Witam Elżbieto!ElżbietaMarkiewicz pisze:Ponownie zgłaszam się z prośbą do pani o pomoc w poszukiwaniach Stanisława Dybalskiego i jego żony Heleny Świerczyńskiej-Dy balskiej. Odnalazła go pani poprzednio na wielu listach załogi polskich statków pasażerskich "Kościuszko", "Piłsudski", i "Batory". Statkiem "Batory dopłynął 5 09. 1939r do Nowego Yorku i tam wysiadł. Sądziłam, że tam pozostał, bo tak mówiono w rodzinie, ale pani nie znalazła żadnych więcej informacji ani o nim ani o Helenie w USA. Dlatego postanowiłam dotrzeć do jeszcze jednej starszej osoby z rodziny i ta twierdzi, że podobno Stanisław mieszkał po wojnie w Anglii, ale czy Helena dojechała tam do niego nie wiemy. W związku z tym mam prośbę o sprawdzenie w miarę możliwości czy faktycznie Stanisław Dybalski i Helena do Anglii dotarli. I ew. czy tam już pozostali czy też wrócili kiedyś do Polski. Być może, że Stanisław sam był na emigracji, a Helena w Polsce, bo przed wojną zamieszkali w Gdyni i kontaktu z nią później nie było. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Jest akt zgonu Stanisława ale Heleny nie ma
England & Wales, Death Index: 1916-2005
about Stanislao Dybalski
Name: Stanislao Dybalski
Birth Date: 11 Jun 1897
Death Registration Month/Year: 1973
Registration district: Westminster
Inferred County: London
Volume: 5e
Page: 2151
http://img695.imageshack.us/img695/6152/dybalski.jpg
Pozdrawiam