazwisko od Rychter lub Richter.

Pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Kasia_Marchlińska pisze:Według Słownika Geograficznego Królestwa Posliego Chrząstów leżał na drodze z Włoszczowy do Koniecpola, więc bliziutko. Ciekawe czemu nie ma go na mapie googla.

Kaśka
Z opisów - wynika, że Chrząstów leżał blisko Koniecpola i obecnie jest jego dzielnicą
http://www.koniecpol.pl/p,67,historia-chrzastowa
oraz
http://www.diecezja.kielce.pl/parafie/k ... archaniola

___
Krystyna
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Bardzo Ci dziękuję, Krystyno,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

No właśnie muszę sprawdzić, bo w tej okolicy (Irządze, szkoła w Szczekocinach, Lgocie pod Olkuszem, Koniecpol, Węgrzynów) mieszkała "moja" rodzina Rychtarskich, próbuję jakos tego Ignacego dopasować. Może to przypadek, ale to nie jest popularne nazwisko i geograficzna bliskość sugeruje związki...

Ciekawe, gdzie się ten Ignacy urodził, bo Hernstelf litera po literze nie istnieje.

Kaśka
Kasia Marchlińska
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

A ja otworzyłem atlas samochodowy Austrii i znalazłem miejscowość Hernstein niedaleko Wiener Neustadt.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Gdyby nie to panstwo austriackie !, miejsce urodzenia Ignacego odczytalabym tak:
.... urodzonym w Hernst(a)*dz(i)*e ...... czyli w Hernstad - Herrnstadt.
* brak literki "a"i "i", dz - takie samo jak w wyrazie - dziewiatego.
Herrnstadt to Wąsosz i raczej nigdy nie lezal w panstwie austriackim.
https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%85so ... 9#Historia

Grazyna
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Dzięki,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

W niemieckich indeksach jest ktos taki:
Nicolaus Richtarsky - * 1813 Hratschein + 1877 Hratschein
urodzil sie 2 lipca 1813 w Hratschein - zm. 22 listopada 1877 w tej samej miejscowosci,
zona Marianna Rohowsky.
Hratschein - to obecnie Gródczany.

Pozdrawiam
Grazyna
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Dziękuję bardzo,
Kaśka
Kasia Marchlińska
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Marcin.Rybicki pisze:A ja otworzyłem atlas samochodowy Austrii i znalazłem miejscowość Hernstein niedaleko Wiener Neustadt.
Witaj Marcinie

Sprawdź atlas Austrii szukając nazw Hernstolf lub Heinstolf bo i tak można odczytać ten zapis w akcie.

Pozdrawiam
Janina
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Jak na moje oko owej miejscowosci nalezy szukac w okolicach Głubczyc.
Wyglada na to, ze czesc Slaska nalezala do Austrii akurat w czasie o ktorym mowa.
Dokladnie obrazuje ponizsza mapka, kolor brazowy to juz Austria za lata 1742 - 1918.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 0-1825.png
Poza tym wlasnie na tych terenach pojawia sie szukane nazwisko i sa to katolicy:
RICHTARSKY, Alexander * 11.03.1714 in Hratschein Kr. Leobschütz, + 30.09.1778 in Hratschein Kr. Leobschütz
RICHTARSKY, Franz * 01.10.1825 in Alt-Hratschein Kr. Leobschütz, + 23.08.1908 in Hratschein Kr. Leobschütz
RICHTARSKY, Jacobus + 30.05.1719 in Hratschein Kr. Leobschütz
http://www.online-ofb.de/namelist.php?o ... me&lang=de
Hochkretscham - Wódka
https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C3%B3dk ... polskie%29

Pozdrawiam
Grazyna
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Gródczany, par. Nasiedle
AndrzejG

Sympatyk

Odczytanie aktu!

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Bardzo proszę o odczytanie aktu ur. 115/1857, ojciec Mickiewicz ,matka Grzewmicka ? tak jest zapisana w geneszukaczu, ale jest to dla mnie duże zaskoczenie bo jest to córka mojego 3xpradziadka i nazwisko pisano Gnys.

http://szukajwarchiwach.pl/58/127/0/1/4 ... hsq69mEDiw
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”